fbpx

Gegrilde broccoli met tartaar van radijs, mayonaise van radijsblad en amandel

Miele en zijn ambassadeur Seppe Nobels hechten veel belang aan duurzaamheid. Samen maakten ze een reeks van recepten waar verspilling van voedsel tot een minumum beperkt wordt. Met het loof van de radijzen uit ons vorig recept (salade van gepekelde radijzen en burrata) maken we nu een mayonaise bij een heerlijk fris gerechtje van gegrilde broccoli en amandelen. Aan de slag!

Wat heb je nodig?

(voor 4 personen)

Mayonaise van radijsblad

  • Loof van de radijzen
  • 4 dl zonnebloemolie
  • 1 dl eierdooiers
  • 3 el mosterd, Belgisch
  • 3 el wittewijn- of appelazijn
  • peper
  • zout

Geroosterde broccoli

  • 2 stronken broccoli
  • 4 el boter

Afwerking

  • ½ bio citroen | zeste, sap
  • 1 bussel radijzen (met loof)
  • een handvol amandelen, gepeld
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 rijstwafel
  • Fleur de sel
  • peper
  • zout

Bereiding

Stap 1: mayonaise van radijsblad

  1. Spoel het loof van de radijzen en dep goed droog.
  2. Mix het loof met de olie.
  3. Doe de eierdooiers met de mosterd en de azijn in een maatbeker. Kruid met peper en zout.
  4. Houd vervolgens de maatbeker schuin en giet er voorzichtig de groene olie bij.
  5. Mix het geheel tot mayonaise.

Seppe’s tip: Zet de maatbeker recht, plaats de staafmixer op de bodem en trek de mixer omhoog terwijl je cirkels maakt.        

 

Stap 2: Geroosterde broccol

  1. Snijd elke stronk broccoli in de lengte in zes stukken.
  2. Plaats de broccoli in een geperforeerde stoomovenpan en stoom. Koken met stoom: 100°C | 4 min.
  3. Smelt de boter op een laag vuur, maar zorg dat ze niet gaat schuimen.
  4. Laat de wei naar beneden zakken en giet vervolgens de boter voorzichtig uit de pan.
  5. Warm de grillplaat voor op stand 7.
  6. Bestrijk ondertussen de broccoli met de geklaarde boter.
  7. Rooster 3 minuten aan elke kant.

Seppe’s tip: Zet de maatbeker recht, plaats de staafmixer op de bodem en trek de mixer omhoog terwijl je cirkels maakt.

 

Stap 3: Afwerking

  1. Snij de radijzen in heel kleine blokjes. (= Brunoise)
  2. Besprenkel met citroensap en kruid af naar eigen smaak.
  3. Rooster de amandelen. (TempControl 1)
  4. Leg de geroosterde broccoli op een schaal.
  5. Leg er de tartaar van radijs bij en werk af met tuinkers, zeste van citroen, de geroosterde amandelen, wat verkruimelde rijstwafel, een lepel mayonaise en een flinke snuif fleur de sel.
  6. Tip: Schep alles door elkaar zoals bij een pokébowl voor je begint te eten.

 

DUURZAME SMAAKMAKER

Het loof van radijzen, van wortelen, bieten, venkel en heel wat andere groenten hoef je niet weg te gooien. Gebruik ze in je bereiding. Je kunt er een mayonaise of olie mee op smaak brengen, het rauw gebruiken in een salade of zelfs stoven. Vaak geeft het een pure, lekkere eenvoudige smaak.

Heb jij veel bruikbare kruiden in je tuin, deze zijn perfect voor een frisse mayonaise of olie te kunnen maken. Heb je nog wat verse spinazie over? Het geeft alles een frisgroene kleur.