fbpx

Salade van gepekelde radijzen en burrata volgens Seppe Nobels

Steriliseren met de Miele-stoomoven? Dat kan! In deze heerlijke zomersalade met burrata bereid je zelf gepekelde radijzen in gesteriliseerde glazen potten. De frisse smaak is een genot tijdens deze warme zomermaanden. Daarnaast gaan we verspilling tegen en maken we met het loof van de radijzen een heerlijke mayonaise voor een volgend gerechtje.

Wat heb je nodig?

(voor 4 personen)

Gepekelde radijzen

  • 2 bussels radijzen
  • 150 g suiker
  • 3,5 dl water
  • 1 dl witte wijnazijn
  • 30 g zout
  • 5 jeneverbessen
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 kruidnagels

Mayonaise van radijsblad

  • Loof van een bussel radijzen
  • 4 dl zonnebloemolie
  • 1 dl eierdooiers
  • 3 el mosterd, Belgisch
  • 3 el wittewijn- of appelazijn
  • peper
  • zout

Afwerking

  • extra radijzen en loof
  • 4 burrata’s
  • peper
  • fleur de sel

Bereiding

Stap 1: gepekelde radijzen

  1. Was de radijzen en snij het loof weg, maar laat een stukje zitten.
  2. Snij de radijzen van loof naar wortel in tweeën en doe ze in gesteriliseerde glazen potten.
  3. Doe de suiker in een pan met 1 eetlepel van het water en laat karamelliseren.
  4. Blus met de rest van het water en de azijn.
  5. Doe er het zout, de jeneverbessen, de laurier en de kruidnagels bij.
  6. Giet de warme pekel over de radijzen.
  7. Sluit de glazen potten en laat minstens een week rusten.

Tip: Steriliseren van bokalen in de stoomoven? Plaats de bokalen onderste boven op een ovenrooster en stoom voor 15 min op 100°C.

Stap 2: Mayonaise van radijsblad

  1. Spoel het loof van de radijzen en dep goed droog.
  2. Mix het loof met de olie.
  3. Doe de eierdooiers met de mosterd en de azijn in een maatbeker. Kruid met peper en zout.
  4. Houd vervolgens de maatbeker schuin en giet er voorzichtig de groene olie bij.
  5. Mix het geheel tot mayonaise.

Seppe’s tip: Zet de maatbeker recht, plaats de staafmixer op de bodem en trek de mixer omhoog terwijl je cirkels maakt.

Stap 3: Afwerking

  1. Snij de gepekelde radijzen in vieren.
  2. Snij de rauwe radijzen heel fijn met de mandoline en spoel ze kort in ijskoud water.
  3. Leg de gepekelde en rauwe radijzen op een bord.
  4. Werk af met wat loof van de radijzen, een bol burrata in het midden, een draai van de pepermolen en fleur de sel.

Smakelijk!

DUURZAME SMAAKMAKER

Door groenten te pekelen kun je ze lang bewaren. Gebruik altijd brandschone glazen bokalen die je goed gesteriliseerd hebt in kokend water. Als je ze op een koele, donkere plek zet, kun je ze een jaar bijhouden.