fbpx

4 romantische hapjes voor een onvergetelijke Valentijn

Valentijn staat voor de deur, en wat is er romantischer dan een avond vol heerlijke hapjes die niet alleen uw smaakpapillen prikkelen, maar ook uw hart sneller doen kloppen? Wij delen met u vijf verrukkelijke recepten die perfect zijn voor een intieme avond met uw geliefde. Van een verfijnde Pollo Tonnato en pittige scampi tot een verrassend filodeeghapje met vijgen en kaas, een verwarmende soep van aardpeer en als kers op de taart een verleidelijke Koffienegroni. Ontdek deze recepten en maak van uw Valentijnsavond een onvergetelijke culinaire ervaring! 💕🍽️

Pollo Tonnato

4 personen – bereiding 45 minuten

Ingrediënten

Bouillon

  • Wortels 2
  • Ui, rood 1
  • Selder 2
  • Olijfolie 1 tl
  • Kippenvleugels 8
  • Bouillon 2 blokjes, kippenbouillon
  • Water
  • Peper, zwart
  • Zout

Tonnatosaus

  • Mayonaise, obv olijfolie 4 el
  • Tonijn natuur, MSC / ASC 220 g
  • Kappertjes 2 el
  • Verse bouillon 3 à 4 el
  • Peper, zwart
  • Zout

Afwerking

  • Kappertjes 2 el
  • Rucola 50 g
  • Balsamicoazijn 2 el
  • Olijfolie

Bereiding

Stap 1: Bouillon

  • Was de groenten en snij in blokjes.
  • Doe de groenten samen met de olijfolie in een diepe, niet-geperforeerde
    stoomovenpan.
  • Voeg de kip toe. Verkruimel vervolgens de bouillonblokjes en meng onder
    het geheel.
  • Voeg nu water toe totdat alles net onder staat. Stoom.
    Koken met stoom: 100°C | 25 min.
  • Laat afkoelen.

Stap 2: Tonnatosaus

  • Mix alle ingrediënten tot een gladde saus en kruid af met peper en zout.

Stap 3: Afwerking

  • Haal de kippenvleugels uit de bouillon, ontvel en snij het vlees in stukken.
  • Dresseer het bord startende met de tonnatosaus, vervolgens met wat kip en de kappertjes.
  • Kruid af met een draai van de pepermolen.
  • Meng voorzichtig de rucola met de balsamicoazijn en olijfolie. Werk hiermee uw gerecht af.
       Tip: Wil je een extra frisse toets? Gebruik dan zeste van limoen.
       Tip: Zeef de bouillon en gebruik als smaakmaker voor andere bereidingen of mix het geheel tot een groentesoep.

Pittige scampi

8 tot 16 hapjes – bereiding 20 minuten

Ingrediënten

  • Scampi, medium en gepeld (MSC/ASC) 16
  • Look | fijngesneden 1 teen
  • Gember | geraspt 1/2 tl
  • Limoen | sap 2 el
  • Sojasaus 2 el
  • Sesamolie 1/4 tl
  • Sesamzaadjes | geroosterd 1 tl

Afwerking

  • Koriander
  • Chilipeper | ringen, geblancheerd
  • Pijpajuin | versnipperd
  • Smakelijk

Bereiding

Stap 1: Pittige scampi

  • Plaats elke scampi in een porseleinen lepel.
  • Plaats de lepels in een geperforeerde stoomovenpan.
  • Mix de overige ingrediënten tot een dressing.
  • Lepel wat dressing over elke scampi.
  • Zet de stoomovenpan in de stoomoven en stoom.
       Koken met stoom: 85°C | 3 à 5 min.

Stap 2: Afwerking

  • Werk af met pijpajuin, chilipeper en koriander.

Hartige filodeegbuideltjes

4 tot 8 hapjes – Bereiding 30 minuten

Ingrediënten

  • Vijgen 4
  • Spek / boerenham 8 sneetjes
  • Roquefort
  • Walnoten 2
  • Honing 2 el
  • Filodeeg 6 vellen
  • Olijfollie 8 takjes
  • Bieslook of bindtouw

Bereiding

  • Halveer de vijgen verticaal.
  • Wikkel rond elke halve vijg een sneetje spek.
  • Snij de filodeegbladeren één keer horizontaal en één keer verticaal doormidden.
  • Leg een laag filodeeg op je werkblad. Wrijf in met olie en plaats er een 2de laag filodeeg gedraaid op zodat er een stervorm ontstaat.
  • Wrijf in met olie en plaats er een 3de laag filodeeg gedraaid op.
  • Leg een vijg met spek in het midden. Werk af met een stukje kaas, een walnoot en wat honing.
  • Vouw het filodeeg dicht tot bundeltjes en knoop dicht met bieslooktakjes of bindtouw.
  • Herhaal de voorgaande stappen totdat je 8 buideltjes hebt.
  • Plaats vervolgens de buideltjes op de (geperforeerde) bakplaat.
  • Plaats de bakplaat op de onderste geleiders.
       Intensief bakken: 180°C | 15 à 20 min

Soep van aardpeer met chips van Gandaham

8 à 10 personen – bereiding 60 min

Ingrediënten

  • Wit van prei 4
  • Takken witte selder 2
  • Uien 4
  • Aardpeer 1 kg
  • Room 4 dl
  • Gevogeltefond 2 l
  • Boter 80 g
  • Gandaham 15 sneetjes
  • Plantje bieslook 1

Bereiding

Stap 1: Gandaham (optioneel)

  • Neem een bakplaat, verdeel de sneetjes ham over de bakplaat en plaats in de oven.
    Hetelucht Plus | 80° C | 2 uur

Stap 2: Soep

  • Doe de prei en de ui in een niet-geperforeerde stoomovenpan en stoom:
       Koken met stoom | 120° C | 3 minuten OF
       Koken met stoom | 100° C | 9 minuten
  • Voeg nadien de selder en de aardpeer toe:
       Koken met stoom | 120° C | 9 minuten OF
       Koken met stoom | 100° C | 30 minuten

Stap 3: Afwerking

  • Haal uit de stoomoven uit de oven en voeg de fond en de boter toe.
  • Mix en zeef de soep, werk af met room en kruid met peper en zout.
  • Snipper de bieslook fijn en breek de gedroogde Gandaham in vier.
  • Serveer de soep in een mooi bord en decoreer met de chips en de fijngesnipperde bieslook.

Valentijn cocktail: koffienegroni

Ingrediënten

  • Campari 30ml
  • Zoete vermout 30ml
  • Gin 30ml
  • Espresso 15ml
  • Sinaasappelschil of schijf als garnituur

Accessoires

  • Cocktailmixer

Bereiding

  • Voeg enkele ijsblokken toe aan een cocktailmixer.
  • Voeg de Campari, zoete vermout, gin en espresso toe.
  • Mix 30 seconden met een lepel.
  • Serveer de negroni met een schijfje sinaas.

Leer onze Miele toestellen kennen tijdens een van onze culinaire workshops.

Ontdek nu onze Miele culinaire workshops!

Lees meer over