fbpx

De zee op je bord!

In augustus zijn heel wat van onze vissoorten zoals bot, griek, pladijs, roodbaars, wijting, zeeduivel…op zijn lekkerst. De ideale manier om ze gezond, snel en super lekker te bereiden is stomen. In een mum van tijd kan je zo een héérlijk gerecht op tafel toveren dat je -met een lekker glas wijn- meteen in een vakantiestemming brengt.

Zomerse Noordzeevis
Vis schittert in de meest uiteenlopende bereidingen, maar zeker als zomers hoofdgerecht, want bij warme temperaturen smaakt een lichte, lekkere maaltijd het best. Dat vis bovendien gezond is en snel kan klaargemaakt worden, is mooi meegenomen. Door vis te stomen blijven alle voedingsstoffen beter bewaard en komt de smaak nog beter tot zijn recht. Dankzij de vochtige hitte van de stoom blijft vis in een stoombereiding sappig, extra zacht en zal niet uiteenvallen. Dit omdat je vis altijd onder de 100 graden stoomt en op die manier de viseiwitten niet verloren gaan en elk stukje mooi heel blijft.

Stomen is dus dé ideale manier om op een gezonde manier te genieten van een zomers stukje vis of van zalige  zeevruchten die tijdens de zomer ook op hun lekkerst zijn. Garnalen, kreeften en sint-jakobsschelpen zijn bijzonder geschikt om te stomen. En inktvisringen en kleine pulpo worden niet taai of rubberachtig als je ze stoomt en ze behouden hun delicate beet.

Geef jij je stukje vis graag nog een beetje extra pit? Ga dan sous-vide stomen, door je stukje vis te marineren en vaccuum te trekken wordt jouw visgerecht een echte smaakbom.

 

Voordelen op een rijtje

  • Jouw stukje vis komt extra mals en zacht uit de stoomoven want dankzij de vochtige hitte van de stoom drogen vis (en vlees) niet uit. Hierdoor blijven ze lekker sappig en extra smaakvol na het stomen.
  • Bij stomen heb je ook veel minder water nodig en het voedsel gaart op een efficiëntere manier. Dat heeft te maken met de efficiënte warmteoverdracht. Weinig water, en meer voedingswaarde, dus.
  • Het bindweefselgehalte van vis is laag, waardoor vis bij het bereiden vaak uiteenvalt. Maar omdat vis altijd onder de 100 graden stoomt, verlies je de viseiwitten niet en blijft elk stukje vis mooi op zijn geheel.
  • Tot slot is stoomkoken erg eenvoudig. Groenten, vlees of vis in een schaaltje, eventueel wat kruiden, en in de stoomoven schuiven. Makkelijker kan niet, toch?!

Probeer het uit: Almejas

Ontdek de voordelen van het stomen ook zelf met het prachtige recept van Thomas Locus.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 kg almejas
  • 80 g parmezaan
  • 60 g geroosterde pijnboompitten
  • 60 g verse basilicum
  • 1,6 dl olijfolie
  • Sap van halve citroen
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • Snuifje bloem
  • 100 g witte wijn
  • Diverse groene tuinkruiden
  • 5 g chilivlokken
  • 3 teentjes look

 

 

Bereidingswijze:

Voor de pesto

  • Mix de Parmezaan samen met de pijnboompitten, verse basilicum, 1,5dl olijfolie, sap halve citroen en 2 tenen look fijn in de blender

Voor de almejas:

  • Stoof de fijngesneden sjalot aan met een teentje look in de resterende olijfolie en voeg hier een snuifje bloem aan toe
  • Plaats deze samen met de almejas, de pesto en de witte wijn in een stoompan
  • Stoom deze gedurende 1-2 minuten afhankelijk van de grootte van de almejas op 100 graden in de drukstoomoven

Voor de dressering:

  • Plaats de almejas in een diepe bowl
  • Werk af met de chilivlokken en diverse tuinkruiden

Lees meer over