Madeleine met zongedroogde tomaten
Geef je madeleines een Zuiderse twist met zongedroogde tomaatjes geitenkaas en basilicum. Een overheerlijk apero hapje waar niemand aan kan weerstaan.
In augustus zijn heel wat van onze vissoorten zoals bot, griek, pladijs, roodbaars, wijting, zeeduivel…op zijn lekkerst. De ideale manier om ze gezond, snel en super lekker te bereiden is stomen. In een mum van tijd kan je zo een héérlijk gerecht op tafel toveren dat je -met een lekker glas wijn- meteen in een vakantiestemming brengt.
Zomerse Noordzeevis
Vis schittert in de meest uiteenlopende bereidingen, maar zeker als zomers hoofdgerecht, want bij warme temperaturen smaakt een lichte, lekkere maaltijd het best. Dat vis bovendien gezond is en snel kan klaargemaakt worden, is mooi meegenomen. Door vis te stomen blijven alle voedingsstoffen beter bewaard en komt de smaak nog beter tot zijn recht. Dankzij de vochtige hitte van de stoom blijft vis in een stoombereiding sappig, extra zacht en zal niet uiteenvallen. Dit omdat je vis altijd onder de 100 graden stoomt en op die manier de viseiwitten niet verloren gaan en elk stukje mooi heel blijft.
Stomen is dus dé ideale manier om op een gezonde manier te genieten van een zomers stukje vis of van zalige zeevruchten die tijdens de zomer ook op hun lekkerst zijn. Garnalen, kreeften en sint-jakobsschelpen zijn bijzonder geschikt om te stomen. En inktvisringen en kleine pulpo worden niet taai of rubberachtig als je ze stoomt en ze behouden hun delicate beet.
Geef jij je stukje vis graag nog een beetje extra pit? Ga dan sous-vide stomen, door je stukje vis te marineren en vaccuum te trekken wordt jouw visgerecht een echte smaakbom.
Ontdek de voordelen van het stomen ook zelf met het prachtige recept van Thomas Locus.
Voor de pesto
Voor de almejas:
Voor de dressering:
Nog meer recepten met vis om uit te proberen: