Aan de slag! 3 sous-vide recepten voor een geslaagde barbecue
Vacuümgaren – ook bekend als sous-vide – heeft als voordeel dat alle smaken, aroma’s en vocht niet uit de zak kunnen ontsnappen. Het eten zal letterlijk doordrongen zijn met kruiden en specerijen, waardoor je een intense smaak bekomt. De Miele stoomoven is de perfecte partner voor het sous-vide garen van jouw (vacuüm)bereidingen. Het merendeel van de Miele stoomovens helpt jou graag op weg met de sous-vide-functie. Door sous-vide te garen bereid jij deze smaakbommetjes perfect voor om op de barbecue te leggen. Probeer deze recepten eens voor het marineren van vlees, vis of veggie.
Vlees
Meng de volgende ingrediënten goed door elkaar om de lekkerste marinade voor vlees te maken. Je kunt er allerlei soorten vlees mee marineren, zoals kip, rund en varkensvlees.
- 60 ml olijfolie, 200 ml balsamicoazijn, 200 ml ketchup, 4 teentjes fijngehakte knoflook, sap en geraspte schil van 1 sinaasappel, 1 takje rozemarijn, 3 el gerookte paprikapoeder
Vis
Geef je vis een echte smaakboost door je moten of filets te marineren.
- Sap en zeste van 1 citroen, 2 el olijfolie, 1 tl gedroogde dille, 1 teentje fijngehakte knoflook
Tofu en co
Til je tofu of seitanbrochettes naar een hoger niveau door ze eerst enkele uren of zelfs een nacht te marineren. Als je tofu een nachtje invriest en laat ontdooien voor je ‘m uitperst, heeft ie een meer vlezige structuur en neemt hij makkelijker marinades op. Dit zijn alvast een paar marinade-ideeën:
- Appelsap, zout, zwarte peper, balsamico-azijn, olijfolie en gember
- (liefst vers) ananassap, zoete paprika, zout, balsamico-azijn, zonnebloemolie en gember
Fruit
Sluit je barbecue af in schoonheid met een lekker stukje gemarineerd fruit. Fruit marineren met wat karamelsiroop bijvoorbeeld maakt de smaak intens zoet. Je kan ook alcohol in de vorm van wijn, likeur en zelfs gin toevoegen. Of helemaal top: wat dacht je van een karamel op basis van sauvignon blanc? Vergeet ook kruiden als steranijs, venkelzaadjes, lavendel, tijm en rozemarijn niet om je fruitbereidingen helemaal top te maken.