Het is weer de tijd voor heerlijke barbecue. Gezellig, smaakvol en stressloos genieten? Miele stelt jou de perfecte oplossing voor. Met de vacuümlade kan je voortaan als de beste een bbq-feestje voorbereiden. Al jouw ingrediënten kan je langer bewaren en jouw marinades missen, met de vacuüm-techniek, voortaan hun effect niet. Ook voor de perfecte cuisson is de vacuümlade jouw beste maatje.

Sous-vide & barbecue, de beste maatjes

Hoe de vacuümlade je helpt uitblinken in de keuken

In de Miele-vacuümlade worden zuurstof en lucht uit vacuümzakjes gezogen. Wat daar handig aan is? Wij geven je 5 redenen!

groenten vacuüm trekken in de vacuümlade
  1. Praktisch bij het bewaren van voedsel: gevacumeerde levensmiddelen nemen slechts een minimaal nodige ruimte in. Gedaan met te grote voorraaddozen waarmee je snel plaats verliest. Bovendien handiger om mee te nemen!
  2. Alsof het vers is bereid: dat overschotje lasagne van gisteren hoeft de dag erna niet in te boeten op smaak: verpak het vacuüm en warm het vacuümzakje op in de stoomoven.
  3. Grote of kleine porties? Jij beslist en maakt de porties die jij wenst. Een vacuümzak kan makkelijk onderverdeeld worden in meerdere porties. Verpak het gekochte vlees, de kaas of zelfs de specerijen in handige porties en vries eventueel in. Laat die onverwachte vrienden maar komen!
  1. Perfect marineren en intensiever genieten: het onttrekken van zuurstof voorkomt het oxideren van de smaak. Daardoor kunnen bijvoorbeeld kruiden en specerijen intensief inwerken op het gemarineerde vlees. Extra voordeel? Geen gemors meer met bakjes of schaaltjes om te marineren. Jij trekt vlees of vis gewoon samen met de marinade vacuüm. Daarna bewaar je het in de koelkast, zonder risico op lekken. Laat die barbecuefeestjes maar komen.
  2. Perfecte voorbereiding van levensmiddelen voor sous-vide koken.

 

Klaar voor de barbecue? Volg eerst deze checklist om perfecte marinades voor te bereiden met de vacuümlade!

  • Werk met ultraverse ingrediënten
  • Ga uitermate hygiënisch te werk. Gebruik een aparte snijplank voor vlees, vis , groenten en aromaten.
  • Gebruik de Miele-vacuümzakken. Deze zijn perfect aangepast aan je toestel, beschikbaar in handige formaten, hitte- en vriesbestendig en bestand tegen alcohol, zuren en zouten in voeding.
  • Vul je de zakken met een vloeistof? Giet dan niet te veel vloeistof in de zak. Portioneer met mate.
  • Plooi de zakken enkele keren om. Dit vergemakkelijkt het vullen en je houdt de randen proper.
  • Laat bereide voedingsmiddelen en marinades goed afkoelen in een ijsbad, alvorens ze vacuüm te verpakken.
  • Doe de marinades in een maatbeker. Op deze manier kan je de zakken makkelijk zonder morsen vullen.
  • Zet het verpakte, gemarineerde eten koel weg of vries in.
  • Haal uit de zak en dep droog alvorens verder te gebruiken.
Marineer jouw stuk vlees of vis door de marinade simpelweg mee in het zakje te doen. Zelfs vloeistoffen, zoals sauzen of soepen, kan je even goed vacuüm trekken!

Aan de slag! 3 sous-vide recepten voor een geslaagde barbecue

Vacuümgaren – ook bekend als sous-vide – heeft als voordeel dat alle smaken, aroma’s en vocht niet uit de zak kunnen ontsnappen. Het eten zal letterlijk doordrongen zijn met kruiden en specerijen, waardoor je een intense smaak bekomt. De Miele stoomoven is de perfecte partner voor het sous-vide garen van jouw (vacuüm)bereidingen.  Het merendeel van de Miele stoomovens helpt jou graag op weg met de sous-vide-functie. Door sous-vide te garen bereid jij deze smaakbommetjes perfect voor om op de barbecue te leggen. Probeer deze recepten eens voor het marineren van vlees, vis of veggie.

Vlees

Meng de volgende ingrediënten goed door elkaar om de lekkerste marinade voor vlees te maken. Je kunt er allerlei soorten vlees mee marineren, zoals kip, rund en varkensvlees.

 

  • 60 ml olijfolie, 200 ml balsamicoazijn, 200 ml ketchup, 4 teentjes fijngehakte knoflook, sap en geraspte schil van 1 sinaasappel, 1 takje rozemarijn, 3 el gerookte paprikapoeder

 

Vis

Geef je vis een echte smaakboost door je moten of filets te marineren.

  • Sap en zeste van 1 citroen, 2 el olijfolie, 1 tl gedroogde dille, 1 teentje fijngehakte knoflook

Tofu en co

Til je tofu of seitanbrochettes naar een hoger niveau door ze eerst enkele uren of zelfs een nacht te marineren. Als je tofu een nachtje invriest en laat ontdooien voor je ‘m uitperst, heeft ie een meer vlezige structuur en neemt hij makkelijker marinades op. Dit zijn alvast een paar marinade-ideeën:

  • Appelsap, zout, zwarte peper, balsamico-azijn, olijfolie en gember
  • (liefst vers) ananassap, zoete paprika, zout, balsamico-azijn, zonnebloemolie en gember

Fruit

Sluit je barbecue af in schoonheid met een lekker stukje gemarineerd fruit. Fruit marineren met wat karamelsiroop bijvoorbeeld maakt de smaak intens zoet. Je kan ook alcohol in de vorm van wijn, likeur en zelfs gin toevoegen. Of helemaal top: wat dacht je van een karamel op basis van sauvignon blanc? Vergeet ook kruiden als steranijs, venkelzaadjes, lavendel, tijm en rozemarijn niet om je fruitbereidingen helemaal top te maken.

De mogelijkheden om vlees, vis of veggie te marineren zijn eindeloos. Ook van fruit kan je een heerlijk smaakbommetje maken door het te vacumeren met kruiden.