fbpx

Zo fijn kan pannenkoeken bakken met je kids zijn: 3 manieren

Zelfgemaakte pannenkoeken zijn de allerlekkerste en smaken nog beter als je ze samen met de kinderen bakt! Verzamel je kroost in de keuken en ga aan de slag met pannenkoeken bakken.

Traditionele pannenkoeken bakken

Benodigdheden

  • 1/2 kg bloem
  • 1 l melk
  • 2-4 eieren (afhankelijk van grootte)
  • 20g verse gist
  • Zout
  • 50g suiker
  • 50g boter

Bereiding

  1. Warm een 200ml melk op tot lauwwarm op het kookvlak.
  2. Zeef de bloem in een mengkom, voeg het zout toe aan de kant van de bloem. Maak in het midden een kuiltje.
  3. Los de gist op in de lauwe melk. Voeg de suiker toe en giet dit mengsel in het kuiltje.
  4. Meng voorzichtig en voeg één voor één de eieren toe. Meng goed tot een homogeen geheel zonder klonters.
  5. Voeg langzaam de melk toe en blijf mengen. Meng goed tot een homogeen geheel zonder klonters.
  6. Laat het deeg rijzen in een oven of stoomoven op 35 graden tot het verdubbeld is van volume.
  7. Smelt boter in een pannenkoekenpan. Voeg het deeg toe en maak ondertussen een ronddraaiende beweging met de pan, zodat het deeg overal verdeeld is en een dunne pannenkoek ontstaat.
  8. Bak de pannenkoek goudgeel. (draai om, zodra het beslag gestold is)
  9. Dien op.

Boekweitpannenkoeken 

TIP: kan als hartige variant en veganistische variant gebruikt worden

Benodigdheden

  • 3 el. Boekweitbloem
  • 3 el. Tarwebloem
  • 2 beschuiten geweekt in karnemelk of plantaardige melk
  • 2 eieren of 80-100g appelmoes of banaan
  • 50g boter of plantaardig alternatief

Bereiding

  1. Zeef de boekweitbloem in een mengkom en meng met de tarwebloem. Maak in het midden een kuiltje.
  2. Meng voorzichtig en voeg één voor één de eieren (of banaan of appelmoes) toe. Meng goed tot een homogeen geheel zonder klonters.
  3. Voeg de geweekte beschuiten toe en meng.
  4. Voeg langzaam de karnemelk (of plantaardige melk) toe en blijf mengen. Meng goed tot een homogeen geheel zonder klonters.
  5. Smelt boter in een pannenkoekenpan. Voeg het deeg toe en maak ondertussen een ronddraaiende beweging met de pan, zodat het deeg overal verdeeld is en een dunne pannenkoek ontstaat.
  6. Bak de pannenkoek goudgeel. (draai om, zodra het beslag gestold is)
  7. Dien op.

 

American pancake

Zelfgemaakte instant pancakemix

  • 600g zelfrijzende bloem
  • 2tl. Bicarbonaat
  • 1 tl. Zout
  • 40g vanillesuiker

TIP: Je kan dit alles mengen en bewaren op een droge plaats, zo heb je altijd instant pancakemix klaar.

Benodigdheden

  • 150g zelfgemaakt instant pancakemix
  • 1 ei
  • 2,5 dl melk
  • 1el. Gesmolten boter

Bereiding

  1. Zeef de bloem in een mengkom. Maak in het midden een kuiltje.
  2. Meng voorzichtig en voeg het ei en de melk toe. Meng goed tot een homogeen geheel zonder klonters.
  3. Voeg tot slot de gesmolten boter toe en meng goed.
  4. Verwarm een pannenkoekenpan zonder vetstof. Voeg het deeg toe en vorm kleine, dikke pannenkoeken van ongeveer 8 cm doorsnede. Bak de pannenkoek goudgeel. (draai om, zodra het beslag gestold is)
  5. Dien op met bosbessensiroop. (1,25dl esdoornsiroop en agavesiroop en 200g bosbessen laten opkoken gedurende 3 minuten tot een siroop)

 

Benieuw naar andere recepten? Neem een kijkje naar andere recepten!

Naast elkaar aan de FullSurface kookplaat!

Kinderen helpen graag in de keuken en zeker als ze het daarna zelf mogen opeten. Pannenkoeken zijn niet moeilijk te maken en alle kinderen zijn er dol op.  Het beslag maken is leuk maar het bakken zelf nog veel leuker. En dat is zeker zo als ze dat allemaal tegelijkertijd kunnen doen. Dat kan met een FullSurface-inductie kookplaat van Miele. De gehele kookplaat kan benut worden en biedt ruimte voor wel 6 pannen!

Waar je kids de pannen neerzetten, maakt niet uit want de inductiespoelen onder de plaat gaan automatisch op zoek naar het midden van de pan. Resultaat: volledige bewegingsvrijheid en meer bakplezier!

Lees meer over