fbpx

Seppe Nobels maakt snel kruidenolie met de stoomoven

Seppe Nobels toont je hoe je een kruidenolie maakt om je gerechten op smaak te brengen. Maar … een kruidenolie infuseren dat duurt vaak weken! Zijn trucje om het snel te laten vooruitgaan? De stoomoven! Eerst even alle ingrediënten in een vacuümzak en daarna de oven in. Heb je dus na een bereiding nog wat verse kruiden over? Gooi ze zeker niet weg, je hebt er – sneller en makkelijker dan je denkt – zo een kruidenolie mee gemaakt!

Ingrediënten 

  • Kruiden naar keuze
  • Olijfolie

 

Bereiding

  1. Kneus de kruiden zodat er extra smaak vrijkomt.
  2. Doe ze in een vacuümzak samen met de olie.
  3. Trek de zak luchtledig in de vacuümlade. Hoe minder lucht in de zak, hoe minder de kruiden zullen verkleuren.
  4. Leg de zak in de stoomoven op de functie ‘Koken met stoom’ op 85°C voor ongeveer 90 minuten.
  5. Giet de olie in een gesteriliseerde fles of bokaal.
  6. De olie is klaar voor gebruik en kan je maandenlang bewaren in de koelkast.

Gebruik de olie om al je gerechten extra smaak te geven: over gestoomde of gegrilde groenten, om je toast mee in te smeren, om een kom soep af te werken … Je kan het ook altijd als basis gebruiken voor een lekkere vinaigrette.

Tip! Ga je voor een vinaigrette met een frisse groene kleur? Mix dan de olie altijd eerst even met wat verse spinazie.

 

Er zijn verschillende kruiden of smaakmakers die je in de olie kan combineren. Enkele tips zijn olie met kruidnagel en kaneel om te gebruiken in desserts. Of een pittige olie met look en chili? Of kruidenolie mixen met munt, dat serveert heerlijk bij hummus. Experimenteer, proef en geniet!

Generations of Taste met Seppe Nobels

Koken met liefde voor het verleden met een open blik naar de toekomst.

Liefde gaat door de maag, dat is zeker. Dat verklaart waarom iedereen zo houdt van gerechten uit de kindertijd. Voor topchef en Miele’s Tastemaker Seppe Nobels is dat niet anders. Al van kindsbeen af stond hij in de kookpotten van zijn moeder te roeren. Hij heeft fijne herinneringen aan heel wat gerechten uit zijn jeugd.

In Generations of Taste duikt Seppe in het culinaire verleden en mixt het tot een hedendaags gerecht. Het resultaat? Culinaire bereidingen met een twist. Of klassiekers net dat tikkeltje anders. Klaar om met Seppe in de keuken te duiken? Of om bij te leren van Seppe’s hacks? Samen toveren we – in een handomdraai én met vooral ingrediënten van eigen bodem – lekkers op tafel om samen van te genieten.

Meer over Seppe Nobels, onze Tastemaker

Vandaag kennen we Seppe Nobels als dé groentechef van eigen bodem met kookboeken en tv-optredens op zijn palmares. Maar waar is dat zaadje ooit beginnen kiemen? Als kind was Seppe al gefascineerd door koken en de oorsprong van ingrediënten. Hij volgde zijn passie en leerde de kneepjes van het vak in Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Daarna ging hij proeven van het vak in verschillende restaurants. Zo deed hij ervaring op bij o.a. Folliez in Mechelen, Maison du Cygne in Brussel en Wout Bru’s Bistrot d’Eygalières in Eygalières.

In 2010 startte hij iets nieuws op samen met twee zakenpartners: Restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen. Het werd de thuishaven van zijn culinaire lab waarbinnen groenten een hoofdrol kregen. België leerde Seppe en zijn culinaire gave steeds beter kennen. In 2015 krijgt Seppe een prachtige bekroning: Graanmarkt 13 werd uitgeroepen tot beste groenterestaurant van Vlaanderen in de groene Gault&Millau.

In 2021 verliet Seppe Graanmarkt 13 om zich op iets nieuws te storten. Hij opende pop-uprestaurant Instroom aan de Droogdokken in Antwerpen. Een culinair avontuur waarmee hij gasten verrast met bereidingen uit de thuislanden van vluchtelingen en asielzoekers die er mee achter de kookpotten staan. In Instroom mixt Seppe gerechten en ingrediënten van verschillende culturen tot hedendaagse culinaire parels. Wat ooit begon als pop-up is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde in Antwerpen.