Bereiding
- Kneus de kruiden zodat er extra smaak vrijkomt.
- Doe ze in een vacuümzak samen met de olie.
- Trek de zak luchtledig in de vacuümlade. Hoe minder lucht in de zak, hoe minder de kruiden zullen verkleuren.
- Leg de zak in de stoomoven op de functie ‘Koken met stoom’ op 85°C voor ongeveer 90 minuten.
- Giet de olie in een gesteriliseerde fles of bokaal.
- De olie is klaar voor gebruik en kan je maandenlang bewaren in de koelkast.
Gebruik de olie om al je gerechten extra smaak te geven: over gestoomde of gegrilde groenten, om je toast mee in te smeren, om een kom soep af te werken … Je kan het ook altijd als basis gebruiken voor een lekkere vinaigrette.
Tip! Ga je voor een vinaigrette met een frisse groene kleur? Mix dan de olie altijd eerst even met wat verse spinazie.
Er zijn verschillende kruiden of smaakmakers die je in de olie kan combineren. Enkele tips zijn olie met kruidnagel en kaneel om te gebruiken in desserts. Of een pittige olie met look en chili? Of kruidenolie mixen met munt, dat serveert heerlijk bij hummus. Experimenteer, proef en geniet!