fbpx

Seppe’s flan met wortel en pompoen in de stoomoven

Seppe houdt van klassiekers, maar geeft er ook graag een twist aan. Zo bijvoorbeeld ook aan een traditionele flan. Die maakt hij net dat tikkeltje anders met wortel en pompoen. Heerlijk in combinatie met gesmolten chocolade. Laat je verbazen door dit verrukkelijke recept en ontdek hoe de stoomoven je bij de bereiding helpt.

Ingrediënten (voor 6 tot 12 personen)

 • 250 g wortel
 • 250 g butternut
 • 240 g tarwebloem (gezeefd)
 • 240 g gecondenseerde melk
 • 100 g boter
 • 3 eieren
 • 2 vanillestokjes (uitgeschraapt)
 • 2 el notenolie
 • 1 snuifje nootmuskaat
 • 1 snuifje kaneel
 • 1 snuifje zout
 • Voor de afwerking: chocoladesaus, vanille-ijs, wortel, citroenzeste

Bereiding

 1. Warm de oven voor op ‘Hetelucht Plus’, 175°C.
 2. Schil de wortel en de pompoen. Snij in gelijke stukken, plaats ze in een ovenschaal en besprenkel met de notenolie.
 3. Voeg de vanille, de nootmuskaat en de kaneel toe.
 4. Plaats in de oven en bak tot het geheel gaar is. Ongeveer 60 minuten, afhankelijk van de grootte van de stukken.
 5. Smelt intussen de boter.
  • Tip: je kan de boter makkelijk in de stoomoven smelten. Gebruik daarvoor de stand ‘Koken met stoom’, op 100°C, ongeveer 2 minuten.
 6. Roer de eieren los en voeg de gesmolten boter al roerend toe.
 7. Voeg vervolgens de gecondenseerde melk toe.
 8. Spatel de bloem en het zout onder de massa.
 9. Haal de pompoen en de wortel uit de oven en mix in de blender.
 10. Meng deze crème lepel per lepel onder het flanbeslag.
 11. Giet het beslag in de ovenschaal en bak gedurende 50 minuten op 175°C op de stand ‘Hetelucht Plus’.
  • Tip: was de ovenschaal tussendoor niet af. Zo kan je de smaak van de geroosterde groentjes recupereren.
 12. Laat afkoelen
 13. Werk af met chocoladesaus, een bolletje ijs, enkele schijfjes rauwe wortel en zeste van citroen.

Generations of Taste met Seppe Nobels

Koken met liefde voor het verleden met een open blik naar de toekomst.

Liefde gaat door de maag, dat is zeker. Dat verklaart waarom iedereen zo houdt van gerechten uit de kindertijd. Voor topchef en Miele’s Tastemaker Seppe Nobels is dat niet anders. Al van kindsbeen af stond hij in de kookpotten van zijn moeder te roeren. Hij heeft fijne herinneringen aan heel wat gerechten uit zijn jeugd.

In Generations of Taste duikt Seppe in het culinaire verleden en mixt het tot een hedendaags gerecht. Het resultaat? Culinaire bereidingen met een twist. Of klassiekers net dat tikkeltje anders. Klaar om met Seppe in de keuken te duiken? Of om bij te leren van Seppe’s hacks? Samen toveren we – in een handomdraai én met vooral ingrediënten van eigen bodem – lekkers op tafel om samen van te genieten.

Meer over Seppe Nobels, onze Tastemaker

Vandaag kennen we Seppe Nobels als dé groentechef van eigen bodem met kookboeken en tv-optredens op zijn palmares. Maar waar is dat zaadje ooit beginnen kiemen? Als kind was Seppe al gefascineerd door koken en de oorsprong van ingrediënten. Hij volgde zijn passie en leerde de kneepjes van het vak in Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Daarna ging hij proeven van het vak in verschillende restaurants. Zo deed hij ervaring op bij o.a. Folliez in Mechelen, Maison du Cygne in Brussel en Wout Bru’s Bistrot d’Eygalières in Eygalières.

In 2010 startte hij iets nieuws op samen met twee zakenpartners: Restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen. Het werd de thuishaven van zijn culinaire lab waarbinnen groenten een hoofdrol kregen. België leerde Seppe en zijn culinaire gave steeds beter kennen. In 2015 krijgt Seppe een prachtige bekroning: Graanmarkt 13 werd uitgeroepen tot beste groenterestaurant van Vlaanderen in de groene Gault&Millau.

In 2021 verliet Seppe Graanmarkt 13 om zich op iets nieuws te storten. Hij opende pop-uprestaurant Instroom aan de Droogdokken in Antwerpen. Een culinair avontuur waarmee hij gasten verrast met bereidingen uit de thuislanden van vluchtelingen en asielzoekers die er mee achter de kookpotten staan. In Instroom mixt Seppe gerechten en ingrediënten van verschillende culturen tot hedendaagse culinaire parels. Wat ooit begon als pop-up is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde in Antwerpen.