fbpx

Chocolade smelten in de stoomoven

Chocolade even in de stoomoven schuiven? Dat is de makkelijkste manier om perfect gladde en heerlijk gesmolten chocolade te bereiden. Geen gedoe meer met au bain-marie, gewoon simpelweg in de stoomoven. Tastemaker Seppe toont je de techniek.

Dit heb je nodig

Zo ga je te werk

  • Doe de chocolade in stukjes in de niet-geperforeerde stoomovenpan.
  • Bedek de pan met hittebestendige folie. Dit is een belangrijke stap omdat je ervoor zorgt dat er geen water bij de chocolade komt. Het maakt de chocolade brokkelig*.
  • Zet de pan in de stoomoven op ‘Koken met stoom’ op 100° gedurende 3 minuten.
  • Verwijder de folie, roer de chocolade nog even door en klaar!

* Water en chocolade? Dat zijn geen vrienden. Het water zorgt er namelijk voor dat de chocolade zal opstijven. Als de folie niet goed over de pan zit, is de bereiding mislukt. Dit zou je kunnen oplossen door room onder de chocolade te mengen. Dan heb je terug extra vet onder de chocolade gemengd en is de verhouding weer in evenwicht.

Tip! De chocoladesaus combineer je met wat je maar wil. Bij heerlijk vanille-ijs bijvoorbeeld, of als saus bij Seppe’s wortelflan. Smakelijk!

Seppe’s flan van wortel en pompoen

Ingrediënten (6 tot 12 personen)

  • 250 g wortel
  • 250 g butternut
  • 240 g tarwebloem (gezeefd)
  • 240 g gecondenseerde melk
  • 100 g boter
  • 3 eieren
  • 2 vanillestokjes (uitgeschraapt)
  • 2 el notenolie
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • 1 snuifje kaneel
  • 1 snuifje zout
  • Voor de afwerking: chocoladesaus, vanille-ijs, wortel, citroenzeste

Bereiding 

  • Warm de oven voor op ‘Hetelucht Plus’, 175°C.
  • Schil de wortel en de pompoen. Snij in gelijke stukken, plaats ze in een ovenschaal en besprenkel met de notenolie.
  • Voeg de vanille, de nootmuskaat en de kaneel toe.
  • Plaats in de oven en bak tot het geheel gaar is. Ongeveer 60 minuten, afhankelijk van de grootte van de stukken.
  • Smelt intussen de boter.
    • Tip: je kan de boter makkelijk in de stoomoven smelten. Gebruik daarvoor de stand ‘Koken met stoom’, op 100°C, ongeveer 2 minuten.
  • Roer de eieren los en voeg de gesmolten boter al roerend toe.
  • Voeg vervolgens de gecondenseerde melk toe.
  • Spatel de bloem en het zout onder de massa.
  • Haal de pompoen en de wortel uit de oven en mix in de blender.
  • Meng deze crème lepel per lepel onder het flanbeslag.
  • Giet het beslag in de ovenschaal en bak gedurende 50 minuten op 175°C op de stand ‘Hetelucht Plus’.
    • Tip: was de ovenschaal tussendoor niet af. Zo kan je de smaak van de geroosterde groentjes recupereren.
  • Laat afkoelen
  • Werk af met chocoladesaus, een bolletje ijs, enkele schijfjes rauwe wortel en zeste van citroen.

Smakelijk!

 

Lees meer over


Meer recepten?

Maak gratis een profiel aan voor meer recepten.

Registratie formulier

Al een account? Log in om dit bericht te bekijken