fbpx

Seppe Nobels pekelt snel radijzen in de vacuümlade

Gepekelde groenten staan weer hoog op het menu. Van sterrenchefs tot in de keuken van hobbykoks: gepekelde groenten zijn hip en trendy. Ze geven salades, wraps en toasts niet enkel een frisse toets, hun kleurtjes stelen ook de show op een bord. Seppe Nobels pekelt in geen tijd radijzen met de Miele-vacuümlade. Snel en vol smaak!

Ingrediënten 

 • 2 bussels radijzen
 • 150 g suiker
 • 3,5 dl water
 • 1 dl wittewijnazijn
 • 30 g zout
 • 5 jeneverbessen
 • 2 kruidnagels

Bereiding

 1. Steriliseer de bokaal in kokend water of in de stoomoven (15 min. op 100°C).
 2. Breng water aan de kook in een kleine kookpot en voeg er de azijn, suiker, zout aan toe.
 3. Laat alles mooi oplossen en voeg vervolgens de kruiden toe.
 4. Maak de radijsjes schoon, snij in vier en doe ze in de glazen bokaal.
 5. Giet er de pekelvloeistof bij.
 6. Plaats de bokaal zonder deksel in de vacuümlade. Laat 3 keer vacuümtrekken op vacuümstand 3, sluitstand 1.
  Let wel goed op dat je het vacuümproces op tijd onderbreekt. De vloeistof zal namelijk na een tijdje beginnen borrelen en omhoogkomen. Op dat moment moet je het proces onderbreken. Doe je dat niet, dan loopt het potje over en ligt de lade vol pekelvloeistof.
 7. Sluit nu de bokaal goed af en bewaar het enkele weken in de koelkast.

 

Tip! Met de Miele-vacuümlade gaat de groenten pekelen spectaculair snel. Door het vacuümtrekken trekt de pekel sneller en dieper in de groenten. Heb je geen vacuümlade? Dan volg je gewoon dezelfde bereiding, maar laat je de gesloten bokaal enkele dagen in de koelkast staan. Zo kunnen de smaken goed intrekken.

Tastemaker Seppe Nobels serveert de gepekelde radijzen op een zuurdesemtoast met platte kaas en bieslook.
Tip! Hoe je de perfecte toast maakt, legt Seppe je hier graag uit.

Je kan heel wat verschillende soorten groenten pekelen. Wees creatief met wat je in huis hebt en voeg smaakmakers toe die jij lekker vindt. De combinatie van rode ui met mosterdzaad is alvast een aanrader. Of wat denk je van komkommer met kruidnagel of bloemkool met komijn en currypoeder? Om te proberen!

 

Generations of Taste met Seppe Nobels

Koken met liefde voor het verleden met een open blik naar de toekomst.

Liefde gaat door de maag, dat is zeker. Dat verklaart waarom iedereen zo houdt van gerechten uit de kindertijd. Voor topchef en Miele’s Tastemaker Seppe Nobels is dat niet anders. Al van kindsbeen af stond hij in de kookpotten van zijn moeder te roeren. Hij heeft fijne herinneringen aan heel wat gerechten uit zijn jeugd.

In Generations of Taste duikt Seppe in het culinaire verleden en mixt het tot een hedendaags gerecht. Het resultaat? Culinaire bereidingen met een twist. Of klassiekers net dat tikkeltje anders. Klaar om met Seppe in de keuken te duiken? Of om bij te leren van Seppe’s hacks? Samen toveren we – in een handomdraai én met vooral ingrediënten van eigen bodem – lekkers op tafel om samen van te genieten.

Meer over Seppe Nobels, onze Tastemaker

Vandaag kennen we Seppe Nobels als dé groentechef van eigen bodem met kookboeken en tv-optredens op zijn palmares. Maar waar is dat zaadje ooit beginnen kiemen? Als kind was Seppe al gefascineerd door koken en de oorsprong van ingrediënten. Hij volgde zijn passie en leerde de kneepjes van het vak in Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Daarna ging hij proeven van het vak in verschillende restaurants. Zo deed hij ervaring op bij o.a. Folliez in Mechelen, Maison du Cygne in Brussel en Wout Bru’s Bistrot d’Eygalières in Eygalières.

In 2010 startte hij iets nieuws op samen met twee zakenpartners: Restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen. Het werd de thuishaven van zijn culinaire lab waarbinnen groenten een hoofdrol kregen. België leerde Seppe en zijn culinaire gave steeds beter kennen. In 2015 krijgt Seppe een prachtige bekroning: Graanmarkt 13 werd uitgeroepen tot beste groenterestaurant van Vlaanderen in de groene Gault&Millau.

In 2021 verliet Seppe Graanmarkt 13 om zich op iets nieuws te storten. Hij opende pop-uprestaurant Instroom aan de Droogdokken in Antwerpen. Een culinair avontuur waarmee hij gasten verrast met bereidingen uit de thuislanden van vluchtelingen en asielzoekers die er mee achter de kookpotten staan. In Instroom mixt Seppe gerechten en ingrediënten van verschillende culturen tot hedendaagse culinaire parels. Wat ooit begon als pop-up is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde in Antwerpen.

Lees meer over