Eén groente, drie manieren: shiitake

Als je verse groenten koopt, maak je ze ook graag meteen klaar. Wij kiezen er daarom voor om bij onze mealprepping daarom het meeste te halen uit één groente. Deze keer kiezen we voor: Shiitake champignons. Lees hieronder drie recepten om heerlijk te genieten.

Toast met shiitake

Ingrediënten

  • 100 g shiitake
  • 2 sneetjes zuurdesembrood
  • 2 flinterdunne plakjes Zwitserse kaas (zoals Sargento)
  • 1 tl olijfolie
  • 2 shiitake champignons, ontdaan van steel en in dunne plakjes gesneden
  • Een handvol ruccola sla
  • 1 tl appelciderazijn
  • Peper en zout naar smaak

 

Bereiding

  • Beleg de sneetjes brood met de sneetjes kaas, en plaats in de voorverwarmde oven op 180°C gedurende 4 minuten of tot de kaas gesmolten is.
  • Zet een pan op het inductievuur op stand 5, met de helft van de olijfolie.
  • Voeg de shiitake champignons toe aan de pan en bak de champignons tot ze goudbruin zijn.
  • Meng de ruccola in een kom met de rest van de olijfolie, het appelciderazijn, peper en zout.
  • Haal het brood met de kaas uit de oven, en verdeel de sla en dan de warme shiitake champignons over de sneetjes.

 

 

Risotto met shiitake champignons

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 250 gram shiitake champignons of gemengde paddenstoelen van het seizoen
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 50 gram roomboter
  • 200 gram Arborio risottorijst
  • 600 ml groentebouillon
  • Saffraan geweekt in warm water
  • 100 gram Parmezaan dun geraspt
  • ½ bos bladpeterselie fijngesneden
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Bereiding

  1. Zet een pan op de kookplaat en verwarm hier wat olijfolie in.
  2. Voeg boter toe en doe de fijngesnipperde sjalot en knoflook erbij.
  3. Fruit de sjalot zonder dat deze kleurt.
  4. Voeg de risottorijst toe en blijf roeren totdat de rijst goed gemengd is met de boter en olie.
  5. Voeg 600ml groentebouillon toe en plaats de pan in de stoomoven.
  6. Stel de oven in op stomen 100⁰C. ca. 18/21 minuten en plaats de pan in de oven.
  7. Bak intussen kort de paddenstoelen aan in olijfolie met wat sjalot. Breng op smaak met peper en zout en voeg op het laatst de gesneden peterselie toe.
  8. Neem de risotto uit de stoomoven en controleer de garing. De risotto moet een beetje lopend van structuur zijn.
  9. Voeg nu de geraspte Parmezaan toe en verdeel de risotto over de verwarmde borden uit de warmhoudlade.
  10. Schep op ieder bord gemengde paddenstoelen en laat er een druppel olie over vallen.

 

Tip: Ook lekker met een zacht gestoomd eitje (6 minuten).

 

Misosoep

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 80 gram shiitake, in kwarten
  • 100 gram boksoi, los gehaald
  • 20 gram Wakame, geweekt
  • 80 gram wortel, in plakjes
  • 250 gram Sanuki Nama Udon (Toko)
  • 80 ml Shirodashi Kombu
  • 1 liter water
  • 10 cm Hidaka Kombu
  • 20 gram bonito vlokken
  • Steranijs, 3 stuks

Bereiding

  1. Doe de kombu samen met het water in een pan en laat een nacht weken.
  2. Breng het water zachtjes aan de kook met de Shirodashi bouillon, steranijs en de peper. Haal nu de kombu eruit.
  3. Voeg de bonito vlokken toe en breng tegen de kook, zet daarna gelijk het vuur uit.
  4. Laat afkoelen en roer niet.
  5. Doe de bouillon door een fijne zeef. De bouillon is nu klaar voor gebruik.
  6. Stoom de eieren in 7-8 minuten op 100 ºC. Spoel koud en pel deze.
  7. Stoom de shiitake 1 minuut op 100 ºC of verwarm in de bouillon.
  8. Verwarm de voorgegaarde noodles 4-5 minuten in de stoomoven op 95 ºC of verwarm in de bouillon.
  9. Doe als laatst de wortel en de boksoi in de bouillon.
  10. Doe al het garnituur in een voorverwarmde kom en schenk hier de bouillon over.

Lees meer over


Meer recepten?

Maak gratis een profiel aan voor meer recepten.

Registratie formulier

Al een account? Log in om dit bericht te bekijken