fbpx

Stoomkoken? 10 redenen om er nu mee te beginnen!

Gezond, smaakvol en caloriearm… Wij geven je 10 redenen om nu te starten met stoomkoken.

1. Stoomkoken verwent je smaakpapillen! De echte, authentieke smaak van je gerechten komt bij stoomkoken beter tot zijn recht. Gerechtjes uit de stoomoven zijn altijd lekker en vol van smaak.

2. Niet alleen de smaak, ook de geur van je voedingsmiddelen blijft veel beter bewaard dan bij de bereiding met kokend water.

 

3. Met de stoomoven kan je veel meer klaarmaken dan je misschien denkt. Groenten, aardappels, pasta, rijst, risotto en jawel, ook vlees en vis zijn prima kandidaten voor een bereiding met stoom. Meer nog, bepaalde desserts als rijstpap en crème brulée zijn zelfs makkelijker te maken met stoom dan op de klassieke manier!

Extra tip!  Door je papfles te steriliseren, dood je alle bacteriën. Dat kan heel simpel in de (combi-)stoomoven; 15 min op 100°C stomen en klaar!

4. En wist je dat behalve de smaak en de geur, ook de kleur van wat je stoomt nagenoeg perfect blijft? Ook na het stomen is je brocoli nog steeds frisgroen en je worteltjes helder oranje.

5. Stoomkoken is ook een gezondere manier van koken. Alle voedingsstoffen blijven beter bewaard dan bij de bereiding met kokend water. Wanneer je bijvoorbeeld groente gewoon in water kookt, geven ze tijdens het koken heel wat van hun voedingsstoffen aan dat water af. Meestal wordt het kookwater achteraf gewoon weggegooid en gaan dus ook die voedingsstoffen verloren. Bij stomen is dat niet het geval en worden alle vitamines en mineralen bewaard.

6. Bij stomen heb je ook veel minder water nodig en het voedsel gaart op een efficiëntere manier. Dat heeft te maken met de efficiënte warmteoverdracht. Weinig water, en meer voedingswaarde, dus.

7. Vlees en vis komen extra mals en zacht uit de stoomoven. Dankzij de vochtige hitte van de stoom drogen vis en vlees niet uit. Hierdoor blijven ze lekker sappig en extra smaakvol na het stomen.

8. Het bindweefselgehalte van vis is laag, waardoor vis bij het bereiden vaak uiteenvalt. Maar omdat vis altijd onder de 100 graden stoomt, verlies je de viseiwitten niet en blijft elk stukje vis mooi op zijn geheel.

9. Stomen betekent ook caloriearm koken! Om te koken met stoom heb je geen vet nodig. De voedingsmiddelen worden gegaard met stoom en er komt geen boter of olie aan te pas. Maar vetten volledig uit je voeding bannen, is geen goed idee. We hebben allemaal wat vet nodig. Bereid je veel met stoom, dan kun je na het stomen toch een beetje gezonde vetten aan je bereidingen toevoegen. Zo kan je nog altijd een sjalotje dat in goeie boter is gestoofd bij jouw gestoomde boontjes serveren. En wat denk je van lekkere mousselinesaus bij een stukje gestoomde zalm?

10. Tot slot is stoomkoken erg eenvoudig. Groenten, vlees of vis in een schaaltje, eventueel wat kruiden, en in de stoomoven schuiven. Makkelijker kan niet, toch?!

Wil je ook graag beginnen stoomkoken? Dan is de Miele Stoomoven vast iets voor jou! Je stoomt op 3 niveaus tegelijk en maakt hem in een handomdraai schoon.

Loopt het water al in je mond? Klik dan hier voor meer info!

Lees meer over