fbpx

Feestelijke bietenbuns

Bietenbuns… een gezond en feestelijk hapje dat je makkelijk bereidt met je Miele combi-stoomoven of je traditionele Miele oven.

Kooktijd: 45 min. – totaal: 90 min.

Wat heb je nodig?

(voor 4-8 personen)

  • Rode bietensap: 112 ml
  • Droge gist: 7 g (of verse gist: 21 g)
  • Suiker: 20g
  • Ei: 25g
  • Neutrale olijfolie: 30 ml
  • Bloem: 250g
  • Sesamzaadjes
  • Optioneel: bietenpoeder: 1 theelepel

Zo maak je een feestelijke bietenbuns

Stap 1: Deeg

  1. Verwarm het bietensap in een kookpot tot het lauw is.
  2. Doe het in een kom en voeg de suiker en gist toe.
  3. Meng tot de suiker en gist zijn opgelost.
  4. Voeg eerst het ei toe, vervolgens de olie en meng tot een geheel.
  5. Voeg de bloem, het zout en het bietenpoeder toe.
  6. Meng 10 min. met de hand of 6 min. met de mixer op een lage stand.
  7. Maak een bal van het deeg.
  8. Neem de kom, vet deze goed in en plaats er je deeg in.

Speciale programma’s – ‘Deeg rijzen’: 30 à 40 min.
Of laat rijzen onder een vochtige handdoek op het aanrecht totdat de massa verdubbeld is.

  1. Duw de lucht uit de bal en meng kort.
  2. Verdeel in stukken van ongeveer 26 gram. Maak bolletjes en plaats ze in de Creuset bakvorm of op een bakplaat.
  3. Doe eventueel wat olie bovenop de bun en strooi er wat sesamzaadjes over.
  4. Plaats de bietenbuns in de oven en stel de oven in.

‘Hetelucht Plus’: 170°C – 8 à 10 min.
Tijdens voorverwarmen: 1x stoomstoot toevoegen.
(bij je traditionele Miele oven kies je voor ‘Profi: profi + hetelucht’, 170°C, en voeg je handmatig 1x stoomstoot toe.)

Tip: Serveer de bun als hamburger, met een stukje kalkoenfilet, gekarameliseerde appel en een kruidige mayonaise.

Smakelijk!