fbpx

Pure verwennerij met een chocolade trifle

Als het niet met Kerst kan, wanneer dan wel? Met deze heerlijke chocolade trifle met rood fruit sluit je je kerstdiner af met pure chocolade-verwennerij. Ben jij meer fan van Oreo’s of heb je liever appels in plaats van kersen? Maak er je eigen versie van en laat het ons weten! 

Ingrediënten

De chocoladecake:

  • 200g fondantchocolade
  • 100g boter
  • 4 eieren
  • 100g fijne suiker

De chocoladecrème:

  • 250ml melk
  • 125ml room
  • 2eieren
  • 75g suiker
  • 75g chocoladedruppels

 

Voor de afwerking:

  • Kersenlikeur naar smaak
  • 1 pot kersenconfituur
  • Opgelegde kersen
  • 2dl slagroom
  • Chocoladeschilfers

Bereiding

  1. Maak de chocoladecake.
  2. Leg de boter en de chocolade in een stoomovenpan zonder gaatjes.
  3. Smelt de boter en de chocolade, in stukjes, in de combi-stoomoven. Kies Stomen, 100°C gedurende 4 minuten.
  4. Klop de eieren met de suiker tot een crèmige, lichte massa met de keukenrobot.
  5. Roer, na het stomen, goed in de gesmolten chocolade.
  6. Giet het chocolademengel bij het eiermengsel en meng goed.
  7. Giet het beslag in een porseleinen stoomovenpan. Dek af met hittebestendige folie en plaats deze in de combi-stoomoven.
  8. Kies Stomen, 100°C gedurende 24 minuten.
  9. Verwijder de hittebestendige folie en laat de chocoladecake afkoelen.
  10. Maak ondertussen de chocoladecrème.
  11. Meng de room met de melk en breng het mengsel aan kook op het kookvlak.
  12. Meng de eieren met suiker en maak er een vloeiend mengsel van.
  13. Voeg langzaam het warme mengsel bij het eiermengsel.
  14. Giet het beslag in een diepe porseleinen stoomovenpan en plaats deze in de combi-stoomoven. Kies Stomen, 90°C gedurende 40 minuten.
  15. Haal de crème uit de combi-stoomoven en strooi de chocoladeparels in het mengsel. Mix de crème met een staafmixer tot een luchtige massa.
  16. Laat de crème afkoelen.
  17. Breek een halve chocoladecake in grote stukken. Bestrijk deze stukken met de kersenconfituur.
  18. Leg de cake in een grote, mooie glazen kom.
  19. Overgiet de cake met de likeur naar smaak en kersen en laat dit intrekken.
  20. Bedek de cake met chocoladecrème.
  21. Herhaal stap 17 t.e.m. 20.
  22. Bedek de trifle met plastiekfolie en laat 1 nacht in de koelkast staan.
  23. Voor het serveren werkt u af met een rijkelijke laag slagroom en chocoladeschilfers.

Tip!

Een trifle of ‘niemendalletje’ is een klassieker uit de Engelse keuken. Dit dessert bestaat uit meerdere lagen, cake, vers fruit en custard en wordt meestal geserveerd in een grote glazen schaal. Er zijn duizend en één varianten mogelijk. Lange vingers of oreo’s kunnen de cake vervangen, fruit kan volgens het seizoen aangepast worden en de ijsroom kan dienen als variant voor de bovenste laag.

chocolade trifle Photo by Emile Mbunzama on Unsplash