fbpx

Pastinaak op 3 wijzen

3x genieten van pastinaak. Ga aan de slag met een van de meest veelzijdige wintergroenten, probeer onze gezonde suggesties uit en verras je tafelgenoten.

Recept 1: gekruide pastinaak en appeltaart

Bereidingstijd: 75 min. – totale tijd: 120 min.

Wat heb je nodig?

(voor 12 personen)

Taart

  • 185 ml (¾ kopje) extra olijfolie van eerste persing
  • 3 eieren
  • 250 g (1 2/3 kopje) donkere muscovado suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 300 g (2 kopjes) gewone bloem, plus meer voor het bestrooien
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • ½ theelepel natriumbicarbonaat
  • ½ theelepel fijn zeezout
  • ½ theelepel gemalen piment
  • ¼ theelepel gemalen kardemom
  • 250 g pastinaken, geschild en geraspt (ongeveer 2 middelgrote pastinaken)
  • 300 g Pink Lady appels, ongeschild, geraspt (ongeveer 2 middelgrote appels)

Glazuur

  • 250 g roomkaas, verzacht
  • 250 g mascarpone
  • 130 g (¾ kopje) poedersuiker, gezeefd
  • Een flinke snuf saffraan, geweekt in 1 theelepel warm water
  • 300 ml room

Om te serveren

  • 75 g walnoten, grof gehakt
  • Snuifje saffraan, gemalen in een vijzel en stamper

Zo maak je een gekruide pastinaak en appeltaart

Stap 1: Taart

  1. Verwarm de oven voor op Profi – Hetelucht Plus op 180°C met 3 handmatige stoomstoten. Plaats een bakrooster op niveau 2.
  2. Vet een vierkante of ronde taartvorm van 21 cm x 21 cm met een diepte van 7 cm in. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en bestuif de zijkanten met extra bloem.
  3. Klop in een grote kom de olie, eieren, donkere muscovadosuiker en vanille-extract tot een mengsel.
  4. Zeef in een aparte kom de bloem, bakpoeder, kaneel, natriumbicarbonaat, zout, piment en kardemom.
  5. Roer de geraspte pastinaak en appel door de bloem. Voeg dit toe aan het natte mengsel en roer tot het gelijkmatig gemengd is.
  6. Giet het mengsel in de voorbereide vorm.
  7. Plaats in de oven op niveau 2 en bak 1 uur, of tot een spies die in het midden van de taart wordt gestoken er schoon uitkomt. Laat de stoom om de 10 minuten los.
  8. Laat de taart 30 minuten afkoelen in de vorm en zet hem dan op een rooster om volledig af te koelen.

Stap 2: Glazuur

  1. Klop de roomkaas, mascarpone, poedersuiker en saffraan op tot een gladde massa.
  2. Voeg de room toe en klop tot een dikke massa.

Stap 3: Serveren

  1. Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus op 160°C.
  2. Leg de walnoten op een universele plaat en rooster ze 10 minuten.
  3. Verdeel het glazuur over de afgekoelde cake. Bestrooi met geroosterde walnoten en gemalen saffraan.

Hints en tips

– Muscovadosuiker kan worden vervangen door donkerbruine suiker.

– Wij hebben Pink Lady appels gebruikt. Vervang ze door een zoete knapperige variëteit als je geen roze dame-appels kunt vinden.

– Als pastinaken niet in het seizoen zijn, kunnen in plaats daarvan wortelen worden gebruikt.

– Het taartmengsel kan worden verdeeld over gewone of mini cupcakevormpjes voor petit fours (hapklare porties).

Smakelijk!

Recept 2: Gezonde pastinaakfrietjes

Bereidingstijd: +/- 25 min. – Totale tijd: 150 min. (incl. afkoeltijd)

Wat heb je nodig?

  • 2 pastinaken

Zo maak je gezonde pastinaakfrietjes

  1. Snij de pastinaken in frietjes
  2. Plaats in een geperforeerde stoomovenpan en stoom.
    Koken met stoom: 100°C | 5min
  3. Laat de pastinaakfrietjes volledig afkoelen.
  4. Plaats de frietjes verspreid over een geperforeerde bakplaat.
  5. Bak af.
       Hetelucht Plus: 180°C | +/- 20min + Crispfunctie aan.

Smakelijk!

Recept 3: Pastinaakgnocchi

Bereidingstijd: 17 min. – Totale tijd: 45 min.

Wat heb je nodig?

  • 2 pastinaken, +/- 400g| geschild, blokjes
  • 200g aardappelen | geschild, blokjes
  • Bloem
  • 2 eidooiers
  • Parmezaanse kaas | geraspt

Zo maak je pastinaakgnocchi

  1. Leg de pastinaak in een geperforeerde stoomovenpan.
  2. Leg de aardappelen in een geperforeerde stoomovenpan.
  3. Stoom met Speciale toepassingen: Menukoken
    Tip: heb je geen menukoken op uw stoomoven, plaats dan beide groenten in de stoomoven en stoom op 100°C voor 15 min.
  4. Haal de groenten uit de stoomoven en prak met een vork tot puree.
  5. Laat afkoelen.
  6. Voeg de bloem toe. Vervolgens de eidooiers en parmezaan.
  7. Meng alles goed onder elkaar tot een stevig, kneedbaar deeg.
    Voeg bloem toe indien het deeg nog teveel plakt.
  8. Bestuif je aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een worst van 2cm dik.
  9. Snij in plakjes van een cm dik en duw deze telkens met een vork plat tot een gnocchi.
  10. Plaats de gnocchi’s in een geperforeerde stoomovenpan en stoom.
    Koken met stoom: 100°C | 2min

Smakelijk!