fbpx

Maak ontbijten feestelijk met Moederdag

Tover een glimlach op je mama haar gezicht dit weekend. Met deze recepten zet je haar extra in de bloemetjes voor moederdag!

 

Creoolse/tropische ontbijtpakketjes voor moederdag

Ingrediënten

  • 1 limoen
  • 1 el honing
  • 1/2 chilipoeder (naar smaak)
  • 1-2 bananen (240 g)
  • 4 vellen filodeeg (40-40 cm)
  • 100 g gesmolten ongezouten boter
  • 100 g kokosnootrasp gedroogd
  • 4 sneden briochebrood of wit toastbrood
  • 1 eiwit

Voor de saus:

  • 200 ml kokosmelk
  • Chilipoeder
  • 100 g chocolade
  • Optie: 2 cl rum

Moeilijkheidsgraad: Kids met begeleiding van papa
Toestel: H of DGC

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C hetelucht plus.
  2. Pers de limoen en meng het sap met de honing en het chilipoeder.
  3. Schil de bananen, snij fijn en meng ze door de marinade.
  4. Leg het filodeeg op het werkvlak en smeer het in met de gesmolten boter.
    Bestrooi met de kokosnootrasp.
  5. Snij cirkels uit het brood (8 cm doorsnede).
  6. Plaats een broodcirkel in het midden van een filodeegvel.
    Leg op het brood een bergje bananenmengsel.
  7. Smeer de randen van het filodeeg in met het eiwit en vouw de uiteinden samen, zodat het een pakketje vormt.
  8. Smeer voorzichtig de pakketjes in met een beetje boter.
  9. Leg de pakketjes op een bakplaat, schuif de bakplaat op level 2 in de oven en bak de pakketjes gedurende 15-18 minuten tot goudbruin.
  10. Maak ondertussen de saus op het kookvlak:
    Verwarm de kokosmelk op het kookvlak. Voeg een beetje chilipoeder toe. Hak de chocolade fijn en voeg toe aan de warme kokosmelk en laat rustig smelten. Breng eventueel op smaak met een beetje rum. Laat een beetje afkoelen en serveer met de pakketjes.

Tip: mango of ananas zijn heerlijke variaties

Ontbijtrepen voor moederdag

Ingrediënten

  • 1 blik gecondenseerde melk van 397 g (met suiker)
  • 250 g havermoutvlokken (geen instant)
  • 75 g geraspte kokos
  • 100 g gedroogde cranberry’s of rozijnen
  • 125 g gemengde zaden (pompoen, zonnebloem, sesam…)
  • 125 g ongezouten pinda’s of pecannoten
  • zonnebloemolie

Moeilijkheidsgraad: Kids met begeleiding van papa
Toestel: H of DGC

Bereiding

  1. Vet een bakblik/brownievorm in. (ongeveer 20-30 cm, 4 cm diep)
  2. Warm de gecondenseerde melk op het kookvlak tot bijna aan het kookpunt.
  3. Meng alle andere ingrediënten in een mengkom.
  4. Roer met een spatel de warme melk goed door de andere ingrediënten.
  5. Spreid het mengsel over het bakblik en druk aan met de spatel en met je handen (best met handschoenen) en strijk het oppervlak mooi glad.
  6. Plaats het bakblik op een bakrooster gedurende 60 min. in de oven op hetelucht 130°C.
  7. Eenmaal uit de oven snij je, na ongeveer 15 min. afkoelen, repen uit het gebak. (ongeveer 16 stuks). Laat verder afkoelen.

Luchtige ontbijtkoeken met rabarber en frangipane voor moederdag

Ingrediënten

  • 125 g boter
  • 125 g poedersuiker
  • 125 g gemalen amandelen
  • 50 g bloem
  • 2 eieren (L)
  • 4 cl perziklikeur
  • 750 g bladerdeeg(blok)
  • 2 eierdooiers
  • 4 el melk
  • 50 g poedersuiker

Rabarbervulling:

  • 600 g rabarber
  • 200 ml zoet witte wijn
  • 150 g suiker
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 3 el. grenadinesiroop
  • 10 basilicumblaadjes

Moeilijkheidsgraad: Kids met begeleiding van papa
Toestel: H of DGC

Bereiding

  1. Maak de frangipane. Meng de boter en poedersuiker tot een zacht homogeen mengsel.
  2. Voeg de gemalen amandelen en bloem toe en meng.
  3. Voeg tot slot de eieren één voor één toe aan het mengsel en eindig met een scheutje likeur (optioneel). Plaats de frangipane even opzij.
  4. Maak de vulling. Snij de rabarber in stukjes van 1 cm. Kook de wijn en suiker samen op het kookvlak tot aan het kookpunt. Voeg het vanillemerg, grenadinesiroop en rabarber toe. Laat rustig sudderen voor ongeveer 30 minuten (liefst zonder deksel) tot het bijna op marmelade lijkt. Laat de rabarbervulling afkoelen.
  5. Snij de basilicumblaadjes in fijne reepjes en meng deze onder de koude rabarbervulling.
  6. Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van 55×30 cm.
    Snij in de lengte in 2 en dan nog eens 4x in de breedte, zodat je 10 rechthoekjes krijgt.
  7. Spreid een beetje frangipane over de helft van elk vierkantje, blijf 1 cm van de rand. Leg daarop 2-3 lepels rabarbervulling.
  8. Meng de eidooiers met de melk en wrijf dit mengsel over de randen van het bladerdeeg.
  9. Plooi de vierkantjes overdwars, zodat je driehoekjes krijgt. Duw de randen goed aan, zodat ze goed sluiten. Leg de ontbijtkoekjes op een bakplaat met bakpapier.
  10. Verwarm de oven voor op 180°C en bak de ontbijtkoeken gedurende 13-17 minuten tot goudbruin op het 2de niveau.
  11. Laat afkoelen na het bakken en bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker.

Tip: je kan de rabarbervulling ook perfect vervangen door confituur of fruitcompote.

Lees meer over