fbpx

De stoomoven en de barbecue, ideale partners in crime

Druilerig zomerweer zijn we in België al gewoon. Wanneer er dan eindelijk zonnestralen te zien zijn, betekent dit maar één ding: tijd om de barbecue uit te halen! Wil je niet te veel nadenken en vooral genieten tijdens het barbecueën? Zorg dan voor een goede voorbereiding. En daarvoor is de Miele stoomoven jouw ideale partner in crime. Wij zetten enkele handige tips & tricks op een rijtje om jouw barbecue nog meer elan te geven.

Van kriel tot aardappel in de schil

De aardappel blijft een vaste waarde op of naast elke barbecue. Krielaardappeltjes zijn bijvoorbeeld een ideaal bijgerechtje. Stoom ze 16 minuten op 100°C (of 5 minuten op 120°C in de steamer) en serveer ze met flink wat olijfolie en verse kruiden. Een aardappel in de schil is ook perfect voor te bereiden in een stoomoven. Geef ze afhankelijk van de grootte van aardappel wat meer tijd, hol ze uit en vul ze met een heerlijke kruidenboter. Nadien leg je ze nog even op de barbecue (met of zonder aluminiumfolie) en je kan zalig genieten.

Perfect voorbereid groenteslaatje

Naast aardappelen horen ook slaatjes als side dish bij de barbecue. Wat dacht je van frisse salades op basis van gestoomde groenten? Zo is de combinatie van gestoomde boontjes met groene asperges buitengewoon. Groentesoorten als rode biet en artisjok die traditioneel veel tijd nodig hebben om te garen, kan je makkelijk met stoom voorbereiden en verwerken in jouw barbecuebuffet.

Ratatouille

Een huisgemaakte ratatouille kan absoluut niet ontbreken op jouw feestje. Doe hiervoor een kleurrijk mengsel van grof gesneden paprika’s, courgettes, tomaten , aubergines in een stoomschaal. Kruid flink af en stoom de groenten 20 minuten op 100 graden. De heerlijke ratatouille wordt beslist een hit!

Op naar de perfecte cuisson

Vlees perfect garen op de barbecue, het blijft een uitdaging. Je moet al een specialist zijn om de ‘perfecte cuisson’ op je bord te toveren. Maar dat is buiten de stoomoven gerekend. Wist je dat je perfect vlees kan voorgaren om het nadien op de barbecue kort te grillen of te bakken? Kip, ribbetjes, lamsvlees en tal van andere bereidingen kan je op deze manier klaarmaken. Je gaat altijd als volgt te werk: je marineert het vlees, verpakt het sous-vide in de Miele vacuümlade of met een hittebestendige folie en je stoomt het in de stoomoven. Check de juiste gaartijden in de Miele Steam Guide, onze gratis app ( beschikbaar voor iOs & Android).

Kers op de taart

Een barbecue is niet volledig geslaagd als je niet zorgt voor een zoete afsluiter. Gemarineerd fruit doet het geweldig op de barbecue maar wordt nog beter met een sausje erbij. Chocoladesaus bijvoorbeeld is makkelijk in de stoomoven te maken. Zelfs een dulce de leche, een zoete karamelpasta, kan je makkelijk met stoom bereiden.