fbpx

Kransbrood met fetadip en geroosterde kerstomaatjes

Wil je een overheerlijk hapje maken waar niemand aan zal weerstaan? Wel, dit is je k(r)ans! Dit recept voor kransbrood met fetadip en geroosterde kerstomaatjes zal je avond extra veel smaak geven. Bovendien is deze snack erg leuk om te maken én te eten. Als je ’t ons vraagt: alle ingrediënten voor een onvergetelijke avond.

Dit heb je nodig (voor 4 tot 8 personen)

Kransbrood

  • 1 zakje droge gist
  • 300 ml lauw water
  • snuifje suiker
  • 500 g bloem
  • 1 el tijm
  • 8 g zout

Fetadip

  • 300 g kerstomaten
  • 180 g fetakaas (op kamertemperatuur)
  • 40 g roomkaas (op kamertemperatuur)
  • 40 g Griekse yoghurt (op kamertemperatuur)
  • sap van 1 limoen
  • 20 g honing
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 el Italiaanse kruiden
  • 70 g olie (naar keuze)
  • peper en zout
  • verse munt

Bereiding

Stap 1: Kransbrood

  • Neem een grote kom en verdun hierin de gist met het water.
  • Voeg de suiker toe en roer alles los.
  • Voeg de bloem, de tijm en het zout toe.
  • Meng 10 min. met de hand of 6 min. met de mixer op een lage stand.
  • Maak een bal van het deeg.
  • Neem een kom, vet deze in en plaats er vervolgens je deeg in.
  • Zet de kom 30 min. in de combi-stoomoven op het programma ‘Deeg laten rijzen’. Of laat rijzen onder een vochtige handdoek op het aanrecht totdat de massa verdubbeld is.
  • Strooi dan wat bloem op je keukeneiland, plaats hierop het gerezen deeg en meng kort even door.
  • Rol het deeg uit tot één lange streng en leg deze in een ronde vorm op de ronde (geperforeerde) bakvorm. Duw de uiteindes aan elkaar.
  • Laat opnieuw rijzen met de functie ‘Deeg rijzen’ gedurende 30 min. of onder een vochtige handdoek totdat het volume verdubbeld is.
  • Bestrooi het deeg met wat bloem.
  • Knip met een schaar het brood diep in en leg de stukjes naar buiten toe.
  • Bak het brood 25 min. af op 170 °C Hetelucht Plus.

Stap 2: Fetadip

  • Leg de kerstomaten in een ovenschaal.
  • Besprenkel de tomaten met 30 g olie, Italiaanse kruiden en een snuifje zout.
  • Plaats de ovenschaal in een culinaire lade of in de oven.
    • Culinaire lade: slow cooking stand 5 – 1u
    • Oven: boven- en onderwarmte – 1u op 85 °C
  • Blend de feta, roomkaas en yoghurt tot een glad geheel.
  • Voeg vervolgens de rest van de olie toe samen met de munt, geperste look en limoensap.
  • Blend opnieuw, proef en kruid bij naar eigen smaak.
  • Dresseer de dip in een kom. Leg er de geroosterde tomaten op en werk vervolgens af met wat extra olijfolie en honing.

Liever kijken? Volg het recept via deze video.