fbpx

Wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar? Ga jij een berg beklimmen of deelnemen aan een loopevenement? Miele en Stephanie Scheirlynck stellen je alvast drie recepten voor om een sportieve start te nemen!

Sportieve Start met
Ovenpannenkoek met bosbessen

Ingrediënten:

  • 240 g zelfrijzende bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 30 g kokospoeder
  • snufje zout
  • kaneel
  • 300 ml rijstdrink
  • 4 el ahornsiroop
  • 4 el arachideolie
  • 2 grote eieren
  • 200 g blauwe bessen
  • poedersuiker

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Meng de bloem, het bak- en kokospoeder, zout en kaneel in een kom. Neem een tweede kom en meng daarin de rijstdrink, de siroop, de olie en de eieren. Spatel hierna het vochtige mengsel door het droge en zorg ervoor dat alles goed gemengd is. Giet het beslag in een met bakpapier beklede ovenschaal en strooi er de bessen over. Bak gedurende 25 à 30 minuten.

Je kunt checken of het deeg gaar is door er met een tandenstoker in te prikken: kleeft er geen deeg meer aan de tandenstoker, dan is de pannenkoek gaar. Laat een kwartiertje afkoelen op een bakrooster en snijd in stukken, of eet hem warm. Versier met poedersuiker.

Couscoussalade met bloemkool en kikkererwten

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool, schoongemaakt
  • olijfolie
  • 2 tl ras el hanout
  • 1/4 tl kurkuma
  • peper en zout
  • 300 g parelcouscous
  • 300ml water
  • 400 g kikkererwten, uit blik, uitgelekt
  • 2 el korianderblaadjes, fijngehakt
  • 2 el munt, fijngehakt
  • 2 el pijnappelpitten, geroosterd

voor de dressing:

  • 4 el olijfolie
  • 2 el honing
  • 4 el citroensap
  • 1 tl ras el hanout
  • 1/4 tl kurkuma
  • peper en zout

Bereiding:

Meng de ras el hanout en de kurkuma met peper en zout.

In de steamer:

Verdeel de bloemkool in roosjes in een stoomovenpan met gaatjes, strijk ze in met olijfolie en strooi er het kruidenmengsel over. Stoom ze 2 minuten op 120°C.

In de oven:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de bloemkool in zijn geheel op een met bakpapier beklede ovenschotel. Wrijf hem in met olijfolie en strooi er het kruidenmengsel over. Dek af met aluminiumfolie en zet gedurende 20 minuten in de oven. Haal de folie weg en zet nog eens 20 minuten in de oven. Laat afkoelen, en verdeel de bloemkool nadien in roosjes.

Maak de parelcouscous klaar volgens de tijd op de verpakking in de steamer of in een kookpot. Laat alles afkoelen en meng ondertussen alle ingrediënten voor de dressing. Meng de couscous met de dressing, de kikkererwten, bloemkool, koriander en munt, en pijnboompitjes.

Tussendoortje: Frambozen‐yoghurtkoekjes

Voor ongeveer 12 koekjes

Ingrediënten:

  • 200 g bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • snu e zout
  • 150 g rietsuiker
  • 150 g magere Griekse yoghurt
  • 1 ei, losgeklopt
  • Citroenzeste en het sap van 1/2 citroen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 g frambozen, in stukjes gehakt
  • 2 el amandelschilfers

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng in een kom de bloem, het bakpoeder en het zout. Meng in een andere kom de suiker, yoghurt, het ei, zeste en ‐sap en de vanillesuiker.

Voeg het yoghurtmengsel toe aan het droge mengsel en roer goed door. Voeg er de frambozenstukjes aan toe en roer voorzichtig. Bedek indien nodig een bakplaat met bakpapier en maak hoopjes van 2 eetlepels deeg per koekje. Laat voldoende plaats tussen de hoopjes. Versier met de amandelschilfers.

Je zult misschien meerdere platen nodig hebben voor alle koekjes. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in de oven, tot de randjes goudbruin worden. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Tip: je kunt de koekjes 2 à 3 dagen bewaren.

Miele en Stephanie Scheirlynck wensen je alvast een Sportieve start!

Stephanie Scheirlynck, experte in sportvoeding, helpt sporters de juiste dingen eten om een optimale sportprestatie te behalen. Ontdek haar boeken hier: hetsportkookboek.

Heb je toch nog vragen? Stel ze gerust op info@miele.be of stuur ons een privéberichtje op Facebook!

Mis geen enkel nieuwtje, tip of recept en abonneer je op onze nieuwsbrief!