fbpx

Klaarstomen voor de BBQ

Na de lente is de zomer terug in het land. Tijd om massaal onze bbq uit te halen! Heb je geen zin om te veel na te denken en vooral te genieten tijdens het barbecueën? Zorg dan voor een goede voorbereiding. En daarvoor is de Miele stoomoven jouw ideale partner in crime. Ontdek hier een eenvoudig barbecue recept voor het maken van overheerlijke ribbetjes met spicy mangochutney.

Voorbereidingen in de stoomoven

Ribbetjes

Ingrediënten:

  • 2 el bruine suiker
  • 1/2 el chilipoeder
  • 1/4 el cayennepeper
  • 2 el worcestersaus
  • 1 el zacht paprikapoeder
  • 1 tl zout
  • 1 el mosterd
  • 10 el azijn
  • 1/4 kop ketchup
  • 1/2 kop water
  •  500g ribbekes op kamertemperatuur

Bereidingswijze:

Maak de marinade. Meng alle specerijen, azijn, ketchup, water, worcestersaus en mosterd in een steelpan. Meng goed en laat inkoken op het kookvlak tot een stroperig geheel. Laat afkoelen.

Smeer de ribbetjes rijkelijk in met de marinade. Wikkel de ribbetjes goed in met hittebestendige folie (of trek vacuüm). Leg het vlees op een grote stoomovenpan met gaatjes. Afhankelijk van de grootte van uw stoomoven kan u er gerust meerdere tegelijkertijd klaarmaken.

Stoom de ribbetjes op 65°C gedurende 60 à 90 minuten, afhankelijk van de dikte. Laat rusten na het stomen.

Spicy mango chutney

Ingrediënten:

  • 120g confituursuiker
  • 380g rijpe mango
  • 120ml rode wijnazijn
  • Snufje Chilivlokken (naar smaak)
  • Snufje Kardemom (naar smaak)
  • ½ steranijs

Bereidingswijze:

Schil de mango en snij in stukken van max. 1cm en leg deze in een stoomovenpan zonder gaatjes.

Voeg de confituursuiker, wijnazijn en specerijen toe aan de mango en meng kort.

Plaats de stoomovenpan in de stoomoven. Stoom het mengsel gedurende 4 minuten op 100°C. Roer het mengsel, zodat de suiker goed kan oplossen en stoom nogmaals gedurende 4 minuten op 100°C.

Laat afkoelen.

De gepofte aardappel en maïskolf

Ingrediënten:

  • 1 grote aardappel per persoon
  • 1 maiskolf per persoon

Bereidingswijze:

Was de aardappelen en de maiskolven.

Leg de aardappelen in een stoomovenpan met gaatjes. Plaats de stoomovenpan in de stoomoven. Stoom de aardappelen gedurende 12-15minuten (afhankelijk van de grootte) op 120°C of 35-40minuten op 100°C tot de ze gaar zijn.  Wikkel de aardappelen individueel in aluminiumfolie voor je ze op de barbecue legt.

Leg de maiskolven in een stoomovenpan met gaatjes. Plaats de stoomovenpan in de stoomoven. Stoom de mais gedurende 7-8 minuten (afhankelijk van de grootte) op 120°C of 30-35 minuten op 100°C tot de ze gaar zijn.

 

Tot slot op de barbecue

Plaats de ribbetjes, aardappelen en maiskolven op de rooster van de barbecue tot ze mooi “barbecuebruin” zien.
Serveer warm met de chutney en eventueel een klontje gezouten boter.

Ontdek ook onze blogpost waarin we enkele handige tips & tricks op een rijtje zetten om jouw barbecue nog meer elan te geven.

Lees meer over