fbpx

Dat stoomkoken veel voordelen heeft, weet ik als geen ander. Maar wedden dat jij spontaan aan gezondheid denkt als belangrijke troef? Gelijk heb je, want een Miele-stoomoven verwent niet alleen je smaakpapillen maar draagt ook bij tot een gezondere manier van koken. Alle voedingsstoffen blijven beter bewaard en de echte smaak komt nog beter tot zijn recht. The healthy way is the right way!

Gezond genieten met de Miele-stoomoven

Weinig water, meer voedingswaarde

Eén van de belangrijkste troeven van stomen is dat de smaak, geur en kleur van de voedingsmiddelen veel beter bewaard blijven dan bij een bereiding met kokend water. Dat heeft alles te maken met de efficiënte warmteoverdracht: bij stomen heb je veel minder water nodig en het voedsel gaart op een efficiëntere manier. Neem bijvoorbeeld groenten. Wanneer je die gewoon in water kookt, geven ze heel wat van hun voedingsstoffen aan dat water af tijdens het kookproces. In de meeste gevallen wordt het kookwater achteraf gewoon weggegooid en gaan dus ook die voedingsstoffen verloren. Bij stomen is dat niet het geval maar worden alle vitamines en mineralen bewaard.

Lekker vochtig en smaakvol

Dankzij de vochtige hitte van de stoom droogt het voedsel in een stoombereiding bovendien ook niet uit. Hierdoor blijven bijvoorbeeld vlees en vis extra mals en zacht na het stomen. Het bindweefselgehalte van bijvoorbeeld vis is namelijk laag, waardoor vis bij het bereiden vaak uiteenvalt. Maar omdat vis altijd onder de 100 graden stoomt verlies je de viseiwitten niet en blijft elk stukje vis mooi op zijn geheel. Ideaal om lekker en gezond te genieten van jouw favoriet stukje vis of vlees.

Hoe (minder) vettiger, hoe prettiger

Voor wie zijn dagelijkse calorietjes in de gaten wil houden, is een stoomoven in huis een ideale oplossing. Om te koken met stoom heb je namelijk geen vet nodig. De voedingsmiddelen worden gegaard door middel van stoom en er komt geen likje boter of olie aan te pas. Al maak ik er ook graag meteen een belangrijke kanttekening bij: vetten volledig uit je voeding bannen, is geen goed idee. Wij hebben allemaal een zekere hoeveelheid nodig. Maar door veel met stoom te bereiden, kan je er wel bewust mee omgaan en na het stomen een verantwoorde hoeveelheid gezonde vetten toevoegen aan je bereidingen. Zo kunnen jouw smaakvolle gestoomde boontjes nog steeds vergezeld worden door een sjalotje dat in goeie boter gestoofd is. Of hoef je jezelf geen rijkelijke mousselinesaus ontzeggen bij een stukje gestoomde zalm.

Groentjes à volonté

Je zal het snel merken: als je al je groenten met stoom bereidt, zal je vanzelf geneigd zijn het een gezondere eetgewoonte te ontwikkelen. Omdat gestoomde groenten zoveel meer smaak hebben en er veel aantrekkelijker en smakelijker uitzien, zal je spontaan meer groenten op je bord scheppen, wat alleen ons gezond voedingspatroon ten goede komt. En door de vollere, authentiekere smaken van al jouw gestoomde gerechten zal je wellicht ook minder behoefte hebben aan sausjes of andere ongezonde(re) smaakmakers en ook dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Stoomkoken aan zee

Wil je aan den lijve ondervinden welk lekkers er uit de stoomoven kan getoverd worden? Schrijf je dan zeker in voor de Miele Beach Flavours. De hele zomer lang presenteren we je in de BMW Beach Lounge, op het strand van Knokke, een exclusieve lunch dat ontwikkeld werd door sterrenchefs én op smaak gebracht in de Miele stoomoven. Ik geef je er met plezier een woordje uitleg!

 

Ontdek hier recepten die je kan maken dankzij de stoomoven!

Lees meer over