fbpx

Eén groente, drie manieren: bloemkool

Als je verse groenten koopt, maak je ze ook graag meteen klaar. Wij kiezen er daarom voor om bij onze mealprepping daarom het meeste te halen uit één groente. We gaan aan de slag met bloemkool: Een bekende favoriet of krijg jij het nooit verkocht aan tafel? Lees hieronder drie recepten om heerlijk te genieten van deze wintergroente.

Gegrilde bloemkool

Haal de grillpan boven en breng de smaken van de bloemkool.

Ingrediënten

  • 1 bloemkool, in schijfjes gesneden
  • 1 el olijfolie
  • 1 el bruine suiker
  • 2 theelepels zout

Bereiding

  1. Verwarm de grillplaat voor op medium warmte en olie de grillplaat lichtjes in.
  2. Besprenkel de bloemkoolplakjes aan beide kanten met olijfolie, bruine suiker en gekruid zout.
  3. Bak de bloemkool op de grill tot er schroeiplekken verschijnen, 2 tot 3 minuten per kant. Dek af en laat verder gaar worden op de grill, ongeveer 20 minuten.

 

Tip!: Verspil jij liever echt niets, bak dan ook de bloemboolbladeren. Met wat olie en gember kan je de bloemkoolbladeren grillen in je oven en als extraatje bij een salade of als gezonde snack eten.

 

Bloemkool hummus

Ingrediënten

  • 1 grote bloemkool, ongeveer 5 kopjes roosjes
  • 3 eetlepels olijfolie, verdeeld
  • 1/4 kop tahini
  • 2 el water, of meer voor de gewenste consistentie
  • sap van 1 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel gemalen komijn
  • snufje gemalen koriander
  • peper, naar smaak
  • garneer met olijfolie, zonnebloempitten en gehakte peterselie

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op Hetelucht Plus op 200 graden.
  2. Snijd de roosjes van de bloemkool af en leg ze op een bakplaat. Besprenkel met 1 eetlepel olijfolie (of avocado-olie) en schep alles goed om. Plaats de bakplaat in de oven op niveau 2 en bak op Hetelucht Plus gedurende 20 minuten.
  3. Breng de geroosterde bloemkool over in uw keukenmachine/mixer. Voeg de tahini, de resterende 2 eetlepels olijfolie, het water, het citroensap, het teentje knoflook, het zout, de komijn en de koriander toe. Voeg peper naar smaak toe. Blend op hoog tot je een glad en romig mengsel bekomt.
  4. Doe over in een serveerschaal en garneer met zonnebloempitten en gehakte peterselie.

 

Bloemkoolsoep

Ingrediënten (6 personen)

  • 1 bloemkool
  • 1 grote ui
  • Peper en zout
  • 1 bouillonblokje (groenten)
  • een handvol walnoten

Bereiding

  1. Doe de fijngesnipperde ui in een niet-geperforeerde stoomovenpan van 5,7 liter.
  2. Maak je bloemkool schoon, snij in stukjes en voeg toe aan de stoomovenpan.
  3. Verkruimel het bouillonblokje en voeg toe.
  4. Stoom 15 minuten op 100°C (of 4 minuten op 120°C).
  5. Mix het geheel, voeg heet water (hoeveelheid naar keuze) toe en kruid met peper en zout.
  6. Werk je soepbord af met wat fijngehakte walnoten.