
Witloof in de oven klaarmaken
Met Miele maak je uitstekende witloof in de oven. Neem een kijkje naar het recept en aarzel niet om het zelf uit te proberen!
We ontmoetten Thomas Locus in B&B “Louis1924” waar hij in een geïntegreerde Miele keuken kookt. We spraken over zijn restaurants, nieuwe kooktrends en Thomas’ plannen voor de toekomst. Bovendien verwende hij ons met een heerlijk zomerrecept.
Het koken is Thomas niet met de paplepel ingegoten, sterker nog, zijn eerste studiekeuze viel op handelsingenieur. Al bleek dat na twee weken al niet in de smaak te vallen. Hij koos vervolgens voor hotelmanagement en belandde per ongeluk in de keuken. En hij is nooit meer vanachter het fornuis vandaan gekomen. De keuken is zijn habitat, hier voelt hij zich echt thuis.
Als je hem vraagt wat zijn stijl is, zal hij zichzelf als klassiek omschrijven. Met een modern sausje erover dan wel. Hij geeft niet zoveel om trends en gelooft ook dat veel trends zoals moleculair koken en de focus op groenten hun hoogtepunt inmiddels voorbij zijn. Hij ziet steeds meer een beweging richting meer toegankelijke restaurants zoals Sergio Herman met Airrepublic doet bijvoorbeeld. Ook de brasseriestijl wordt steeds populairder, aldus Thomas Locus.
Dat Thomas zelf ook niet stil kan zitten is wel duidelijk. Naast “Brasserie Julie” (Brasserie van het jaar 2019 door Gault&Millau) dat vroeger “Bistro Margaux” was, heeft Thomas inmiddels ook Bed en Breakfast “Louis1924”. Bij Brasserie Julie kun je genieten van een à la carte-ervaring bij een Michelinchef, een zeldzaamheid als je het ons vraagt. Zelden krijg je nog een à la carte-menu voorgeschoteld bij een sterrenchef. Bij B&B “Louis1924” kun je dan weer terecht voor een totaalpakket, van een overnachting tot gastronomisch eten.
En ook voor de toekomst heeft Thomas nog iets moois in de keukenschuif liggen. Zo kocht hij pas de pastorij in Dilbeek. Wat daar het recept zal worden is nog niet volledig bekend maar dat Thomas er zin in heeft is wel duidelijk. Hij ziet een soort foodsharing-concept voor zich met allerlei kleine gerechtjes die je met de hele tafel deelt. Wij kunnen alvast niet wachten en krijgen er spontaan een hongertje van.
Dan beginnen Thomas’ ogen te glanzen, hij vertelt ons over zijn nieuwe grote project genaamd “Dreams” waarin hij al zijn huidige projecten wil bundelen. Dreams staat voor Drinks, Rooms, Events, Amazing food en Sharing. De Drinks kun je vinden bij “Vincoeur”, zijn wijnhandel. Voor Rooms en Events kun je terecht bij “Louis1924”. Zin in Amazing food, dan moet je bij “Brasserie Julie” zijn en voor Sharing kun je vanaf 2020 terecht bij de pastorij.
Kortom het lijkt erop alsof al Thomas zijn dromen uitkomen. Naast zijn drukke Dreams agenda heeft Thomas toch nog een heerlijk recept weten te schrijven speciaal voor ons. De zomer kan wat ons betreft starten, wij zijn er in ieder geval helemaal klaar voor. Wat is jouw ultieme zomergerecht? Laat het ons weten op Facebook en Instagram via #mielebelgium.
Voor de crème van doperwt:
Maak je de crème in de stoomoven? Leg de sjalot met wat olie in een stoomovenpan zonder gaatjes en. Voeg hierbij de doperwtjes. Stoom de erwtjes boterzacht gedurende 20 minuten op 100°C in de stoomoven. Bevochtig met kippenbouillon, voeg de spinazie toe en mix fijn.
Voor de aardappelpuree met vanille:
Snij de aardappelen en snij in 4. Stoom de aardappelen, in een stoomovenpan met gaatjes, gedurende 18 minuten op 100°C (geperforeerd is belangrijk, anders is 18min niet voldoende) of 6 minuten op 120°C. Verwerk tot een fijne puree en kruid met verse vanille in plaats van nootmuskaat.
Voor de jus van verveine:
Voor de asperges:
Dressering:
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg maandelijks een dosis inspiratie in je mailbox