fbpx

Bakken voor beginners

Miele’s Bak workshop

Ben je zelf ook een echte bakfanaat? Kom de Miele toestellen ontdekken in levende lijven in onze bakworkshop! Ook dit jaar staan onze Miele toestellen de bakfanaten van de Bake Off Vlaanderen namelijk bij in het heetste van de (bak)strijd. Heb jij onze toestellen gespot en ben je benieuwd wat ze voor jouw bakdromen kunnen doen? Schrijf je in voor een bakworkshop!

Pissaladière of zuiderse uienpizza

Het is eens wat anders dan een klassieke pizza, deze zuiderse uienpizza of pissaladière. Makkelijk, lekker, verrassend en snel om te maken. Het basisdeeg kun je bovendien ook gebruiken voor klassieke pizza’s of focaccia.

Bakken doe je deze uienpizza op het Miele ovenprogramma ‘Intensief bakken’. Hier combineert de oven onderwarmte met hetelucht, met als resultaat een erg krokante bodem. Wist je dat dit ovenprogramma ook perfect voor quiches en fruittaarten kan?

Probeer snel dit authentieke recept uit, van één van de beste pizzabakkers van ons land.

Ingrediënten:

Voor het pizzadeeg:

  • 500 g tarwebloem
  • 10 g verse gist of een zakje droge gist
  • 260 g lauw water
  • 7,5 g zeezout
  • 70 g olijfolie

Voor de topping:

  • 1 kg witte ajuin
  • 4 takjes tijm
  • 1 el honing
  • 1 blikje ansjovis
  • 3 el olijfolie

Werkwijze:

  1. Doe de bloem in een grote mengkom. Roer de gist in het lauwe water om en meng dit onder de bloem. Begin met kneden.
  2. Voeg het zout toe zodra het gistmengsel door de bloem is opgenomen. Giet er vervolgens ook de olijfolie bij en kneed tot je een elastisch deeg bekomt.
  3. Haal het deeg uit de kom. Kies op de oven voor ‘Speciale Toepassingen’ en laat het deeg 30 minuten rijzen.
  4. Haal het deeg uit de oven. Verdeel het deeg in 2 bolletjes en laat nog eens 15 minuten rijzen in dezelfde oventoepassing.
  5. Schil de ajuinen en snij ze in ringen. Laat de olijfolie heet worden en stoof de uienringen aan. Voeg de tijmblaadjes en de honing toe en laat rustig verder stoven.
  6. Verwarm de oven met het programma ‘Intensief Bakken’ voor op 220 graden.
  7. Rol het deeg uit tot je de grootte van de bakplaat bekomt. Leg het deeg op de bakplaat en verdeel het ui-mengsel erover. Werk af met de ansjovisfilets.
  8. Bak gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Vintage biscuittaart met slagroom en advocaat

Een taart van biscuit, het wordt zelden nog thuis gemaakt, Maar zeg nu zelf, zo’n mooi versierde biscuit, dat is niet alleen erg lekker, het is ook mooi om te zien! Extra handig: je bakt de biscuit makkelijk op voorhand, en afwerken doe je later.

Een biscuit klop je heel luchtig en bak je daarna kort en krachtig in de oven. Voor een biscuit gebruik je daarom de oventoepassing ‘Boven- en Onderwarmte’. De oven gebruikt deze twee types van warmte, waardoor het deeg extra goed rijst bij het bakken.

Ingrediënten:

Voor de biscuit:

  • 4 grote eieren (een gewicht van 200 g)
  • 125 g suiker
  • 125 g bloem

Voor de garnituur:

  • slagroom
  • huisbereide advocaat
  • aardbeien en rood fruit
  • bloemsuiker
  • hagelslag of chocoladeschilfers

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden op het programma ‘Boven- en Onderwarmte’.
  2. Meng de eieren lichtjes met de suiker. Warm het mengsel in de Miele-microgolfoven gedurende 1 minuut op 300 watt op. Klop vervolgens het ei-suikermengsel een 4-tal minuten op de hoogste snelheid van de keukenrobot op. Vervolgens verminder je de stand van je keukenrobot en laat je het nog een 6-tal minuten zachtjes doorkloppen.
  3. Voeg de gezeefde bloem lepel per lepel toe en meng dit voorzichtig onder het mengsel. Gebruik hier geen keukenrobot om het luchtig geklopte deeg te behouden.
  4. Beboter de biscuitvorm, vul het met het deeg en bak de biscuit 20 minuten op 190 graden.
  5. De afwerking: laat de biscuit afkoelen en snij het vervolgens mooi doormidden. Bestrijk de onderkant van de ene helft met advocaat, en de bovenkant van de tweede helft met slagroom en verse aardbeien of ander rood fruit. Dek toe en bestrijk ook de buiten- en bovenkant van de taart met slagroom. Strooi hagelslag of chocoladeschilfers langs de buitenkant van de taart, en versier de bovenkant met het rood fruit en wat bloemsuiker.

Lees meer over