fbpx

Aspergeflan met gestoomde asperges

Ingrediënten voor 6 personen

  • 1,5 kg asperges
  • 4 eierdooiers
  • 2 sneetjes serranoham
  • Witte peper
  • Cayennepeper
  • Zout
  • 330 ml room
  • 60 g boter

Bereiding

  1. Schil de asperges, haal er de aspergekopjes af en snij ze overlangs door. Leg de aspergekopjes in een geperforeerde pan van 1,5 liter in de stoomoven, met daaronder de asperges in een geperforeerde pan van 2,5 liter. Stoom 1 minuut op 120°C of 6 min op 100°C. Neem de pan met de aspergekopjes uit de stoomoven.
  2. Breng intussen de room aan de kook met een beetje zout, witte peper en een beetje cayennepeper. Giet dit over de opgeklopte eierdooiers en roer alles stevig door elkaar. Giet het mengsel in een platte porseleinen schaal.
  3. Verdeel de aspergekopjes en de in stukjes gesneden serranoham over de schaal met de room. Dek af met hittebestendige niet-geperforeerde plasticfolie.
  4. Zet de porseleinen schaal boven de asperges en stoom beide 20 min op 98°C.
  5. Laat intussen de boter op een zacht vuurtje smelten en voeg er een klein beetje zout en peper aan toe.
  6. Serveer op ieder bord een stuk aspergeflan met daarop 3 aspergevoetjes en 2 aspergepuntjes, overgiet met een klein beetje gesmolten boter.

Tip: Dit gerecht kan warm of lauw geserveerd worden. Ook lekker met enkele kerstomaten als topping.

Lees meer over