fbpx

20 stoomvragen én antwoorden

De meestgestelde vragen én antwoorden over stoom, wij lijsten ze voor jou op. Toch nog een vraag? Stel ze dan via cooking@miele.be aan onze specialist of neem deel aan onze stoomworkshop zodat koken met stoom geen geheimen meer voor je heeft.

1. Waarom zou ik kiezen om ingrediënten te stomen?

Koken met stoom is een gezonde kooktechniek die garant staan voor een optimaal behoud van vitaminen, mineralen en natuurlijke zouten in de voedingsmiddelen. Groenten en andere voedingsmiddelen worden door contact met stoom gegaard, hierdoor houden ze hun voedingsstoffen vast. Dit optimaal behoud heeft tot gevolg dat het minder nodig (of gewenst is) om gestoomde voedingswaren extra te kruiden, te zouten of vetstoffen toe te voegen waardoor de pure en echte smaak overeind blijft.

2. Is stomen moeilijk en heb je controle over het resultaat?

Totaal niet moeilijk. Stomen is een makkelijke en comfortabele kooktechniek.  Overkoken en aanbakken  behoren defintief tot het verleden. Gemak bij stoom-koken kan vertaald worden naar een eenvoud van bediening van het toestel waarbij je niets meer dan creatief speelt met tijd en temperatuur.

3. Welke ingrediënten kan ik garen in de stoomoven?

Met stomen heb je ontzettend veel mogelijkheden.  Naast het stomen van groenten, aardappelen en vis (de zaken waar men in de eerste plaats aan denkt) maar kan je ook perfect vlees, pasta, rijst… bereiden met stoom. Ook minder voor de hand liggende zaken als het maken van confituur , het stomen van desserts (als rijstpap, crème brulée,… ) zijn perfect met stoom te  bereiden.

4. Kan ik stomen combineren met andere kooktechnieken?

Stomen biedt  in combinatie met andere kooktechnieken veel mogelijkheden. Zo kan je het vlees dat je wil barbecueën of grillenperfect stomen. Hierdoor vermindert de baktijd op de grill en heb je een betere controle over een geslaagd eindresultaat. Ook het voorstomen van groenten voor een traditionele ovenbereiding of een snelle wok zorgt voor meer efficiëntie en een beter beetgaar resultaat.

5. Welke factoren spelen een rol om de stoomtijd te berekenen?

Stomen is niets meer dan spelen met tijd en temperatuur. In de eerste plaats bepaalt het type ingrediënt de stoomtemperatuur. Zo wordt vis meestal op 80 graden gestoomd, kip op 90 graden en alle groentesoorten op 100 graden of als je een drukstoomoven hebt op 120 graden. Om de stoomtijd te berekenen heb je dan weer rekening te houden met de grootte of de dikte  van het ingrediënt. Een volledige bloemkool vraagt bijvoorbeeld een langere stoomtijd dan bloemkoolroosjes.

6. Speelt de hoeveelheid een rol om je stoomtijd te berekenen?

In het berekenen van de stoomtijd speelt de hoeveelheid geen rol. Anders gezegd, de stoomtijd voor het stomen van 2 of 20 wortels hetzelfde. Het type ingrediënt en de diameter van het ingrediënt zijn bepalend om de tijd te berekenen.

7. Kan ik desserts maken in de stoomoven?

Vast en zeker, bepaalde desserts (als rijstpap, creme brulée) zijn zelfs makkelijker met stoom, dan op de klassieke manier, te bereiden.

8. Kan ik fonds en stoofschotels maken?

Ook voor deze bereidingen kan je beroep doen op je stoomoven en bereik je bovendien een beter resultaat. Voor het maken van fond doe je alle ingrediënten in een grote stoomoven-pan en laat je het mengsel sudderen in de stoomoven. Bij het maken van stoofschotels ga je eerst alles aanbakken op het inductievlak,  voeg je nadien de gewenste aromaten toe en werk je de  stoofschotel verder af in de stoomoven.

9. Kan ik rijst en pasta stomen?

Rijst en pasta gaar stomen kan perfect. Je hebt  met stomen het voordeel dat je beter de voedingswaarde bewaart.  je stoomoven-pan kan  nooit overkoken en je de handen vrij hebt om terwijl jouw saus of vlees af te werken.

10. Kan ik verwarmen in de stoomoven?

Verwarmen met stoom kan perfect. Het is zelfs één van de beste manieren om eten op te warmen. Stoom maakt  je gerecht extra sappig en staat garant voor een optimaa smaakbehoud.

11. Kan ik ontdooien in de stoomoven?

Ook ontdooien kan perfect in de stoomoven. Met stoom geef je het ingrediënt of bereiding dat je wil ontdooien opnieuw sappigheid en voorkom je dat het ingrediënt op bepaalde plaatsen van structuur verandert en of uitdroogt.

12. Maakt het een verschil uit of ik verse of diepgevroren ingrediënten stoom? Of moet ik deze eerst ontdooien?

Neen, het gebruik van verse of  ingevroren ingrediënten maakt, inzake de berekening van de stoomtijd, geen verschil uit, op voorwaarde dat je ingrediënten (groenten en fruit) los en niet in één blok ingevroren zijn. Eerst ontdooien hoeft dus niet.

13. Wanneer kruid ik het best? Vooraf, tijdens of na het stomen?

Algemeen geldt de regel dat kruiden na het stomen toegevoegd worden. Als je bijvoorbeeld vis op voorhand zou kruiden met peper en zout, zal dit geen effect hebben. Het, nog rauwe, ingrediënt zou de kruiden niet opnemen en de warmte zou bovendien de kruiden wegblazen.  Bij bepaalde bereidingen waarbij je ingepakt stoomt , bijvoorbeeld bij vlees kan je wel op voorhand kruiden.

14. Welk materiaal gebruik ik het best? Welk materiaal gebruik ik beter niet?

Bij het stomen is het gebruik van stoomoven-pannen in inox en porselein aan te raden. Deze 2 materialen zijn de beste geleiders van stoom en zijn bovendien heel makkelijk in onderhoud. Materialen als glas, pyrex en siliconen zijn dan weer af te raden om te stomen. Zo storen glas en pyrex de doorstroming van stoom en is silicone niet sterk genoeg.

15. Wanneer gebruik ik een open (met gaatjes) of een gesloten (zonder gaatjes) stoomovenpan?

Een gesloten stoomoven-pan gebruik je voor bereidingen waarbij je het vocht wil bewaren. Zo gebruik je bij het maken van confituur, soep of stoofvlees een pan zonder gaatjes en ga je bij andere bereidingen als het stomen van groenten, vlees of vis pannen met gaatjes gebruiken.

16. Kan  ik aluminiumfolie in de stoomoven gebruiken?

Nee, absoluut niet. Deze folie stoort de vlotte doorstroming van de stoom. Aluminiumfolie leent zich perfect voor traditionele ovenbereidingen.

17. Kan ik vacuum-garen? Of kan ik als alternatief hittebestendige folie gebruiken?

Vacuumgaren is een techniek die je perfect met stoom kan combineren. Van het garen van vlees, vis tot groentjes alles is mogelijk. Heb geen vacuummachine in huis dan kan je gebruik maken van hittebestendige folie en op deze manier stoompakketjes maken.

18. Wat kan een microgolfoven meer dan een stoomoven?

Voor het verwarmen van een kleine hoeveelheid (soep of water) wint de microgolfoven tov van de stoomoven. Ook het kersenpitkussen wordt nog altijd beter verwarmd in de microgolfoven. Maar als het gaat om de beter en smaakvoller opwarmen dan is de stoomoven de absolute kampioen.

19. Hoe verloopt het onderhoud van een stoomoven?

Stomen is een ‘propere’ technologie die tijdens het bereidingsproces enkel gebruik maakt van stoom (waterdamp). Na het stomen blijft enkel wat restwater in de ovenruimte over. Dit restwater kan je achteraf makkelijk met microvezeldoek of handdoek wegvegen.

20. Hoe vaak moet ik ontkalken?

Dit hangt af van het gebruik – intensief of niet- en van de waterhardheid in je buurt. Heb je bijvoorbeeld een intensief gebruik van je stoomoven gecombineerd met een hoge waterhardheid dan zal de frequentie van ontkalken hoger zijn dan wanneer je minder van je stoomoven gebruik maakt en zachter water hebt.

 

Terug naar de pagina ‘Stoomkoken’? Klik hier.

Benieuwd naar de lopende Batibouwacties ? Ga hier een kijkje nemen! 

 

Lees meer over