fbpx

Toegegeven, zowat iedereen heeft al eens een wasje in de wasmachine gedraaid. Maar als het op het wassen van je favoriete wollen trui aankomt, dan durven we nog wel eens te twijfelen. Met deze 10 Q&A’s zijn al jouw wolwas-vragen zo opgelost!

Wol wassen? 10 x vraag en antwoord!

1. Was ik wolwas altijd op een koud programma?

Beter niet. Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten, zijn ideaal. Op deze temperaturen ben je trouwens zeker dat de wol goed gereinigd is.

2. Spaar ik mijn wolwas op tot ik een volle wastrommel heb om maar één keer een wasje te draaien?

Wol heeft voldoende ruimte nodig om in de trommel rond te draaien. Zorg er daarom voor dat je niet te veel wol in één wasmachine stopt. Eén tot twee kilogram is het maximum.

3. Wat doe ik als het etiket in mijn trui me vertelt dat dit kledingstuk zowel katoen als wol bevat?

Bij een kledingstuk met een gemengde samenstelling kies je steeds een wasprogramma voor de zwakste vezel. Wanneer een trui bijvoorbeeld 80% katoen en 20% wol bevat, kies je toch voor het wolprogramma.

4. Wat is het meest aangewezen toerental om wol te laten centrifugeren?

1.200 tpm is ideaal. Dat is best snel, maar wol slorpt veel water op en het is belangrijk om wol in de machine zo droog mogelijk te zwieren. Als er te veel water in een wollen kledingstuk achterblijft kan het zijn vorm tijdens het drogen verliezen.

5. Wanneer was ik wol beter met hand?

Eigenlijk nooit… Want ook als het kledingetiket het symbool ‘handwas’ vermeldt, was je wol toch beter in de machine. Door met de hand te wassen ga je al snel kneden waardoor je de vezels kunt beschadigen. Het handwasprogramma voor wol op de machine behandelt de wol in alle zachtheid.

6. Moet ik een speciaal wasmiddel voor wol gebruiken?

Best wel. Kies altijd voor een speciaal wasmiddel voor wol en/of delicate was. Het vloeibare fijnwasmiddel WoolCare uit de Miele CareCollection bijvoorbeeld, bevat tarwekiemproteïnen die je ook terugvindt in babyshampoo en die de wol terug super zacht maken. Het wasmiddel heeft ook vezelbeschermers tegen vervilten en kleurbeschermers voor heldere kleuren.

7. Hoe laat ik mijn wollen kledingstuk het best drogen zodat het zijn vorm niet verliest?

Heeft je droogkast een speciaal wolprogramma, dan kun je hier de wol al een beetje voordrogen. De veerkracht van de fijne wolvezels wordt zo hersteld en je kledingstuk voelt na het drogen weer heerlijk zacht aan. Daarna laat je de wol horizontaal verder aan de lucht drogen op een handdoek. De handdoek slorpt het overtollige water op en door het kledingstuk vlak te drogen behoudt het mooi zijn vorm.

8. Doe ik er goed aan om mijn wollen kledingstuk te strijken?

Wol hoeft meestal niet gestreken te worden. Wil je dit toch doen, hou dan je strijkijzer enkele centimeters boven het kledingstuk. Op die manier komen de vezels mooi terug rechtop te staan en druk je ze niet plat.

9. Mijn wollen trui krijgt na een tijdje vervelende pluisjes. Hoe vermijd ik dit?

Vermijden kun je eigenlijk niet. Want wol is een natuurlijk materiaal dat de eigenschap heeft om na verloop van tijd hoe dan ook te gaan ‘opwollen’. Je kan je wollen kledingstuk wel terug mooi maken door met een wolkammetje de pluisjes weg te kammen.

10. Mijn wollen trui prikt een beetje. Hoe maak ik hem weer lekker zacht?

Wanneer je wollen trui begint te ‘prikken’ maak je hem weer zacht door de trui licht vochtig in een plastic zak, voor een dag in de diepvriezer te stoppen. Laat de trui daarna voorzichtig ontdooien.