fbpx

Verlaat je Hotel Mama weldra om op eigen benen te staan? Dat betekent ook dat je zelf moet wassen en plassen. Met deze Miele-wastips voor beginners, voorkom je dat je jeans drie maten kleiner is of alle was een roze schijn krijgt.

Miele wastips voor beginners

Sorteren op kleur

Stap één? Alle was sorteren. Dat doe je in eerste instantie op kleur. Maak een onderscheid tussen wit, donker, jeans, pastelkleuren en felle kleuren. Rood is nogal dominant en stop je maar beter bij de donkere kleuren. Voor gestreepte kleding maak je de denkoefening ‘welk resultaat krijg ik als de kleuren verf zouden zijn? Je rood-witte gestreepte t-shirt zou roze opleveren als je de kleuren zou mengen en kan dus bij de lichte was.

Juiste wasprogramma

De gemiddelde Belg gebruikt amper 3 wasprogramma’s. Er staan zoveel speciale programma’s op je Miele-machine, gebruik ze ook! Een jeansprogramma gebruikt bijvoorbeeld extra water zodat je geen witte strepen door overtollige zeepresten krijgt. Het wolprogramma voorkomt dat die ene trui krimpt of vervilt en dankzij het programma voor overhemden verminder je de kreukkans aanzienlijk. Weet je niet goed welk programma je moet kiezen? Houd dan in het achterhoofd dat de zwakste vezel van een kledingstuk primeert. Katoen mag op 90°C maar zodra er 1% zijde in een blouse zit, kies je voor het handwasprogamma.

Must have wasmiddelen

Krijg je het in de supermarkt benauwd door de vele verschillende soorten wasmiddelen? Met drie verschillende producten kun je nagenoeg alles wassen. Ga sowieso voor kleine hoeveelheden want ook wasmiddel heeft een houdbaarheidsdatum. Kies poederwasmiddel voor je witte was. De blauwe bolletjes hebben een bleekeffect dat je niet verkrijgt met een vloeibaar wasproduct. Bovendien schuurt het poeder de kuip en leidingen zodat zeepresten sneller wegspoelen. Laat je niet verleiden door allerlei marketingtrucjes: een kwalitatief vloeibaar wasmiddel voor gekleurde was is ook geschikt voor je zwarte was. En voor je delicate kledingstukken heb je een wolwasmiddel nodig. Het voordeel van pods en pads is dat ze overdosering tegengaan. De restjes plastic zijn echter niet goed voor het milieu én je wasmachine. Wil je niet nadenken over de hoeveelheid? Kies dan voor een Miele-wasmachine met TwinDos automatische dosering.

Let op met wasverzachter

Je hebt echt geen wasverzachter nodig voor elke wasbeurt. Enkel voor linnen en hemden heeft wasverzachter een gunstig effect. Voor onder andere dons, ski- en outdoorkleding of delicate kledingstukken is wasverzachter zelfs absoluut te vermijden. Ook was die in de droogkast belandt, heeft absoluut géén wasverzachter nodig. Wil je dat je was lekker ruikt? Kies dan liever voor een FragranceDos-geurflacon in de Miele-droogkast.

Ideale timing

Vuile was heeft een langer programma nodig dan kledingstukken die amper een opfrisbeurt nodig hebben. Om bijvoorbeeld katoenen beddenlakens hygiënisch te reinigen heb je echt wel een programma van om en bij de twee uur nodig. Daarnaast is het ook belangrijk om de was zo snel mogelijk na het beëindigen van het programma uit de machine te halen. Was je ’s nachts? Stel de starttijd dan uit tot in de vroege ochtend. Op die manier voorkom je dat je was fel gekreukt is.

Wasdraad of droogkast?

Het is een fabeltje dat droogkasten ontzettend veel elektriciteit verbruiken. Moderne droogkasten met warmtepomptechnologie zijn erg zuinig en behalen zelfs vaak een A+++-label. Uitsluitend delicate kleding en synthetische stoffen (fleece!) mogen niet in de droogkast, voor de rest mag nagenoeg alles erin. Kies ook hier voor het juiste programma: van overhemden, jeans en hoofdkussens tot outdoor, fijne was of sportkleding. Met de Perfect Dry-technologie wordt elk type kleding in je Miele droogkast perfect droog!