fbpx

De ene wolsoort is de andere niet. Ellen Kegels, wolexperte en zaakvoerster van LNKnits, werkt niet voor niets uitsluitend met 100% alpacawol uit Peru. Ze legt uit waarom en geeft (was)tips om langer van wol te genieten.

Wol en wol is twee

Vaak verluchten

Natuurlijk elastisch, heerlijk zacht, warmteregulerend … wol is aangenaam om te dragen. Er zijn verschillende soorten. “Merino, kasjmier en angorawol, bijvoorbeeld. Ik werk voor mijn sjaals, beanies en cardigans van LNKnits uitsluitend met babyalpacawol, dat is de wol van de eerste scheerbeurt van een alpaca. Het is de allerzachtste soort ter wereld”, legt Ellen Kegels uit. “Het is anti-allergeen en isoleert goed. In tegenstelling tot het goedkopere schapenwol kun je het ook op je blote huid verdragen. Het jeukt nooit.”

Peru is het walhalla van de kameelachtige alpaca. Het dier levert jaarlijks net voldoende wol voor één trui. Ellen werkt er uitsluitend met fair trade leveranciers en stelt zo’n 350 breisters tewerk. “Voor de zomercollecties blend ik het alpacawol met zijde”, zegt Ellen Kegels. “Wassen? Dat doe je maar beter niet té vaak. Verlucht wollen kleding door het regelmatig buiten te hangen. Was het kledingstuk zonder wasverzachter op een speciaal wolprogramma. ”

Opgewold?

Door warmte of wrijving kan wol vilten. Daar kun je weinig of niets aan doen. “Is je sjaal of jas opgewold? Dat is een natuurlijk proces. Knip de pluisjes voorzichtig weg met een klein schaartje. Onthoud ook dat ongekleurde wol – zwart, beige, grijs en bruin – fragieler is en dus iets sneller opwolt.”

TIP: Leg een jeukende wollen trui even in een plastic tas in het diepvriesvak. In een mum van tijd is het kledingstuk opnieuw zacht!

WoolCare: ultieme bescherming

Wol moet je met de hand wassen? Fabel! Zo wring je de vezels van de wol namelijk kapot. Je kan wol perfect aan je Miele-wasmachine toevertrouwen. Kies het handwasprogramma, dat een speciaal trommelritme heeft om wol behoedzaam te wassen. Gebruik ook een speciaal wolwasmiddel!

Het WoolCare fijnwasmiddel bevat vezelbeschermende componenten tegen vervilten. Heb je een W1 wasmachine met CapDosing? De handige WoolCare Caps bevatten net genoeg wasmiddel voor 1 wolwas, houden je wol ultrazacht en zo goed als nieuw.

Lees meer over