fbpx

Lenteschoonmaak? Dat begint met het onderhoud van je huishoudtoestellen!

Een echte lenteschoonmaak begint met het onderhoud van de huishoudtoestellen. Als die niet onderhouden en proper zijn, kan je niet aan de rest beginnen. Daarbovenop gaan ze ook langer mee als je ze goed onderhoudt. Zowel wasmachine, droogkast, als vaatwasser zijn huishoudtoestellen waar gemakkelijk vuilresten in achterblijven. Die kunnen je leidingen verstoppen en de toestellen beschadigen. Daarom hier enkele gemakkelijke onderhoudstips.

Wasmachine

Eerst en vooral is een wasmachine gevoelig voor zeepresten. Zorg er dus voor dat je niet meer wasmiddel gebruikt dan nodig. Dankzij onze Miele wasmachines met Twindos gebeurt de dosering automatisch, aangepast aan de staat van je was. Op die manier gaat je kledij en je wasmachine langer mee.

Als je last hebt van kalkresten in de wasmachine, dan ontkalk je die best met de Miele Ontkalker. We raden ook aan om onthardingstabletten toe te voegen aan je wasbeurten. Zo voorkom je verkalking.  Je hoeft ook minder wasmiddel te gebruiken en je wasmachine gaat langer mee.

Wassen op lage temperatuur of met vloeibaar wasmiddel kan dan weer zorgen voor bacteriën en geurtjes in je toestel. Met volgende tips is dat probleem zo opgelost:

  • Draai maandelijks een kookwas van meer dan 75°C om alle bacteriën te doden.
  • Doe een grondige reiniging met het Miele IntenseClean product voor het verwijderen van vetten, wasmiddelresten, schimmels, enzovoort. Het programma ‘machine reinigen’ is hier optimaal voor.
  • Reinig maandelijks de zeeplade van je wasmachine
  • Controleer en reinig indien nodig je waterleiding.
  • Is je wasgoed heel vuil? Laat het eens extra spoelen.

Droogkast

Bij de droogkast zijn vaak de textielpluisjes de boosdoener. Daarom is het belangrijk om de 2 pluizenfilters te reinigen na elk gebruik. Dat doe je met de stofzuiger of met stromend water.  Wanneer het toestel het aangeeft, moet je de sokkelfilter reinigen met stromend water. Laat daarna goed uitdrogen. Vervang deze indien nodig.

Vaatwasser

Je vaatwasser goed onderhouden betekent: ontkalken en reinigen. Voor goede resultaten, en ook voor een langere levensduur van je vaatwasser is het belangrijk te wassen met zacht water. Daarom is elke vaatwasser uitgerust met een waterontharder. De waterhardheid moet goed ingesteld worden bij de installatie. Voeg daarnaast regelmatig regenereerzout toe in het zoutreservaat om verkalking te voorkomen.

Om je vaatwasser te reinigen, hebben we 4  gemakkelijke tips:

  • Laat maandelijks een programma van 75°C draaien
  • Gebruik het Miele-onderhoudsmiddel DishClean 4 tot 5 keer per jaar om geurtjes, kalk en lichte afzetting te verwijderen. Daarnaast behoudt het ook de elasticiteit en dichtheid van de deurdichtingen.
  • Gebruik het Miele IntenseClean-product 1 tot 3 keer per jaar om vetten, bacteriën en geurtjes te verwijderen.
  • Reinig om de 2 tot 4 maanden de, sproeiarmen filter en bodem van je vaatwasser.

Ga terug naar alle ‘Tips&Tricks’

Terug naar Miele.be