fbpx

Tips & tricks om energiezuinig te wassen!

Klimaatverandering is een hot item. Steeds meer mensen gaan bewuster en duurzamer leven. Energiezuinig rijden en wonen krijgt al volop aandacht, maar vraagt vaak wel om een grote investering. Dus waarom niet eerst klein beginnen? Met de was bijvoorbeeld!

Was met een volle trommel

Hoe meer wasjes jij draait, hoe meer energie je wasmachine verbruikt. Verzamel daarom zoveel mogelijk was en vul de hele trommel. Let wel, een té volle trommel kan zorgen voor een muffe geur en wasgoed dat niet goed schoon is.

TIP: als je een vuistdikte ruimte houdt tussen de was en de bovenkant van de trommel, zit je altijd goed.

Wist je dat Miele wasmachines met een automatische beladingsherkenning verkoopt? Het apparaat meet tijdens het wasprogramma hoe zwaar jouw was is en stemt de benodigde hoeveelheid water en energie hierop af. Zo verbruik je dus nooit te veel!

Ontdek hier onze toestellen met automatische beladingsherkenning!

Energiezuinig wassen met Miele SingleWash

Wassen met een volle trommel is het beste voor je energieverbruik, maar we begrijpen ook dat een klein wasje draaien soms toch een must is. Bijvoorbeeld als je heel graag je favoriete bloes aan wilt, maar je nog niet genoeg was hebt … Of als je geknoeid hebt, maar toch echt die betreffende broek aan moet ‘s avonds. Daarom hebben wij SingleWash. Bij dit wasprogramma is de looptijd en het water- en energieverbruik aangepast op een belading van maximaal 1 kilo. Snel én zuinig!

Ontdek hier onze toestellen met het SingleWash programma !

Let op het vulgewicht

Om onnodig energie- en waterverbruik te voorkomen, is het goed om bij aanschaf van je wasmachine te kijken naar het vulgewicht en de trommelinhoud. Zo koop je een machine die past binnen jouw huishouden. Ben je alleen of met z’n tweeën, dan heb je een kleiner laadvermogen nodig dan een gezin met 2 of meer kinderen. Een grote trommel krijg je dan waarschijnlijk niet altijd gevuld en we hebben net gelezen dat wassen met een halve trommel juist meer energie verbruikt … Dus wil je besparen, kies dan voor een passende trommelinhoud.

Houd je wasmachine en droger schoon

Een schone wasmachine en droger verbruiken minder energie. Door vet, vuil en wasmiddelresten kan je wasmachine verstopt raken. Dit beïnvloedt niet alleen het wasresultaat, maar ook het energieverbruik. Door 1x per week een was op 60 graden te draaien (bijvoorbeeld hand- en theedoeken of schoonmaakdoeken), houd je je trommel schoon. Een keer per 3 maanden een lege machine op 90 graden laten draaien met machinereinigingsmiddel, helpt trouwens ook.

Maak daarnaast direct na het drogen de pluizenfilter van je wasdroger schoon. Deze raakt namelijk snel verstopt, met als gevolg dat je was minder fris kan gaan ruiken en er meer energie wordt verbruikt.

Was niet te heet

Heet wassen maakt je wasmachine dan wel goed schoon, maar slurpt ook energie. Een 60 graden-was is echt niet altijd nodig om je wasgoed schoon te krijgen. Beperk heet wassen dan ook tot een minimum. Wassen op 30 of 40 graden is meer dan voldoende voor een frisse en schone was. Het eco-programma op je wasmachine helpt ook bij besparen; duurt misschien wat langer, maar is wel zuiniger!

Koop een duurzame wasmachine en droger

Besparen begint al bij de aankoop van je nieuwe wasmachine. Kies je voor een energiezuinige wasmachine, dan is de eerste stap naar een beter milieu en minder kosten al gezet: hoe energiezuiniger, hoe meer je bespaart. Ook drogers zijn verkrijgbaar in verschillende energieklassen. Kies voor een wasdroger met het beste droogresultaat als je deze vaak gebruikt.

Ontdek onze meest energiezuinige wasmachines hier. 

Ontdek onze meest energiezuinige droogkasten hier. 

Centrifugeer voor je was in de droger gaat

Droog jij je was in de wasdroger? Centrifugeer dan op de hoogst mogelijke stand. 1400 of 1600 toeren is perfect. Zo komt je was droger uit de machine, waardoor het droogprogramma korter kan zijn. Natuurlijk kost het centrifugeren ook energie, maar drogen nog veel méér. Droog jij je was gewoon aan de lijn, dan ben je pas écht energiezuinig bezig. Ga zo door!

Kies een energiezuinig wasprogramma

Energiezuinige wasprogramma’s zoals een eco-programma, wassen op lagere temperaturen en verbruiken dus minder energie dan de normale programma’s. Miele heeft bijvoorbeeld PowerWash 2.0 met Spin&Spray. Hierbij wordt er minder water gebruikt en wordt het water zo efficiënt mogelijk ingezet. Door een lager waterverbruik, hoeft er ook minder water te worden opgewarmd en dat bespaart dus weer energie. Met PowerWash 2.0 wassen machines tot wel 40% zuiniger! Houd er rekening mee dat dit soort programma’s wel langer duren

Ontdek onze toestellen met het energiezuinige wasprogramma Powerwash. 

 

Doseer de juiste hoeveelheid wasmiddel

Je verwacht het misschien niet, maar ook te veel wasmiddel zorgt voor meer energieverbruik. Daarnaast is het ook nog eens verspilling. Let daarom op de juiste dosis. Of kies voor een Miele wasmachine met TwinDos, waarbij het wasmiddel automatisch op het juiste moment in de juiste hoeveelheid wordt toegevoegd tijdens de was. Overdosering is hiermee voorgoed verleden tijd.

TwinDos is te gebruiken met het UltraPhase 1- en UltraPhase 2-wasmiddel van Miele of met regulier vloeibaar wasmiddel of wasverzachter.

Ontdek onze toestellen met Twindos!

Bespaartips op een rij

Wil jij geld besparen en een steentje bijdragen aan een beter milieu? Hieronder vind je nogmaals de bespaartips voor het energiezuinig wassen op een rij.

  • Zorg voor een volle trommel
  • Let op het vulgewicht
  • Houd je wasmachine en droger schoon
  • Was niet te heet
  • Koop een zuinige wasmachine
  • Centrifugeer voor je was in de droger gaat
  • Kies een energiezuinig wasprogramma
  • Doseer de juiste hoeveelheid wasmiddel

Een beter milieu begint bij je was!