fbpx

Draait jouw wasmachine op volle toeren voor of na een skivakantie? Zorg er dan voor dat je je wintersportkledij reinigt en onderhoudt volgens de regels van de kunst. Met deze 3 stappen ski je elk jaar fris gewassen en goed beschermd de piste op.

Skikleding wassen en waterdicht houden

1. Was op een aangepast programma

Ski- en outdoorkleding werd speciaal ontwikkeld om je te beschermen tegen wind, koude en sneeuw of regen. Meestal heeft deze kleding hiervoor een speciale membraanstructuur, zoals bijvoorbeeld GoreTex®. Voor het onderhoud van de membraanstructuur was je je skikleding best eerst met Outdoor wasmiddel op het Outdoor wasprogramma, of op een synthetisch programma op 30°C.

Tip: Gebruik nooit wasverzachter voor je skikledij! Dat kan de poriën in de membraanstructuur verstoppen.

2. Impregneer je skikledij

Na een grondige reiniging, maak je je kleding opnieuw waterafstotend met impregneermiddel op het impregneerprogramma. Heeft jouw wasmachine geen impregneerprogramma? Dan kan je het impregneermiddel ook in het bakje van de wasverzachter doseren tijdens een gewoon wasprogramma. Het impregneermiddel zal dan na de laatste spoelbeurt een laagje leggen over de kleding.

3. Fixeer het impregneermiddel

Je outfit is nu bijna klaar om weer op te bergen tot het volgende skiseizoen. Nog één kleine, maar belangrijke, stap in de afwerking: fixeer het impregneermiddel met het impregneerprogramma in de droogkast of door het kledingstuk te strijken. Ga je voor optie twee, leg dan wel een handdoek tussen het kledingstuk en de strijkplank. Zo voorkom je dat het impregneermiddel aan je strijkijzer gaat kleven.