fbpx

Het WAS-alfabet van A tot Z

Van A van azijn tot Z van zweetgeurtjes… Ontdek met dit wasalfabet heel wat nuttig wasweetjes.

A van azijn

Wist je dat zelfs na tien keer wassen, je jeans nog kleur kan afgeven? Maak er daarom een gewoonte van om een nieuwe jeans een nacht in een emmer water met een scheut azijn te laten rusten.

B van belading

Let bij elke wasbeurt op de belading. Een overvolle machine levert minder schone was. Bedraagt de maximale capaciteit 8 kg? Dat geldt enkel voor katoen. Voor delicate kledingstukken ligt de capaciteit lager. Gelukkig geeft een Miele-wasmachine per programma aan hoeveel de maximale capaciteit bedraagt.

C van CapDosing

In alle nieuwe Miele wasmachines voorkom je overdosering dankzij CapDosing. Deze capsules zijn ideaal voor speciale programma’s: van sport- en outdoorkleding tot dons, wol of zijde. Er zijn ook wasverzachter- en antivlekkencapsules. Mooi resultaat, weinig inspanning! Je plaatst ze simpelweg in het vak voor wasverzachter.

D van donswasmiddel

Het voorjaar staat voor de deur! Hoog tijd om je winterdons op te bergen. Wil je de superisolerende eigenschappen van je dekbed, donsjas of slaapzak behouden? Dan is het belangrijk dat de haartjes van de donsveren niet samenklitten. Gebruik daarom een speciaal wasmiddel voor dons. Dit bevat kokosolie en herstelt het natuurlijke vetlaagje op de veertjes.

E van Express 20

Ligt je lievelingsjurkje nog in de wasmand, maar je wilt hem voor het feestje vanavond aantrekken? Dankzij het wasprogramma Express 20 fris je licht bevuild wasgoed in amper 20 minuten op.

F van fijne was

Lees het etiket van delicate kledingstukken en houd rekening met de zwakste vezel om het juiste programma en wasmiddel te kiezen. Een katoenen truitje met amper 5% wol vereist een wolprogramma en WoolCare-fijnwasmiddel.

G van gecentrifugeerd

Je dekbed, donsjas of kussen wassen? Stel je wasmachine in op het donsprogramma of fijne wasprogramma. Je dekbed, kussens, slaapzak of donsjas wordt eerst droog gecentrifugeerd. Hierdoor dringt het wasproduct achteraf beter door tot in de veertjes.

 

H van handwas

Met de hand wassen? Dat is niet nodig met een Miele-wasmachine. Zijde, wol en lingerie kan perfect op het handwasprogramma met aangepast trommelritme. Sterker nog, wie met de hand wast, beschadigt bij het uitwringen al snel delicate vezels.

I van impregneer

Na het wassen kun je outdoor kledij opnieuw waterafstotend maken met het impregneerprogramma op je Miele-wasmachine. Heb je dat programma niet? Doe dan wat impregneermiddel in het wasverzachterbakje.

J van jeanswasprogramma

Draai jeansbroeken, -jassen en -hemden altijd binnenstebuiten en gebruik slechts een klein beetje vloeibaar kleurwasmiddel met cellulasen om de kleuren te fixeren. Het speciaal jeanswasprogramma op je Miele-machine gebruikt extra water en voorkomt dat er witte strepen ontstaan tijdens het strijken.

 

K van knuffeldieren

Babyspullen en knuffels hebben regelmatig nood aan een grondige wasbeurt. Gebruik een piepkleine hoeveelheid wasmiddel en stel je wasmachine in op delicate was (30°C) op ongeveer 1000 toeren. Kies voor extra water om zeker te zijn dat er geen zeepresten achterblijven. Als de knuffel het aankan, ga dan voor een hoog centrifugeerritme.

L van linnen

Linnen lijkt misschien delicaat, het is een ontzettend sterke vezel. Wit en gebleekt linnen kan probleemloos temperaturen tot 60°C aan. Gekleurd linnen mag je op 40°C wassen. Omdat linnen erg snel kreukt is het wel aangeraden om licht te centrifugeren.

M van Miele

De allereerste Miele-wasmachine dateert uit 1903. ‘Altijd beter’ schreven de oprichters op hun eerste producten. Ruim een eeuw later staat het Duitse merk meer dan ooit garant voor topkwaliteit. Want bij wie is het nu niet ingebakken dat je voor kwaliteit ‘een Miele’ moet kiezen?

N van nieuw textiel

Maak er een gewoonte van om nieuwe kleding altijd te wassen op het Nieuw textiel-programma vooraleer je ze aantrekt. Heel wat kledingfabrikanten spuiten chemicaliën op hun kleding om ze insectvrij in containers te verschepen. Zonder wasbeurt kan dat huidirritaties en allergische reacties veroorzaken.

 

O van outdoor wasprogramma

Dankzij een speciale membraanstructuur is ski- en outdoorkledij bestand tegen wind, koude, regen of sneeuw. Om deze beschermende en ademende eigenschappen te behouden, is een outdoor wasmiddel in combinatie met het outdoor wasprogramma (of synthetisch op 30°C) een must.

P van ProfiEcoMotor

Niks zo vervelend als een wasmachine die een oorverdovend lawaai maakt. Miele-wasmachines met een koolborstelloze ProfiEcoMotor zijn stil, krachtig, slijtagevrij én energiezuining.

Q van QuickPowerWash

Normaal bevuild wasgoed is in minder dan een uur perfect schoon dankzij het QuickPowerWash-programma. Wasresultaat A en je was is perfect proper in minder dan een uur.

R van Rood

De meest tricky kleur? Rood. Fixeer de kleuren van nieuwe kledingstukken in een emmer water met een scheut azijn. Is er per ongeluk een rode sok tussen de witte was beland? Grijp dan in vooraleer de was droog is. Gebruik een speciaal ontkleurmiddel en was alle kledingstukken zo snel mogelijk opnieuw.

S van sneaker en sportschoen

Sneakers blijven nooit lang proper. Zeker niet bij kinderen. Als er geen leer in de sportschoen zit, kan ie perfect in de wasmachine. Haal het ergste vuil er eerst af en doe klittenbandsluitingen dicht of haal de veters eruit. Met een speciaal Miele-rekje voor in de droogkast vermijd je dat sportschoenen of sneakers heel wat gedaver tijdens het drogen veroorzaken. Handig!

 

T van TwinDos

Een Miele-wasmachine met TwinDos-functie doseert automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel op basis van het gekozen programma en de vuilgraad. Zowel voor witte als gekleurde was.

U van UltraPhase 1 en 2

UltraPhase 1 en 2 , het blauwe en witte wasmiddel voor TwinDos-systemen, bestaat uit twee componenten en is geschikt voor gekleurde én witte was. Een fles van 1,5 liter is goed voor 37 tot 50 wasbeurten.

V van voorwasprogramma

Voor modderige voetbalkleren is een voorwasprogramma een must. Kwestie van de modder eerst af te voeren en niet in een grondwatersopje te wassen.

W van wasverzachter

Gebruik géén wasverzachter bij outdoor kledij want daarvan verstoppen de poriën, en ook niet bij het wassen van sportschoenen.

 

Z van zweetgeurtjes

Een uurtje joggen of fitnessen? Je sportoutfit is wellicht niet echt vuil maar de kans op hardnekkige zweetgeurtjes is groot. Om die specifieke geuren te neutraliseren is een speciaal sportwasmiddel ideaal. Er zitten – net zoals bij deodorant – aluminiumzouten in die de nare geurtjes neutraliseren.

 

Meer inspiratie en handige tips & tricks? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op zoek naar een nieuwe wasmachine? Ga naar miele.be, selecteer de features die je op jouw wasmachine wenst, en kies!