fbpx

Voel het verschil

Zelfstandigheid en zelfredzaamheid zijn belangrijke waarden in het leven. Mensen met een visuele beperking willen net als iedereen zo onafhankelijk mogelijk leven. Dat kan alleen met aangepaste elektrische toestellen. Precies daarom ontwikkelde Miele, de unieke “GuideLine”  wasmachine.

Beluister dit artikel:

Gidslijnen en geluidssignalen

Wie blind of slechtziend is, voelt zich vaak verloren op het vlak van huishoudelijke taken. Handmatig de vaat doen wil nog wel lukken, net zoals stofzuigen omdat je perfect weet waar alles in je huis staat. Veel moeilijker wordt het om een wasmachine te laten draaien. Je kan immers niet zomaar alles tegelijk in de trommel stoppen. Voor elk type kledij heeft een wasmachine het aangewezen programma. Maar hoe pak je dat aan als het voor jou een hele uitdaging of zelfs onmogelijk is om de letters op het bedieningspaneel te ontcijferen?

Mét de hulp van de Brailleliga heeft Miele een wasmachine ontwikkeld die bediend kan worden via tastzin. Het principe is heel eenvoudig; rondom de draaiknop voor de keuze van het wasprogramma zijn er voelbare markeringen aangebracht. Vanuit die markeringen lopen gidslijnen naar de plaats op het bedieningspaneel waar de temperatuur en het toerental voor het droogzwieren kan gekozen worden.

Na elke selectie geeft een geluidssignaal een terugkoppeling over de gemaakte keuze. Hoe hoger de toon die je hoort hoe hoger de gekozen temperatuur of het toerental. Ook als de wasmachine aan- of uitgezet wordt, hoor je een herkenbaar melodietje.

Dankzij deze aanpassingen is het voor blinden en slechtzienden perfect mogelijk om het toestel zonder enige hulp te bedienen.

Ontdek alles over Miele WDD 131 WPS GuideLine op: www.miele.be