fbpx

Witte was met een roze of grijsgrauwe schijn, jeans met witte strepen of een gekrompen wollen trui? Er gaat weleens iets mis in de wasmachine of droogkast. Dit zijn de zeven meest gemaakte was- en droogfouten. En de oplossingen!

De 7 meest gemaakte was- en droogfouten

Een rode sok tussen de witte was

Het resultaat? Witte kledingstukken met een roze schijn. Als je ingrijpt vooraleer de was droog is, kun je nog heel wat kledingstukken redden. Gebruik een speciaal ontkleurmiddel en was alle kledingstukken zo snel mogelijk opnieuw.

Overvol

Heb je een wasmachine met een capaciteit van 8 kg? Dat is een richtgetal voor katoen, maar niet voor linnen, wol of zijde. Overvol betekent onfrisse was. Een Miele-wasmachine geeft gelukkig aan hoeveel was er per programma in de machine mag.

Verkeerd programma

Controleer altijd het etiket in je kleding en houd rekening met de zwakste vezel om je wasprogramma te kiezen. 90% katoen en 10% polyamide? Dat betekent een wasprogramma voor synthetische stoffen. Per ongeluk op 60°C gewassen in plaats van op 30°C of 40°C? Er is helaas geen undo-functie voor gekrompen kledingstukken.

Gecraqueleerde prints

Een t-shirt of trui met een print is heel kwetsbaar en moet je daarom binnenstebuiten wassen. Om gecraqueleerde prints te voorkomen, mag je kledingstuk enkel in een droogkast met warmtepomp. Heb je dat niet? Dan droog je de t-shirt of longsleeve op het droogrekje.

Overdosering

Te veel wasmiddel veroorzaakt algen en was die onfris ruikt. Gebruik daarom liever kleine porties of kies een wasmachine met TwinDos automatische dosering. Heb je last van witte strepen op je jeans? Ook dat is een teken van overdosering. Gebruik minder wasmiddel of stel je machine in op het jeansprogramma om extra te spoelen.

Altijd wasverzachter gebruiken

Wasverzachter is slecht voor je portefeuille, het milieu, je kleding en je wasmachine. Gebruik sowieso geen wasverzachter voor kledingstukken die je in de droogkast doet en ook niet voor delicate kledingstukken, dons en ski- of outdoorkleding. Gebruik enkel een klein scheutje wasverzachter voor linnen en sportkleding. Wil je dat je was lekker ruikt? Kies dan voor een FragranceDos-geurflacon in de Miele droogkast (vul zeker het model van je droogkast in om te kijken of deze geschikt is).

Handwaslabel = met de hand wassen

Een handwassymbool betekent niet dat het kledingstuk niet in de wasmachine mag. Vaak is een handwasprogramma in de machine zelfs beter dan echt met de hand wassen. Als je te hard wringt, beschadig je namelijk de vezels.