fbpx

Je moeder waste alle delicate kledingstukken met de hand. Met de Miele wasmachines kan je echter ook je meest delicate stukken perfect in de wasmachine steken. Zolang je dat maar op de juiste manier doet. Wij vertellen je hoe!

Professionele wastips voor je delicaatste kleding

De trendkleur van de zomer? Poederroze. Maar hoe sorteer je een truitje in die kleur? Bij de witte was? Of eerder bij rood? Miele schotelt je een rits tips voor om je delicate kledingstukken in ere te houden.

Nieuwe kleding

Maak er een gewoonte van om nieuwe kleding altijd te wassen vooraleer je het aantrekt. In heel wat landen spuiten kledingfabrikanten chemicaliën op hun producten vooral ze via containers verscheept worden. Die chemische stoffen kunnen huidirritaties en allergische reacties veroorzaken. Stel je Miele-wasmachine daarom in op het Nieuw textiel-programma (of stel een standaard programma in op 40°C). Om zeker te zijn dat de kleuren niet uitlopen, kun je de kleuren fixeren. Leg het kledingstuk een nachtje in een emmer water met een flinke scheut azijn. Een absolute must voor rode outfits.

Let op met lingerie

Op de etiketten van heel wat beha’s en slipjes zie je een handwassymbool staan. Dat betekent echter niet dat je lingerie niet in de wasmachine mag. Vaak is een handwasprogramma in de machine zelfs beter dan echt met de hand wassen. Als je te hard wringt, beschadig je namelijk de vezels. Doe de sluiting van je beha’s dicht en stop ze in een speciaal lingeriewaszakje. Op die manier voorkom je beschadigingen door contact met andere kledingstukken. Gebruik het programma zijde/lingerie met maximaal 600 toeren. Een wasmiddel met tarwekiemproteïnen is de perfecte aanvulling. Het Miele-wasmiddel voor fijne was is ideaal voor je delicaat programma.

Delicate kleedjes

Een speciaal communiekleedje? Of een feestelijk truitje met pailletten? Controleer het etiket en kies een wasprogramma voor de zwakste vezel. Zit er 1% zijde in je kledingstuk? Dan kies je een handwasprogramma op 30°C. Trek kledingstukken met pailletten sowieso binnenstebuiten vooraleer je ze wast. Wol? Ook dat kan perfect in de wasmachine. Delicate wolsoorten als angora of kasjmier kan je wassen op 30°C, gewone wolsoorten op 40°C. Delicate stoffen zoals zijde en wol droog je liggend op een handdoek. Op die manier behoud je de vorm en voorkom je dat het kledingstuk gaat slobberen.

T-shirts met prints

Een stoere slogan of mooie afbeelding op je t-shirt of longsleeve? Draai het kledingstuk dan zeker binnenstenbuiten vooraleer je het in de wasmachine gooit. Kwestie dat de print niet craqueleert. Het kledingstuk met print mag ook uitsluitend in een droogkast met warmtepomp. Heb je die niet, dan hang je de t-shirt maar beter op een droogrekje. De hoge temperatuur in een gewone droogkast laat de tekening of foto veel sneller verslijten.

Wat met gestreept?

Of poederroze? Dat is een strikvraag! In ieder geval is het met gestreepte kledingstukken erg belangrijk om de kleuren te fixeren. De truc om kledingstukken met meerdere kleuren te sorteren? Stel dat ’t verf is, welk resultaat zou je krijgen als je de kleuren mengt? Een pastelkleur kan bij de witte was of andere lichte pastelkleuren, een donker resultaat mag bij de donkere was. Kies vervolgens het juiste wasmiddel en het programma van de delicaatste vezel.

EXTRA TIP!

Gebruik niet te veel wasmiddel. Dat is slecht voor je kleding, het milieu, je portefeuille en je wasmachine. Overdosering veroorzaakt algen en was die onfris ruikt. De Miele TwinDos wasmachine maakt permanent komaf met overdosering. Dit geavanceerde toestel kiest immers zelf de perfecte dosis wasmiddel op basis van het gekozen programma en de vuilgraad, zowel voor witte als gekleurde was.