fbpx

Tips en tools voor het perfecte kopje koffie

Geniet jij ook zo van je dagelijkse kopjes koffie? Lees dan zeker verder: onderstaande tips voor meer koffieplezier maken van jou een échte barista!

Alles begint bij de boon

Er bestaan twee soorten koffiebonen: de Arabica en de Robusta. Arabica-koffie is mild en aromatisch, Robusta wat bitterder. Binnen beide soorten bestaan er heel wat kwaliteitsverschillen, volgens terroir, plukmethode… Bovendien beïnvloedt ook de branding de smaak van de boon. Miele heeft heel wat exclusieve koffiemelanges in het assortiment die speciaal zijn afgestemd op de Miele koffiemachines. Zo kun je met Miele Black Edition One for All, Café Crema, Espresso en Decaf je koffiespecialiteiten altijd met de best passende koffiebonen bereiden.

De juiste maling in je kopje koffie

Niet alleen de keuze van de koffieboon maar ook de juiste maling is van belang voor de smaak van je kopje. Als de bonen fijn gemalen zijn, stroomt de espresso gelijkmatig in het kopje en ontstaat er een fijne crema die hazelnootkleurig is. Stel een fijnere maling in als de koffie heel snel in het kopje loopt of de crema te licht van kleur is. Loopt de koffie slechts druppelsgewijs in je kopje dan betekent dit dat de maling te fijn is en moet je een iets grovere maling instellen.

De juiste instellingen van je koffiemachine

De Miele koffiemachines bieden de mogelijkheid om zelf allerlei voorkeuren in te stellen die worden opgeslagen in je profiel.

Waterhoeveelheid

Die kan je aanpassen aan de inhoud van je kopjes en/of de gebruikte koffiesoort. Drink je liever een cappuccino of een Latte, dan zijn ook het melk- en schuimaandeel makkelijk aanpasbaar.

Koffiehoeveelheid

Hoe meer koffie je gebruikt, des te sterker wordt je koffiedrank. Gebruik meer koffie als je de espresso of de koffie heel snel in het kopje loopt, de crema erg licht van kleur is of de espresso of koffie een flauwe smaak heeft. Gebruik minder koffie als de espresso of de koffie druppelsgewijs in het kopje loopt, de crema donkerbruin is of de koffie of espresso bitter smaakt.

Bereidingstemperatuur

Bij het instellen van de temperatuur moet je rekening houden met drie dingen:

  • de gebruikte koffiesoort (sommige koffiesoorten houden niet van té hoge temperaturen)
  • de koffiespecialiteit die je maakt
  • de luchtdruk op de plaats waar je koffieapparaat staat

Bevochtigen

Wil je het aroma van de koffie nog beter tot zijn recht laten komen? Bevochtig dan eerst het koffiepoeder. Met een Miele koffiemachine kan je heel eenvoudig de bevochtigingsfunctie inschakelen. Het koffiepoeder zal dan na het malen eerst met een kleine hoeveelheid heet water bevochtigd worden. Daarna pas wordt de resterende waterhoeveelheid door de vochtige koffie geperst wat voor een betere en intensere smaak zorgt.

Ieder zijn persoonlijke kopje koffie

Met een Miele koffiemachine kan je dus heel eenvoudig jouw persoonlijke kop koffie creëren. Maar ook die van je partner, je zus, je (schoon)moeder of de buurvrouw … Er zijn tot 10 gebruikersprofielen in te stellen. Zo smaakt jouw koffie, espresso, cappuccino of Latte Macchiato nergens zo lekker als thuis.

Geef het een persoonlijke toets met één van onze heerlijke gebakjes en dan proeft jouw kopje koffie nog zoveel beter.

 

Lees meer over