Echt lente met deze aspergerecepten: Pad Thai en traditionele asperges

Ontdek twee heerlijke recepten met asperges, perfect voor een brunch of een verfijnd diner. Het is het moment van het jaar om volop te genieten van smakelijke en gezonde gerechten met asperges. Of u nu kiest voor zonnige asperges met ham of zalm, of voor Pad Thai met asperges en tofu, deze gerechten zullen uw smaakpapillen verwennen en uw gasten imponeren. Bereid u voor op heerlijke en onvergetelijke momenten!

Zonnige asperges, ideaal voor een brunch

Wat heeft u nodig?

4 personen

  • 500 gram asperges
  • een bussel krulpeterselie
  • 5 sneetjes gezouten ham of gerookte zalm
  • 100 gram gezouten boter
  • 4 eitjes
  • versgemalen peper

Asperges sous-vide:

  • 50g gezouten boter

Bereiding

STAP 1: Eieren

  • Stoom de eieren, met schaal, in een geperforeerde stoomovenpan op 65 graden en dit gedurende anderhalf uur.
  • Verwijder het eiwit en hou enkel de dooier over.

STAP 2: Bent u in het bezit van een stoomoven of drukstoomoven?

  • Schil de asperges en verwijder de onderste harde stukken. Stoom ze in de stoomoven op 100 graden gedurende 10 minuten (in de drukstoomoven op 110°C gedurende 5 minuten).

STAP 2: Bent u in het bezit van een vacuümlade en stoomoven?

  • Schil de asperges en doe ze in een vacuümzak, samen met gezouten boter.
  • Vacumeer deze op de maximale stand.
  • Stoom de asperges gedurende 25 minuten op 85°C voor asperges met nog een beetje beet. Eet u uw asperges graag botermals? Stoom ze dan gedurende 35minuten op 85°C.

STAP 3: Afwerking

  • Hou de asperges lekker warm.
  • Snij de ham of zalm in reepjes. Hak de peterselie fijn. Laat de boter smelten (niet bruin worden).
  • Serveer de asperges met de dooier, ham of zalm en bestrooi met peterselie.

Pad Thai met asperges

Wat heeft u nodig?

4 personen

  • 300g rijstnoedels
  • sesamolie of arachideolie
  • 30g ongezouten pinda’s
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden
  • 2 sjalotjes, gepeld in fijne ringen
  • 80g zijdetofu
  • 4tl tamarindepasta
  • 4tl zoete chilisaus
  • 3 limoenen in partjes
  • sojasaus
  • 500g knapperige groenten, vb. asperges (groen of wit), broccolini, babymaïs, paksoi…, gewassen en gesneden in grove stukken,vergelijkbaar van grootte
  • 100g sojascheuten
  • olijfolie
  • 4 grote eieren
  • 1 krop Romeinse sla of ijsbergsla, gewassen
  • Bosje gemengde kruiden (basilicum, munt, koriander of peterselie), gewassen

Bereiding

  • Warm de serveerkommen (of diepe borden) op in een culinaire lade of in de oven op 50°C.
  • Stoom de rijstnoedels in een stoomovenpan zonder gaatjes in voldoende water. Gebruik de gaartijd vermeld op de verpakking. Spoel ze af onder de koude kraan en meng 1 theelepel sesamolie onder de noedels.
  • Rooster de pinda’s in een bakpan op een matig vuur (of  tempcontrol stand 1). Verbrijzel ze met een vijzel en plaats opzij. Maak de vijzel proper.
  • Meng de knoflook met de tofu, chilisaus, tamarindepasta, sojasaus en het sap van 1 limoen tot een homogene pasta.  Dit kan ook eenvoudig met een vijzel en stamper.
  • Bak de sjalotringen in een grote bakpan tot glazig. Voeg de knapperige groenten toe en bak mee tot beetgaar (ongeveer 4-tal minuten). Hou je van een nootachtige smaak? Laat de groenten lichtjes schroeien op een hoog vuur, roer regelmatig.
  • Voeg de noedels, tofupasta, sojascheuten en een scheut water toe. Roerbak dit geheel gedurende 1-2 minuten op een hoog vuur.
  • Verdeel de pad-thai over 4 grote, warme kommen.
  • Giet een scheut olijfolie in de bakpan en bak 4 spiegeleieren.
  • Plaats in elke kom boven op de pad thai een spiegelei en enkele bladen sla. Bestrooi tot slot met de geroosterde pinda’s en gemengde kruiden.
  • Serveer met limoenpartjes.

Leer onze Miele toestellen kennen tijdens een van onze culinaire workshops.

Ontdek nu onze Miele culinaire workshops!

Lees meer over