fbpx

Wat staat er op je lijstje met goede voornemens? Gezonder eten? Sandra Bekkari - voedingsdeskundige en auteur van de succesvolle ‘Nooit meer diëten’-kookboeken - legt uit hoe je een gezonde levensstijl aanleert en toch blijft genieten.

“Gezond eten is een kwestie van planning”

“In januari starten heel wat mensen met een crashdieet. Tegen het einde van de maand geven ze het op. Logisch. Zo’n alles-op-niets-houding werkt niet”, legt Sandra Bekkari uit. “Dat hou je misschien twee of drie weken vol, maar daarna herval je in je oude gewoontes. Je gedrag veranderen doe je stap per stap. Schrijf realistische doelen op een vel papier en wees concreet. Noteer dus niet ‘meer bewegen’ of ’15 kg vermageren’ maar liever ‘2x per week een uur wandelen’ of ‘uitsluitend gezonde tussendoortjes eten’. Spoor eventueel een familielid, vriend of collega aan om mee te doen. Een bondgenoot zorgt voor extra motivatie.”

Lekker en caloriearm

Gezond eten resulteert niet enkel in een lager cijfer op de weegschaal of minder strakke kleding. “Eigenlijk is het gewichtsverlies slechts een leuke bijwerking. Gezonde voeding geeft je vooral meer energie en zorgt voor een boost van je mentale welzijn. Sterker nog, het is ook goed voor je weerstand en vermindert de kans op bepaalde ziektes.”

Gezond is gemakkelijk

De populairste uitvlucht om toch naar een suikerrijke koek of calorierijke kant-en-klare maaltijd te grijpen? Gezond koken vergt veel werk. “Daar ben ik het absoluut niet mee eens”, zegt Sandra Bekkari. “Een handvol noten is een gezond en voedzaam tussendoortje dat geen werk vereist. En als je eens per week verse granola maakt, bespaar je heel wat tijd tijdens de ochtendrush. Gezond eten is simpelweg een kwestie van planning. Met de juiste ingrediënten in huis, tover je binnen 20 of 30 minuten een gevarieerde maaltijd op tafel. Als je gebruik maakt van een (stoom)oven heb je zelfs je handen vrij en is er nog tijd over om andere dingen te doen.”

Bomvol vitaminen

“Stoomkoken heeft ontzettend veel voordelen. Het is eenvoudig, voedingsstoffen blijven beter bewaard en je behoudt ook meer smaak, aroma en kleur. Iedereen kan het. Ik gebruik de stoomoven voornamelijk voor groenten en vis, maar in principe kun je er ook risotto, vlees, pasta of aardappels in bereiden. Vetstof is zelfs overbodig. Al raad ik wel aan om gestoomde groenten op smaak te brengen met verse kruiden en een beetje olijfolie. Als je volledig vetarm eet, krijg je namelijk geen verzadigd gevoel.”

Bye, bye schuldgevoel

De boeken van Sandra heten niet voor niets ‘Nooit meer diëten’. Er moet immers nog plaats zijn om te genieten. “Ik vind een gezonde balans belangrijker dan een dieet. Om het allemaal vol te kunnen houden, is het belangrijk dat je geniet van wat je eet en drinkt. Net daarom hanteer ik de 80/20-regel: als je 80% van de tijd gezond eet, maakt die 20% het verschil niet. Zin in een glaasje wijn? Neem er gerust één, maar geniet er dan ook bewust en met volle teugen van.”

Stap voor stap

Met de juiste mindset en een goede planning kan iedereen gezond leren eten. “Geloof in jezelf! Een eetpatroon veranderen vergt wel wat wilskracht maar als je het geleidelijk aan doet, lukt het ongetwijfeld. Heb je even een terugval? Dat geeft niet! Maar pik de draad dan zo snel mogelijk terug op. Wacht niet tot maandag!”

AAN DE SLAG

Probeer zelf de gezonde keuken van Sandra Bekkari met een verrassend winterreceptje, gemaakt in de Miele stoomoven.

Varkenshaasje uit de oven met duo van bloemkool en jonge worteltjes

Dit heb je nodig voor 2 personen:

 • 300 g varkenshaasje
 • 4 el sinaasappelsap
 • 1 el honing (acacia)
 • 1 bloemkool
 • ½ bussel jonge worteltjes
 • scheutje melk
 • 1 el verse dragonblaadjes, fijngehakt
 • nootmuskaat
 • olijfolie
 • peper en zeezout
 • tijm

Zo maak je het:

1. Meng het sinaasappelsap met de honing.

2. Kruid het varkenshaasjes met peper en zout en wikkel het in met hittebestendige folie, stuk voor stuk.

3. Leg de varkenshaasjes in een stoomovenpan met gaatjes en stoom het haasje op 80°C gedurende 15à20 minuten, afhankelijk van de dikte.

TIP/ Jouw varkenshaasjes blijven heerlijk mals, doordat ze eerst gestoomd worden. Je kan ze makkelijk voorhand stomen en tijdens het diner zelf enkel nog aanbakken. Goed voorbereid!

4. Haal na het stomen de haasjes uit de folie en strijk het in met het sinaasappelsap en honing.

5. Kleur heel even aan in een braadpan (geen anti-aanbakpan) met olijfolie.

6. Maak de bloemkool schoon en verdeel ze in twee. Stoom de helft gaar op 100°C gedurende 10 minuten of op 120°C gedurende 4 minuten. Breng op smaak met zwarte peper, zout en nootmuskaat. Voeg (soja)melk en olijfolie toe en mix tot puree.

7. Doe het loof van de wortelen, maar laat er een stukje groen aan. Borstel de worteltjes onder stromend water en leg ze in een stoomovenpan met gaatjes.

8. Stoom de worteltjes kort op 100°C gedurende 6 minuten of op 120°C gedurende 2 minuten. Stoof ze, na het stomen, in olijfolie. Kruid af met een beetje tijm, peper en zout.

TIP/ Doordat je de worteltjes eerst stoomt, behoud je de intense smaak en kleur.

9. Snijd de rest van de bloemkool in kleine stukjes en bak ze in olijfolie tot ze krokant zijn.

10. Leg de bloemkoolpuree op het bord, met de gebakken bloemkool er bovenop. Werk af met de dragon.

Start to steam!

Wil je zelf de voordelen van stoomkoken ondervinden? De Miele Gourmetstar stoomoven is een vrijstaand model met 3 bereidingsniveaus, elektronische temperatuurregeling, handig ontkalkingsprogramma en supereenvoudige bediening. Nu aan een bijzonder vriendelijke prijs.

Lees meer over