fbpx

Lente, dat betekent dat we kunnen genieten van Belgisch seizoensproduct: asperges! Gebruik je Miele stoomoven om er heerlijke gerechten mee te maken. Wij geven je twee suggesties

Twee keer asperges uit de stoomoven

Asperges met ei mimosa
(op Vlaamse wijze)

Voor 4 personen

  • 1 kg nieuwe middelgrote geschilde aardappeltjes
  • 1,5 kg vingerdikke witte asperges
  • 8 eieren
  • 250 g boter
  • Peterselie
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Stoom de eieren in een geperforeerde pan 3 minuten op 120°C in de hogedrukstoomoven of op 100°C in de drukloze stoomoven (afhankelijk van de grootte van het ei). Haal de eieren uit de oven.
  2. Laat de boter smelten op een heel laag vuurtje.
  3. Zet de in vier stukken gesneden aardappelen boven in de stoomoven in een geperforeerde pan van 1,5 liter, stoom gedurende 4 minuten op 20°C of 8 minuten op 100°C.
  4. Leg de geschilde asperges geschrankt in een geperforeerde pan van 2,5 liter (1ste laag asperges, kopjes tegen de voorste kant pan, 2de laag aspergevoeten tegen de achterkant, enz.) zodat de stoom al de asperges goed kan bereiken.
  5. Zet ze onder pan met de aardappelen en stoom beide 3 minuten op 120°C of 12 minuten op 100°C.
  6. Pel intussen de eieren, prak ze tot mimosa, en meng er de fijngehakte peterselie door. Kruid met peper en zout.
  7. Serveer de aardappeltjes en de asperges op warme borden, overgiet de asperges met de geklaarde boter en bestrooi met ei mimosa.

Tips

  • De diameter van een ingrediënt bepaalt de gaartijd. Hoe kleinder de aardappelen of groenten gesneden worden, hoe korter die tijd is.
  • In de schil gestoomde aardappelen (zoveel mogelijk van dezelfde grootte): stoom 10 à 12 minuten op 120°C (wel enkele gaatjes prikken met een vork om het openspringen te voorkomen), of 30 à 40 minuten op 100°C.
  • Een zachtgekookt eitje hoeft slechts 3 à 4 minuten te stomven op 100° C in een geperforeerde pan.

Spaghetti Carbonara met Asperges

Voor 4 personen

  • Asperges in blokjes van 2cm
  • 500g spaghetti
  • 250g Parmezaanse kaas in blok
  • 5 eieren
  • 250g pancetta
  • Scheutje olijfolie
  • Zout
  • Zwarte peper van de molen

Bereiding

  1. Rasp de kaas.
  2. Leg de spaghetti in een grote stoomovenschaal zonder gaatjes. Voeg water toe tot de spaghetti ruim bedekt is met water. Voeg eventueel een snuifje zout toe. Plaats de spaghetti in de stoomoven en stoom op 100°C . Kooktijd zoals aangegeven op de verpakking van de pasta die je verkiest.
  3. Schil en snij de asperges. Leg de blokjes op een stoomovenschaal met gaatjes. Stoom gedurende 1-2 minuten op 120°C of 3-5 minuten op 100°C.
  4. Neem een anti-aanbakpan en bak de pancetta krokant en goudbruin. Haal de pancetta uit de pan en leg deze op een keukenpapiertje, zodat het overtollige vet wordt opgenomen. Breek de krokante pancetta in kleinere stukjes.
  5. Breek de eieren in een mengkom en klop deze los samen met 200g kaas. Hou 50g kaas apart voor later.
  6. Giet de pasta af en giet deze terug in de stoomovenschaal of andere grote mengkom.
  7. Voeg het eiermengsel en 50g pasta bij de warme pasta en meng goed.
  8. Serveer de pasta carbonara en werk af met de stukjes pancetta en asperges. Tot slot kruid naar smaak met verse zwarte peper.

Dit en meer recepten speciaal voor de stoomoven vind je in het basiskookboek voor stomen “Stoomkoken voor iedereen”. Wilt u dit boek ook? Ontdek al onze kookboeken op de Miele webshop!

Lees meer over