fbpx

Witloof in de oven

Witloof in de oven is een typisch Belgisch gerecht waar de meeste Belgen nooit genoeg van krijgen. Voordeel van dit recept is dat je lokaal koopt en kookt! Wil jij het eens klaarmaken? Bekijk hier dan ons recept!

Ingrediënten voor witloof in de oven

  • 8 witloofstronken
  • 8 sneden gekookte ham
  • Peper en zout
  • 5dl halfvolle melk
  • 250g geraspte kaas
  • Nootmuskaat
  • 50g boter
  • 50g bloem
  • 1 eigeel
  • Sap van ¼ citroen

Benodigdheden

Tijdsduur

  • Bereiding: 12 minuten
  • Automatisch programma of stomen: 10 minuten
  • Automatisch programma circulatiegrill: 15 minuten

Bereiding: Witloof in de oven

  1. Verwijder het harde gedeelte uit de witloofstronk. Dit zorgt voor de bittere smaak. Snij de stronken door in de lengte.
  2. Leg het witloof in een stoomovenpan met gaatjes. Kies Automatisch Programma, witloof. Kies voor ‘gaarder’ als gewenste stoomwijze.
  3. Laat het witloof uitdruipen.
  4. Rol elk volledig stronkje in een sneetje ham. Plaats ze in een ovenschaal.
  5. Smelt de boter in een kookpan.
  6. Voeg de bloem toe en roer goed met een garde.
  7. Voeg, al roerend, de bloem toe.
  8. Blijf roeren tot de saus dikt en uiteindelijk kookt.
  9. Neem van het vuur en voeg de kaas, het eigeel, nootmuskaat, peper, zout en het citroensap toe.
  10. Overgiet de witloofrolletjes met de kaassaus.
  11. Plaats de ovenschaal in de combi-stoomoven. Kies Automatisch Programma, witloof in de oven of laat de oven voorverwarmen op Circulatiegrill 200°C. Als de temperatuur bereikt is, schuif dan de schotel voor 15 minuten in de oven.

Tip

Is het nu “witloof” of “witlof”? In Vlaanderen wordt vooral het woord “witloof” gebruikt.  Nederlanders daarentegen houden het op “witlof“. In Frankrijk wordt witloof dan weer endives of chicorées genoemd, terwijl ze in Wallonië of het Noordoosten van Frankrijk ze meestal over chicon spreken. Wat ook de naam is, één ding is zeker :  wij Belgen zijn met 7 kg per jaar de grootste witloofeters ter wereld.

Laat het jou smaken!

Wil jij naast dit lekkere hoofdgerecht ook nog een dessert klaarmaken? Neem dan nu een kijkje naar onze recepten!

Lees meer over