fbpx

Alles voor een schone vaat: handige reinigingstips voor je vaatwasser

Eens een vaatwasser, altijd een vaatwasser. Want wat een gemak! Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw apparaat een lang leven beschoren is? Simpel, door je vaatwasser schoon te houden. Eigenlijk een open deur toch? Door regelmatig je vaatwasser te reinigen, voorkom je dat deze gaat stinken, of erger … Reinigen is echt niet moeilijk, lees hieronder onze reinigingstips!

Reinig geregeld met reinigingsmiddel

Wil je je vaatwasser echt blij maken, gebruik dan geregeld een speciaal reinigingsmiddel. In onze webshop vind je producten die specifiek zijn afgestemd op Miele vaatwassers. Voor een hygiënisch schone vaat kun je bijvoorbeeld Miele IntenseClean gebruiken. Dit middel verwijdert aanslag, bacteriën en vetresten. Wij adviseren je om je vaatwasser één tot drie keer per jaar te reinigen met reinigingsmiddel.

TIP: gebruik bij het reinigen wel alleen reinigingsmiddel speciaal voor vaatwassers, want normaal schoonmaakazijn of soda kan schade veroorzaken.

Filters en deurrubbers schoonmaken

Net als alle vaatwassers is ook jouw apparaat voorzien van filters die voorkomen dat er vuil in de pomp komt. Deze filters kunnen verstopt raken door achtergebleven (etens)resten, waardoor je vaatwasser gaat stinken en je vaat minder schoon wordt. De oplossing: maak de filters regelmatig schoon. Haal deze uit je afwasmachine, spoel af onder de kraan en verwijder met een afwasborstel alle resten. Het compartiment maak je eenvoudig schoon met een zachte spons. Je kunt ook deze how-to-video bekijken voor het schoonmaken van de filters.

Ook in de deurrubbers van je vaatwasser kan vuil zich ophopen. Dit kan gaan stinken en is slecht voor het rubber. Zorg ervoor dat ook deze dus schoon blijven. Dit kan gewoon met een vochtige schoonmaakdoek. Wrijf daarna met een droge doek alles na.

De sproeiarmen schoonmaken

Als je vaat na een wasbeurt niet goed schoon is, kan dit ook liggen aan vervuilde sproeiarmen. In de gaatjes kunnen etensresten achterblijven. Check de sproeiarmen dan ook regelmatig. Je kunt de meeste armen losdraaien en de filters doorprikken met bijvoorbeeld een satéprikker. Daarna nog even afspoelen, terugplaatsen en ze kunnen er weer even tegenaan! In de how-to-video laten we zien hoe je deze stappen gemakkelijk uitvoert.

Elke week een hete vaatwasbeurt

Door regelmatig een volledig vaatwasprogramma boven de 55 graden te draaien, voorkom je dat vet- en wasmiddelresten zich gaan afzetten in de vaatwasser. Een vettige binnenkant, filters en waterleiding kunnen gaan stinken en je vaat wordt minder goed schoon. Een heet programma spoelt alles goed door en reinigt zo je apparaat.

Schoonmaken van de pomp

Blijft er na afloop van een vaatwasbeurt water in de spoelruimte staan, klinkt er een ratelend geluid of geeft je vaatwasser een storingsmelding met storingscode F11? Dan kan het zijn dat de afvoerpomp verstopt zit. Dit kun je zelf oplossen. Wij leggen je in een handig how-to filmpje uit hoe je dat doet.

De meeste vaatwassers zijn zelfreinigend en spoelen zichzelf na iedere wasbeurt schoon. Toch is het, net als bij ieder ander apparaat, noodzakelijk om deze regelmatig ook zelf te reinigen en goed te onderhouden. Doe je dat, dan is een jarenlange vriendschap gegarandeerd.

Lees meer over