fbpx

Landelijke keuken in contrast met strakke toestellen

Wie dagelijks kookt voor zes, aangespoelde vrienden en familieleden niet meegerekend, weet wel wat van de ideale keuken af. Dus toen de familie Hendrickx – Nijs aan een nieuwe keuken toe was, wist Lieve, de vrouw des huizes, perfect wat ze wou. Binnenkijken in een grootse keuken.

Identikit

Lieve, 42 jaar, administratief medewerker
Wim, 48 jaar, zelfstandige

Is jullie nieuwe keuken het hart van het huis?

‘Zeker! Onze keuken is echt multifunctioneel: het is een ontmoetingsruimte, kantoor én feestzaaltje. Hier wordt gediscussieerd, gelachen en gefeest. Familie en vrienden worden altijd in onze keuken ontvangen. Zo aperitieven we nooit in onze living maar altijd gezellig rond het keukeneiland. Ook de verjaardagsfeestjes van de kinderen beleven we hier. Vaak is het hier ook een beetje de zoete inval. Sinds onze nieuwe keuken er is, zijn we daar perfect op voorzien: we hebben een keukenlade met alles erin voor een instant feestje: zes champagneglazen, zes bierglazen, enkele waterglazen, de nodige servetten, cocktailprikkers en serveerschalen. Na het aperitieven installeren we ons vervolgens aan tafel, slechts één stap verder.

Waarom kozen jullie voor een nieuwe keuken?

‘Onze vorige keuken was van Zweedse makelij en heeft tien jaar goed dienst gedaan. Maar de kinderen werden groter, namen steeds meer plaats in, kregen liefjes enz. Er kwam dus alsmaar meer volk over de vloer. Het was steeds een gezellige boel maar in het verleden waren we voortdurend tafeltjes aan het bijzetten. Een schaalvergroting drong zich op.’

Welke vereisten hadden jullie dan voor jullie nieuwe keuken?

We wilden meer plaats, meer zitruimte en meer bergruimte. Omdat we al tien jaar in een veel kleinere keuken kookten, wisten we heel goed wat beter kon: een keukeneiland met alles binnen handbereik was echt een must. Groenten wassen, snijden, vaatwasmachine vullen, wat recepten online opzoeken, … Ik hoef maar te pivoteren van links naar rechts en verlies op deze manier een minimum aan tijd. Met vier opgroeiende kinderen in huis met elk hun eigen hobby’s zijn we dagelijks gebonden aan een strak tijdsschema. Ik probeer de kooktijd doorgaans te beperken tot drie kwartier. Hier moet het vooruit gaan.’

Hoe heb je dat praktisch aangepakt?’

‘Eens we de plattegrond uitgetekend hadden met Freja Home Styling hebben we op schaal geknipte kartonnen kaartjes gemaakt. Op elk kaartje stond geschreven wat er in onze vorige keuken in de lades en kasten zat. Zo kregen we een perfect zicht op onze noden. Zeer basic, maar zeer effectief. Op die manier kreeg heel onze kasteninhoud een vooraf gereserveerd plekje. Aan alles probeerden we te denken: een lade voor de keukenhanddoeken, de kruiden, de brooddozen en zelfs de etensresten voor de kippen. Zo kregen we een perfect overzicht van wat we waar wilden en of dit dan in een lade van 30cm of 60cm kon. Op voorhand hadden natuurlijk al veel over onze nieuwe keuken nagedacht en waren we opmerkzaam wat de tekortkomingen betrof. Dit is volgens ons dé manier om te komen tot de perfecte keuken, op jouw maat. Ik mag er niet aan denken dat ik, telkens er bezoek komt, in de berging op een ladder moet staan om daar de champagneglazen te vinden.’

Welke toestellen waren voor jullie een must?

‘We wilden enkel toestellen waarvan we overtuigd waren van hun meerwaarde. Zo kwamen we bij Miele terecht. Na tien jaar kookervaring in een te kleine keuken wisten we in welke keukentoestellen we wilden investeren. We gingen voor een extra grote combi-stoomoven en een traditionele oven gecombineerd met een microgolf. Voor de kookplaten opteerden we voor een grote kookplaat met zes kookzones van ongeveer 20cm op 20cm. Zo kunnen we grote pannen in de lengte zetten en kunnen grote potten twee kookvlakken bedekken. Onze kinderen zijn nogal stevige eters. Grote hoeveelheden groenten en vlees worden nu bereid in grote potten en pannen. Deze passen allemaal mooi op deze grote kookplaat.

Jullie hebben ook twee koelkasten?

Vroeger hadden we een Amerikaanse, zeer diepe koelkast en daar stond in de diepte soms al eens een potje te schimmelen. Daar wilden we vanaf. Nu zit er een heus systeem in het gebruik van onze twee koelkasten: in de ene zitten alle ontbijtbenodigdheden: beleg, fruit, drank en zuivel. De andere koelkast herbergt de groenten, sauzen, vis, vlees, kazen. Drie diepvrieslades gebruiken we bij wijze van noodrantsoen. Onze dochter kan er ook haar glutenvrije producten in kwijt en ook een restje is snel ingevroren. Onze koelkasten gaan open vanuit het middelpunt, zoals een kleerkast. Op die manier zijn het bijna vitrines geworden.’

Waar ben je vandaag het meest tevreden mee?

‘We genieten elke dag van onze stille vaatwasmachine en maken dankbaar gebruik van de programmeerfunctie. Ook het grote fornuis en de twee koelkasten zijn een echte aanwinst die ons leven een stuk makkelijker maken.’

Lees meer over