fbpx

Koelkast, diepvriezer en vaatwasser pico bello houden? Met deze tips kun je uitgaan van een schoon én hygiënisch resultaat, zodat schimmels en schadelijke bacteriën geen schijn van kans meer maken.

Hou je keukentoestellen in topconditie! (deel 2)

Naast de wekelijkse en maandelijkse reinigingsbeurten heeft elk huishoudelijk apparaat wel baat bij een jaarlijkse grote poetsbeurt. Dankzij een optimaal onderhoud gaan je toestellen bovendien ook langer mee. Dus doe je lentenschoonmaak outfit aan, zet een muziekje op en … start!

In het sop

Het ideale moment voor een grondige lenteschoonmaak van je koelkast? Net voor je boodschappen gaat doen! Dan is ie immers minder vol. Haal alle levensmiddelen eruit en stop ze eventueel in een koeltas met koelelementen. Maak de leggers, bakjes, rekjes en lades schoon met behulp van een microvezeldoekje en een sopje van water en wat afwasmiddel. Miele koelkasten met ComfortClean hebben hoogwaardige rekken in de binnendeur die je zelfs gewoon in de vaatwasser kan steken.

Gootje en afvoeropening

Via een gootje en afvoeropening loopt er dooiwater naar de achterzijde van je koelkast. Etensresten die in dat gaatje vallen, kunnen rotten en schimmel veroorzaken. Dat resulteert dan weer in een verstopping en eventueel een vieze geur. Reinig daarom minimum eenmaal per jaar zowel het gootje als de afvoeropening met een wattenstaafje. Ideaal om te doen tijdens je jaarlijkse lenteschoonmaak.

De deurdichting

Iets wat velen over het hoofd zien en dat dus ook perfect op je lenteschoonmaak to do-lijstje staat: de deurdichting van de koelkast en diepvriezer. Gebruik hiervoor enkel helder water – zonder afwasmiddel – en droog de dichting grondig na met een schone doek. Behandel de deurdichting nooit met olie of vet, want dan wordt ie na verloop van tijd poreus.

20000117429.highres De reliëfborstel, standaardaccessoire bij Miele stofzuigers, is ideaal om ventilatiegeuven te stofzuigen

Ventilatiegleuven

Nog op het lijstje met onderdelen die vaak vergeten worden tijdens de grote kuis: de ventilatiegleuven van de koelkast en diepvrieskast. Nochtans belangrijk, want als het stof zich ophoopt, gaan je keukentoestellen onnodig veel energie verbruiken. Ga dus 1 à 2 keer per jaar met een schone kwast of stofzuiger over deze gleuven.

IJsvrij

Wist je dat een laagje ijs van amper 2 millimeter op het vrieselement het energieverbruik van je diepvriezer al met 10% verhoogt? En dat ijsvorming nefast is voor schadelijke bacteriën en schimmels? Jaarlijks ontdooien is de boodschap! Om het ontdooien wat sneller te laten gaan, zet je op elke legger een kom kokend water. Met een houten spatel kan je het overtollige ijs dan voorzichtig verwijderen. Een hekel aan deze klus? Dan kun je maar beter voor een NoFrost-toestel kiezen.

Vaatwasser

Ook je vaatwasmachine kan een regelmatige poetsbeurt gebruiken! De filter kuis je in een warm sopje met een zachte borstel. Doe vervolgens wat vaatwasmachinereiniger en ontkalker in de machine en laat ze draaien op de hoogste temperatuur, zodat vet, vuil en kalk volledig opgelost zijn. Ga tot slot over de randen van de deur en klaar! Heb je last van een naar geurtje in de vaatwasser? Met een verfrisser in de servieskorf is dat vervelende probleem zo van de baan.

Op zoek naar onderhoudsproducten die van je jaarlijkse lenteschoonmaak een koud kunstje maken? Met de Miele-reinigingsproducten krijg je een hygiënisch schoon resultaat.

 

Lees meer over