fbpx

De koffie- en theespecialiteiten van een Miele koffiemachine

Bij het opstaan wil je graag een sterke kop koffie om wakker te worden. Bij de lunch drink je het liefst een kopje groene thee. ’s Middags geniet je van een schuimende cappuccino bij je koekje en voor het slapengaan neem je nog een dampende mok gezonde kruidenthee. Gedurende de dag kan jouw voorkeur voor warme dranken verschillen. Hoe handig is het dan als je al deze koffie- en theespecialiteiten met één apparaat kunt bereiden?

Met jouw koffiemachine geniet je van uiteenlopende drankspecialiteiten. Van een krachtige espresso tot een romige Café au lait en van een Japanse thee tot een kruidige Chai latte: het kan met Miele.

Koffiespecialiteiten | Theespecialiteiten

Koffiespecialiteiten

Met de Miele koffiemachines bereid je zo’n 20 koffie- en theespecialiteiten op één apparaat! Zowel onze inbouw- als onze vrijstaande koffiemachines zijn optimaal op elkaar afgestemd en perfectioneren de bereiding van vele soorten koffie. Zo geniet jij op ieder moment van de dag van de koffiespecialiteit van jouw voorkeur. Waar je dan zoal uit kunt kiezen? Je leest het hieronder.

 1. Koffie verkeerd: koffie, maar dan met net een beetje meer, zodat je favoriete kop tot de rand wordt vergroot.
 2. Espresso: een sterke, aromatische koffie met een dik, hazelnootbruin schuimlaagje (de crema). Gebruik voor bereiding espressobonen.
 3. Koffie: onderscheidt zich van espresso door de grotere waterhoeveelheid en de anders gebrande koffiebonen. Gebruik voor de koffiebereiding speciaal hiervoor gebrande koffiebonen.
 4. Ristretto: een geconcentreerde sterke espresso. Dezelfde hoeveelheid koffie, maar dan met veel minder water.
 5. Caffè lungo: koffie met duidelijk meer water.
 6. Cappuccino: de perfecte combinatie van espresso (1/3) en romig, warm melkschuim (2/3).
 7. Caffè latte: een espresso met hete melk.
 8. Latte Macchiato: heerlijke combinatie van telkens een derde uit sterke espresso, warme melk en melkschuim.
 9. Espresso Macchiato: de Espresso Macchiato is de kleine variant van een cappuccino – een espresso met een topping van melkschuim. Gebruik een kopje met een inhoud van minimaal 100 ml.
 10. Cappuccino Italiano: bestaat uit evenveel melkschuim en espresso als een gewone cappuccino. Maar nu bereid je eerst de espresso en pas daarna het melkschuim.
 11. Café au lait: de Franse Café au lait wordt normaliter geserveerd in een grote mok en bestaat uit espresso met een beetje hete melk.
 12. Flat white: een speciale cappuccino-variant met veel espresso en heel veel fijn melkschuim.
 13. Long black: twee espresso’s toegevoegd aan heet water.
 14. Caffè Americano: de tegengestelde variant van de Long black – hier wordt eerst de espresso bereid en daarna heet water toegevoegd.

De hete melk en het melkschuim bereid je overigens ook gewoon in je koffiemachine. Na de opwarmfase wordt de aangezogen melk met stoom verwarmd en voor melkschuim met lucht opgeschuimd.

TIP: voor een perfecte samenstelling van het melkschuim gebruik je koude koemelk met minimaal 3% eiwit. Het vetgehalte van de melk kun je naar persoonlijke smaak instellen. Met volle melk (3,5%) wordt het melkschuim iets romiger dan met vetarme melk.


Koffiedranken bereiden

Voor een zeer krachtig, aromatisch kopje koffie hebben we de functie DoubleShot ontwikkeld. Hierbij worden na de helft van het koffiezetproces opnieuw koffiebonen gemalen en bevochtigd. Ook geldt er een kortere doorlooptijd. Zo worden nog minder bitterstoffen uit de koffie opgelost. Het resultaat? Een bijzonder vol en zacht aroma zonder bittere nasmaak. Ideaal voor bijvoorbeeld espresso, cappuccino of koffie verkeerd. Met Dubbele portie bereid je eenvoudig 2 kopjes koffie tegelijk. En met de functie Koffiekan zet je automatisch maximaal 8 kopjes koffie na elkaar. Handig als je een koffiekan te vullen hebt. Voor elk kopje worden de bonen afzonderlijk gemalen en wordt de koffie gezet. Altijd vers dus!

Wil je een cafeïnevrije koffie, maar is je reservoir gevuld met cafeïnehoudende bonen? Geen probleem. Ook met gemalen koffiebonen bereid een Miele koffiemachine jouw gewenste koffie. Vul in dat geval de koffielade met gemalen koffie en de automaat doet de rest.

Dus, wat zeg je ervan? Koffietje doen?

Theespecialiteiten

Drink jij liever thee? Geen probleem! De koffiemachines van Miele zetten ook thee. En hoe! Voor de bereiding wordt dankzij gevoelige temperatuurniveaus steeds de perfecte temperatuur gekozen, waardoor het aroma zich optimaal ontplooit. Er zijn diverse theespecialiteiten mogelijk:

 1. Groene thee: bevat cafeïne, waardoor je lekker snel wakker bent ’s ochtends. Al na 1-2 minuten trekken, geniet jij van je heerlijke kop thee.
 2. Zwarte thee: deze thee bereid je anders voor dan groene thee. Je drinkt het bijvoorbeeld op de Engelse manier met melk of met citroensap.
 3. Witte thee: zacht en speciaal. Witte thee is waardevol en kostbaar, om deze thee te maken worden jonge, nog niet geopende knoppen van een theestruik gebruikt. Deze geven de thee zijn bijzonder milde en bloemige smaak. De verwerking vraagt om wat meer subtiliteit dan andere theesoorten. Laat witte thee altijd zo’n 2 minuten trekken, zodat het lichte en fijne aroma zich optimaal kan ontvouwen.
 4. Japanse thee: een groene thee uit Japan. De frisse groene kleur en delicate smaak maken van deze theesoort iets bijzonders. Geniet van het opwindende umami-aroma, dat op z’n best is bij een lagere temperatuur tijdens het opgieten. De trektijd is ongeveer 1,5 minuut.
 5. Chai latte: zwarte thee vermengd met heerlijk geurende Chai-kruiden. De combinatie van deze oriëntaalse aroma’s zoals gember, kaneel en kardemom met de zwarte thee zorgt voor een intense smaakbeleving. Afromen met warme melk maakt de Chai latte compleet. Laat ‘m nog 3 minuten trekken, dan is deze theespecialiteit perfect.
 6. Kruidenthee: thee met vitamines, mineralen en sporenelementen, dus niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond!
 7. Vruchtenthee: net zo veelzijdig als de vele soorten fruit. Na 5-10 minuten trekken is het aroma op zijn best.

Geef toe, hiervan loopt het (thee)water je in de mond toch?

TIP: gebruik je verse thee, bewaar deze dan zo donker en droog mogelijk in een afsluitbaar blik. Koop bij voorkeur geen kleinere hoeveelheden om het verlies van aroma zo veel mogelijk te beperken. Met de TeaTimer van Miele kun je tijdens het theezetten zelfs een kookwekker starten. Voor de gekozen theesoort is al een tijdsduur voor het trekken ingesteld, zodat jij daar zelf niet meer aan hoeft te denken.

Koffie en thee drink je met Miele

Je ziet het: voor een speciaal kopje koffie of thee hoef jij de deur niet meer uit. Koffieliefhebbers wanen zichzelf een echte barista met alle koffiespecialiteiten en theeleuten kunnen hun lol op met de soorten thee. Geniet ervan!

Ontdek al onze koffiebonen

Voor elke koffie specialiteit de perfecte koffieboon? Bekijk ons assortiment koffiebonen voor de perfecte espresso, decaf, café crema en koffiespecialiteiten met melk.

Bekijk onze koffiebonen

Lees meer over