fbpx

December is gestart en de kerstkriebels beginnen nu echt op te komen. Cadeautjes zoeken, feestoutfit kiezen en een heerlijke feestmenu samenstellen. Laat Miele je helpen en onze toestellen het meest werk voor jou doen. Onze Miele Chefs stelden speciaal voor jou dit verbluffende feestmenu samen.

Puur genot aan de feesttafel met Miele

Wilde zeebaars, kleurrijke parelcouscous en een sausje van saffraan

Het oog wil ook wat met de feesten ! Daarvoor is dit kleurrijk voorgerecht, makkelijk op voorhand voor te bereiden, ideaal. Dankzij enkele typische specerijen geeft het je kerstmenu bovendien een Miden-Oosterse flair.

Ingrediënten

Voor de vis

  • 1kg wilde zeebaarsfilet
  • Peper en zout

Voor de parelcouscous

  • 300g parelcouscous
  • 1 wit van prei
  • 1 kleine rode biet
  • 2 wortelen
  • ½ granaatappel
  • een handvol munt
  • een handvol platte peterselie
  • 3 el olijfolie
  • 1 el honing
  • 1 tl za’atar
  • 1 tl sumac

Voor het sausje

  • 2 sjalotten
  • 1 dl visfond
  • 3 dl witte wijn
  • 1 dl Nouilly Prat
  • 2 dl room
  • 150g boter
  • Peper en zout
  • 1 potje saffraanpoeder

Extra materiaal: Serveerring

Bereidingswijze

Van de parelcouscous

  1. Snij de prei, de wortel en de rode biet in kleine blokjes.
  2. Stoom de groenten.
    Koken met Stoom: 100°C | 1 min.
  3. Doe de parelcouscous in een niet-geperforeerde ovenschaal. Voeg water toe tot de parelcouscous onder staat. Kruid met een snuifje zout.
  4. Stoom de parelcouscous.
    Koken met stoom: 100°C | 12 min. of … neem de kooktijd van de verpakking als stoomtijd over.
  5. Giet de parelcouscous af en meng er de groenten onder.
  6. Haal de pitjes uit de granaatappel en hak de peterselie en de munt fijn.
  7. Meng de granaatappelpitjes en de verse kruiden onder de parelcouscous.
  8. Breng op smaak en voeg de olijfolie, de honing en meng er  za’atar en sumac onder.

Van het sausje 

  1. Hak de sjalotten fijn. Breng ze samen met de witte wijn, de visfond en de Nouilly Prat aan de kook.
  2. Kook dit sausje in tot je een derde van de hoeveelheid overhoudt.
  3. Zeef het mengsel, voeg de room toe en laat nog even inkoken.
  4. Neem de pan van het vuur en voeg de stukjes koude boter toe.
  5. Breng nadien op smaak met saffraan.

Van de vis

  1. Verwarm voor het grillen én stomen van de vis, je Miele-oven goed voor.
  2. Kies voor het ovenprogramma Combinatiegaren,
    Combinatiegaren: Grill | stand 3 | 80% vocht | 21 min.
  3. Snij de wilde zeebaars in vier mooie stukken en leg ze op een bakplaat.
  4. Pas in de laatste vijf minuten van de oventijd schuif je de vis op de bovenste richel in de oven.

Van het dresseren

  • Haal de voorverwarmde borden uit de Miele-warmhoudlade.
  • Plaats een serveerring in het midden van elk bord en maak een torentje van parelcouscous.
  • Leg op elk torentje een stukje vis en werk af met kruiden en wat granaatappelpitjes.
  • Serveer met het saffraansausje.

Gevulde kalkoenfilet,pommes anna en hasselback worteltjes

Een grote gevulde kalkoen zal dit jaar jammer genoeg niet op de feesttafel passen, maar deze ode aan het traditionele gerecht is perfect voor jouw bubbel! We geven een moderne toets aan de klassieker, en zetten de Miele oven optimaal in.

Tip ! De kalkoen is ook koud heel lekker, ideaal voor als je toch te veel blijkt te hebben.

Ingrediënten

voor vier personen

Voor de kalkoenfilet:

  • 1kg kalkoenfilet
  • 500g gemengd gehakt
  • 10 sneetjes gedroogde ham
  • 1 appel
  • 2 el rozijnen of gedroogde veenbessen
  • 2 el paneermeel
  • 1 el Calvados
  • 1 tak rozemarijn

Voor de hasselback worteltjes :

  • 1 bussel wortelen
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl honing
  • 1 tl komijn
  • 2 el geroosterde pompoenpitten
  • 1 el  granaatappelpitjes

Voor de pommes anna :

  • 12 kleine aardappelen
  • 2 eetlepels verse tijmblaadjes
  • 2 tenen look
  • 50 g ongezouten boter
  • Peper en zout

Voor het sausje :

  • 3 dl rode wijn
  • 2 el veenbessencompote
  • 2 sjalotten
  • 1 dl gevogeltefond
  • 40g boter

Materiaal :

  • Muffinvorm met 12 holtes
  • Huishoudtouw om op te binden
  • Bakpapier
  • Deegrol
  • Aluminiumfolie

Bereidingswijze

Van het kalkoengebraad :

  1. Snij de kalkoenfilet tot in de helft middendoor. Vouw de kalkoenfilet open en leg het tussen twee vellen bakpapier. Klop met een deegklopper de kalkoenfilet plat tot het een dikte van 1 cm heeft.
  2. Maak de vulling. Meng het gehakt met de appelstukjes, de rozijnen of veenbessen, het paneermeel, de calvados goed door elkaar.
  3. Leg een vel bakpapier en drie stukjes touw van 15 cm klaar.
  4. Leg de sneetjes gedroogde ham dakpansgewijs op de drie touwtjes.
  5. Maak een tweede laag met de kalkoenfilet en leg het bereide gehakt in het midden van de kalkoenfilet
  6. Rol het gebraad op en knoop de touwtjes toe.
  7. Stop een tak rozemarijn onder de touwtjes.
  8. Plaats de kalkoenfilet op een bakplaat, stop de spijzenthermometer in het gebraad en plaats het gebraad in de Miele-oven.
  9. Kies voor het ovenprogramma Combinatiegaren en bak tot de kerntemperatuur bereikt is.
    Combinatiegaren: Hetelucht Plus | 175 graden | 45% vocht | 60°C kern

Van de hasselbackworteltjes

  1. Schil de wortelen en maak in de breedte fijne inkepingen. Snij ze wel niet helemaal door.
  2. Meng de olijfolie met de honing en de komijn.
  3. Verwarm de Miele-oven voor. Kies voor Hetelucht Plus, 200 graden, 15 minuten.
  4. Leg de hasselbackwortels in een ovenschaal. Verdeel de gekruide olijfolie over de wortels, breng op smaak met peper en zout en schuif ze in de Miele-oven
  5. Verhit een pan op middelhoog vuur zonder olie en rooster de pompoenpitten goudbruin.
  6. Leg de hasselbackwortels op een mooi bord en garneer met de geroosterde pompoenpitten en de granaatappelpitjes.

Van het sausje

  1. Stoof de fijngesneden sjalot kort aan.
  2. Voeg de rode wijn, de gevogeltefond en de veenbessencompote toe en laat tot de helft inkoken.
  3. Haal de pan van het vuur en voeg de stukjes boter toe.

Van de pommes anna

  1. Snij de schoongemaakte aardappels in 1 tot 1,5 mm dikke plakjes en doe ze samen met de tijm peper en zout in een grote kom.
  2. Smelt de boter en bak de geplette lookteentjes even mee.
  3. Doe het botermengsel bij de aardappelschijfjes en hussel zodat om alle plakjes aardappel een beetje boter en kruiden zit.
  4. Neem een muffinvorm, verdeel de plakjes aardappel over de 12 gaatjes en druk goed aan.
  5. Leg een vel aluminiumfolie over de vormpjes en schuif ze in de Miele-oven. Kies voor het ovenprogramma Hetelucht Plus,  200 graden en 25 minuten baktijd.
  6. Haal de aluminiumfolie er af en zet de aardappeltjes terug in de oven. Kies voor het ovenprogramma Hetelucht Plus, 200 graden en 15 minuten baktijd. Op deze manier krijgen ze een mooi goudbruin korstje.

Luchtige (kerst) buche met mango, karamel en macadamianoten

Hoe je dit jaar ook viert, dessert mag nooit ontbreken. Deze buche, ook wel chiffoncake genoemd, kan je perfect enkele dagen op voorhand bakken. Lekker te vullen met je favoriete fruit, crèmes of andere vullingen en af te werken met slagroom, curd of fruit. Een luchtig biscuit, gebakken met stoom in de Le Creuset bakvorm die je bij jouw combi-stoomoven gratis ontvangt.

 

Ingrediënten

Voor de cake

  • 200g bloem
  • 80ml plantaardige olijfolie (olijf of maïsolie)
  • 4 eidooiers
  • 8 eiwitten
  • 120ml water op kamertemperatuur
  • ½ vanillestok
  • 200 g suiker  (waarvan 70 gram voor het eidooier mengsel, 130 gram voor het eiwit)
  • 8 g bakpoeder
  • 4 g zout

Voor de mangocrème

  • 5 eiwitten
  • 300g suiker
  • 300g zachte boter
  • 150g mangopuree
  • sap van een limoen

Voor de mangocurd

  • 175g verse mango geschild en in blokjes
  • 60g suiker
  • 60g boter
  • 3 el limoensap vers!
  • 4 eidooiers
  • snufje zout

Voor de karamel  en de afwerking 

  • 60 ml water
  • 150g fijne kristalsuiker
  • 12 macadamia noten
  • 3 el cognac
  • 1 rijpe mango
  • 12 viooltjes

Bereidingswijze

Van de cake

  1. Snij de vanillestok in de lengte door en schraap de  puntjes eruit.
  2. Doe de eidooiers, de vanillepuntjes en de olie in een kom en roer tot een vloeiend mengsel
  3. Voeg vervolgens het water toe en roer ook dit goed door.
  4. Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout op het eimengsel en voeg 70g suiker toe.
  5. Meng het mengsel op hoge snelheid in de keukenrobot gedurende 1 minuut (de kleur van het mengsel wordt wat lichter) en zet dit opzij.
  6. Doe het eiwit in een vetvrije kom en klop het tot schuim.
  7. Voeg de rest van de suiker (130g) geleidelijk aan het eiwitmengsel toe.
  8. Klop het eiwit tot hevige pieken.
  9. Voeg de helft  van  het opgeklopte eiwit bij het eidooiermengsel en spatel dit voorzichtig door zodat er zoveel mogelijk lucht in het mengsel behouden blijft. Herhaal deze handeling met de andere helft van het eiwitmengsel.
  10. Strijk de Le Creuset-cakevorm in met wat olie, doe het beslag er plaats het in de Miele-oven
  11. Kies voor Combinatiegaren, Hetelucht plus  170 graden, 30% vocht en 30 minuten als baktijd.
  12. Laat de cake vijf minuten afkoelen en haal het dan uit de vorm.

Van de mangocrème

Klop de eiwitten met de suiker tot de suiker opgelost is. Plaats de vuurvaste mengkom in een andere kom gevuld met lichtjes kokend water. Blijf gedurende 10 minuten kloppen tot het mengsel luchtig is. Neem de mengkom van het vuur en voeg al kloppend de stukjes boter toe. Voeg ook de mangopuree en het limoensap aan het mengsel toe.

Zet de mangocrème koud weg.

Van de mangocurd

  1. Mix de mangoblokjes tot een gladde mangopuree.
  2. Doe de mangopuree samen met de suiker, de eidooiers, het limoensap en een snufje zout in niet-geperforeerde stoomovenschaal.
  3. Meng alles goed met een garde, dek de schaal af met hittebestendige folie en stop de schaal in de Miele-oven.
  4. Kies voor het ovenprogramma Stomen, 90 graden, 10 minuten.
  5. Haal de schaal uit de oven, roer goed door en stop het nogmaals in de oven. Kies voor het ovenprogramma Stomen, 90 graden, 10 minuten.
  6. Laat afkoelen.

Voor de karamel 

  1. Doe de suiker samen met het water in een steelpan.
  2. Breng het mengsel  zachtjes aan de kook en laat de suiker oplossen.
  3. Neem als het mengsel goudgeel begin te kleuren de pan van het vuur.
  4. Voeg de cognac en 2 el water toe en roer goed.

Voor het samenstellen van de cake

  1. Snij de cake in de lengte door in drie gelijke lagen.
  2. Leg de onderste laag op een serveerschotel.
  3. Bestrijk de bovenkant met lemoncurd.
  4. Leg er de tweede laag op en bestrijk met de mangocreme.
  5. Leg er tot slot ook de derde laag op.
  6. Bestrijk met mangocurd en mangocrème.
  7. Werk af met de macadamianoten, de viooltjes en de karamel.

Wil jij ook stomen met kerst maar vind je niet meteen de stoomtijden terug? Neem zeker een kijkje in onze nieuwe stoomwijzer !

Probeer jij één van onze recepten uit deze kerst? Laat het ons weten en tag ons op social ! (facebook | instagram |pinterest)

Lees meer over