fbpx

Elk type kleding z’n eigen wastip!

Uit een recent onderzoek blijkt dat de gemiddelde Belg amper drie wasprogramma’s gebruikt. Zonde! Wasmachines zijn niet voor niets uitgerust met een rits verschillende programma’s. Miele legt je graag uit hoe je onder andere aan de slag gaat met ski- en sportkleding, dons, jeans, sneakers en knuffels van zoon- of dochterlief.

Dons(deken)

Hoog tijd om je winterdons op te bergen. Wil je de superisolerende eigenschappen van je donsdeken, donsjas of slaapzak behouden? Dan is het belangrijk dat de haartjes van de donsveren niet samenklitten. Gebruik daarom een speciaal wasmiddel voor dons. Dit bevat kokosolie en herstelt het natuurlijke vetlaagje op de veertjes.

Heb je veel dons in huis, dan loont het te moeite om te kiezen voor een wasmachine met donsprogramma zodat je nog lang kan genieten van je donstextiel. Je kan je wasmachine dan eenvoudig instellen op het donsprogramma. Je dekbed, kussens, slaapzak of donsjas worden eerst droog gecentrifugeerd. Hierdoor dringt het wasproduct achteraf beter door tot in de veertjes.

Heb je geen donsprogramma op je machine, dan ga je voor het programma Fijne was als alternatief. Gooi na het wassen enkele tennisballen bij het donzen textiel in de droogkast zodat de veertjes goed uit elkaar kunnen schudden.

Sportoutfits

Een uurtje joggen of fitnessen? Je sportoutfit is wellicht niet echt vuil maar de kans op hardnekkige zweetgeurtjes is groot. Om die specifieke geuren te neutraliseren is een speciaal sportwasmiddel ideaal. Er zitten – net zoals bij deodorant – aluminiumzouten in die de nare geurtjes neutraliseren.

Was de sportkleding op het speciale sportprogramma (of synthetisch op 30°C) en gebruik een klein beetje wasverzachter om het elektrostatisch effect te verminderen. Omdat sportkleding weinig water absorbeert, is de droogkast overbodig. Het volstaat het om de kleding even op te hangen. Voor modderige voetbalkleren is een voorwasprogramma een must. Kwestie van de modder eerst af te voeren en niet in vuil water te wassen.

Jeans

Zelfs na tien keer wassen, kan je jeans nog kleur afgeven. Maak er daarom een gewoonte van om een nieuwe jeans een nacht in een emmer water met een scheut azijn te laten rusten. Draai jeansbroeken, -jassen en -hemden ook altijd binnenstebuiten en gebruik slechts een klein beetje vloeibaar kleurwasmiddel met cellulase om de kleuren te behouden. Het speciaal jeanswasprogramma op je Miele-machine gebruikt extra water om alle wasmiddelresten uit te spoelen en voorkomt dat er witte strepen ontstaan tijdens het strijken.

Tip! Geniet nu van extra voordeel op de Miele Twindos wasmachines en was altijd met de correcte dosis wasmiddel. Bekijk de actie hier.

Knuffels en zo

(Klein)kinderen in huis? Babyspullen en knuffels hebben regelmatig nood aan een grondige wasbeurt. Gebruik een piepkleine hoeveelheid wasmiddel en stel je wasmachine in op het knuffeldierenprogramma. Hierdoor gaat je Miele-wasmachine het wasgoed met extra water spoelen om zeker te zijn dat er geen zeepresten achterblijven. Kinderen sabbelen en knabbelen immers graag op hun knuffels. Heb je geen speciaal knuffelprogramma? Stel je toestel dan in op delicate was (30°C) op ongeveer 1000 toeren en kies voor extra water en extra centrifugeren.

Sportschoenen & sneakers

Sneakers blijven nooit lang proper. Zeker niet bij kinderen. Als er geen leer in de sportschoen zit, kan ie perfect in de wasmachine.

Haal het ergste vuil er eerst af en doe klittenbandsluitingen dicht of haal de veters eruit. Gebruik geen wasverzachter en stel je wasmachine in op 40°C. Met een speciaal Miele-rekje voor in de droogkast vermijd je zelfs heel wat gedaver!

Regen- en outdoorkleding

Dankzij een speciale membraanstructuur is regen- en outdoorkleding bestand tegen wind, koude of regen én hebben ze langs de binnenkant een ademende eigenschap zodat vocht wordt afgevoerd. Om de beschermende en ademende eigenschappen te behouden, is een outdoor wasmiddel in combinatie met het outdoor wasprogramma (of synthetisch op 30°C) een must.

Gebruik in ieder geval géén wasverzachter of poeder want daarvan verstoppen de poriën. Achteraf kun je de kleding opnieuw waterafstotend maken met het impregneerprogramma op je Miele-wasmachine. Welke Miele wasmachines deze handige outdoor- en impregneerfunctie hebben, vind je hier. Heb je dat programma niet? Doe dan wat impregneermiddel in het wasverzachterbakje. Fixeer het met een impregneerprogramma in de droogkast of leg een handdoek op je outdoorkleding om het met je strijkijzer of haardroger te fixeren.