Zet een ingenieur en woonexpert samen en je krijgt een keuken die zijn tijd ver vooruit is. Gevuld met high tech toestellen die het leven net iets makkelijker en esthetischer maken. Binnenkijken in de keuken van de toekomst.

Strak in het pak

Identikit

Ann, 47, ingenieur en chef des huizes
Quentin, 44, bezieler van portaalsite Bouw & Wonen en sous-chef des huizes
Jolien, 6, flinke dochter en keukenassistente

Hadden jullie een duidelijk idee van hoe die droomkeuken er uit moest zien?

‘Van meet af aan stond vast dat we vooral een goed doordachte kook- en leefplek wilden. Ik ben ingenieur en houd van logica. Mijn man is perfect op de hoogte van de laatste keukensnufjes die het leven net iets makkelijker maken. We wilden vooral een eigentijdse keuken, clean en zonder visuele ruis. Onze architect, die carte blanche kreeg, bepaalde de look en gaf de keuken zijn uitgestrekte aanrecht en zijn strakke houten wand vol greeploze kasten. Zo werden de koelkast, diepvries en de berging netjes ingewerkt. De andere kasten werden spacetowers om de beschikbare ruimte optimaal te benutten en het werkblad werd in dekton, een nieuw en zeer handig materiaal, uitgevoerd. We dachten ook grondig na over de indeling, van de meest geschikte plek voor de vaatwas tot de best mogelijke besteklade. Kwestie van onze keukenkilometers te beperken en alles zo praktisch mogelijk te houden. En dat is aardig gelukt.’

Welke toestellen stonden op jullie verlanglijstje?

‘Ik wou altijd al een steamer, zoals mijn schoonzus er een heeft, en een combi-stoomoven. Samen met Quentin woonde ik een workshop bij Miele bij en toen was ik echt helemaal overtuigd van het gemak en comfort. Een jaar later kan ik het alleen maar beamen. De tijd die ik aan koken spendeer, is gehalveerd, zeer handig als je allebei fulltime werkt, en we eten ook een pak gezonder. En maak ik eens iets pikanter klaar, dan stoom ik snel wat groentjes voor Jolien zodat zij ook haar vitaminen binnen heeft. Alleen maar voordelen, eerlijk, ik kan niet meer zonder. We kozen ook voor een warmhoudlade, nog zo’n aanrader. De borden eventjes opwarmen of een bordje warm houden voor een laatkomer, het gaat moeiteloos. Het meest spectaculaire toestel is ongetwijfeld de pop-up dampkap. Op elk etentje de publiekstrekker, iedereen wil het ding in actie zien. We zijn uiteraard fan. Omdat de dampkap na gebruik terug verdwijnt, worden de lijnen van je keuken niet doorbroken en bovendien vind ik deze dampkap ook veel efficiënter. Tweemaal voordeel dus.’

Is de keuken het hart van jullie huis geworden?

‘Eigenlijk wel. Onze dochter zit hier te knutselen of te tekenen terwijl wij koken of opruimen, wij eten steevast hier en ook bij etentjes wordt er altijd in de keuken verzameld. Apertieven rond het aanrecht dus terwijl ik nog wat verder kokkerel. Pas daarna verhuizen we naar de eetkamer.’

Welke toestellen zijn ondertussen onmisbaar?

‘Het is moeilijk kiezen, we genieten dagelijks van de zalig stille vaatwas, maar de hoofdprijs gaat toch naar de steamer en combi-stoomoven. Vorige week is er nog iemand van Miele langs gekomen om de toeters en bellen nog eens toe te lichten (Dit zogenaamde Miele Home Program krijg je gratis aangeboden bij aankoop van een stoomoven, nvdr.). Ondertussen hebben we er zelf een jaartje ervaring mee, maar ik heb toch nog het een en ander bijgeleerd.’

Heb je tips voor wie zijn keuken onder handen wil nemen?

‘Laat je goed adviseren over de ergonomie van de keuken zodat je keuken praktisch en doordacht is. Houd in gedachten dat een aannemer vooral meedenkt in functie van hoe hij de werken moet uitvoeren en dat een architect soms meer aandacht heeft voor esthetische aspect en iets minder voor het praktische. Je moet dus je eigen koers varen. En wat toestellen betreft, raad ik echt aan om een workshop te volgen zodat je weet welke toestellen voor jouw nieuwe keuken een perfecte match zijn.’

oven
vaatwasser
Ann in de keuken
detail oven
koelkast
keuken
kookpot
De keuken van Ann en Quentin werd geplaatst door A.S. Keukens uit Massenhoven

Lees meer over