fbpx

Mechelse witloofsoep van Seppe Nobels

In Seppe’s keuken spelen duurzaamheid en traditie een belangrijke rol, hij verdedigt het culinaire erfgoed op zijn eigenwijze vernieuwende manier. Dat kreeg hij van kinds af aan al mee, want ook zijn mama Hilde van haesendonck zette ambachtelijke gerechten met lokale ingrediënten op tafel. Zo ook deze heerlijke Mechelse witloofsoep met handgepelde Noordzeegarnalen.

Soep van mijn moeder. Als kind heeft ze deze soep leren maken van haar moeder en nu bereidt en serveert ze deze met liefde aan haar dierbaarste bezit, haar man, kinderen met hun partners en kleinkinderen. Witloof is oma’s favoriete wintergroente, met wildplukkruiden uit haar eigen tuin. Seppes kennis en liefde voor kruiden heeft hij niet van vreemden, maar kreeg hij van zijn mama mee tijdens wandelingen op zonnige zondagen met het gezin.”

Ingrediënten

(voor 8 personen)

  • 250 g grijze
  • 1 l Groentebouillon
  • 500 g Witloof
  • 1/2 aardappel (klein)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 el boter
  • 2 takken tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 2 jeneverbessen
  • 1 kruidnagels
  • 1 el Belgische mosterd
  • 60 g roomkaas natuur
  • Peper en zout naar smaak

Afwerking

  • 1 roodlof
  • Blaadjes kervel
  • 1 bio citroen
  • 3 el hoevenboter (gesmolten)
  • (Citroen) tijm

Bereiding

Stap 1: De basis

  1. Pel de garnalen.
  2. Stoof de koppen en karkassen aan in hete olijfolie en fl ambeer met oude graanjenever.
  3. Bevochtig met de groentebouillon en laat sudderen. (TempControl – sudderstand)

Stap 2: De soep

  1. Maak ondertussen de witloof en aardappel schoon en snij in stukken.
  2. Doe de uien, knoflook en 1 el boter in een gesloten stoomovenpan.
  3. Voeg hier het witloof, de aardappel, tijm, laurier, jeneverbessen, kruidnagels en mosterd aan toe.
    1. Koken met stoom: 100°C – 10 min
  4. Haal de kruiden en jeneverbessen uit de soep.
  5. Veeg de gezeefde bouillon toe.
  6. Mix de soep met de roomkaas.
  7. Breng op smaak met peper en zout.
  8. Serveer met een blaadje roodlof en de grijze garnalen erbovenop.
  9. Werk af met de citroenzeste, fl eur de sel, kervel en enkele druppels gesmolten boter.