fbpx

Onweerstaanbare tapas voor onvergetelijke avonden

Wie graag eet, houdt van tapas. En da’s heel logisch.

Niets zo fijn als met je gezelschap smaken uitwisselen, uit hetzelfde bord proeven en lekker bijpraten. En als je tapas serveert, hoeft niemand niet meer te kiezen: vlees, vis, vegetarisch of alles door elkaar, het kan allemaal.

Tapas kan je moeilijk nog een trend noemen. Sinds ze uit Spanje overwaaiden, zijn ze echt deel geworden van onze eetcultuur. Geef toe, als je thuis gasten ontvangt is het een verademing om te breken met de klassieke aanpak van voorgerecht, hoofdgerecht en dessert.

Waarom verschillende gangen als je je gasten kan verwennen met een groot eetfeest?

Het grote voordeel van tapas: ze blijven verrassen. Ook al hebben ze mediterrane roots, qua smaken en ingrediënten kan inspiratie tegenwoordig van overal komen. Variatie is hét sleutelwoord. Daarom laten we vandaag enkele fantastische tapas recepten op je los. Om het overzichtelijk te houden beginnen we met vlees, dan vis en vegetarisch. Combineer ze naar hartenlust en blaas je gasten omver met zo veel verschillende smaken!

Met deze vijf recepten met de sous-vides en stoomoven van Miele steel je de show, maar zit het grootste werk eigenlijk in de voorbereiding.

VLEES – voor de meat lovers

 

Groenteterrine met parelhoen

Ingrediënten voor 6 personen

  • 1 broccoli
  • 1 rode paprika
  • 250 gr jonge worteltjes
  • 150 gr verse of diepvrieserwtjes
  • 200 gr parelhoenfilet
  • Witte peper van de molen
  • Zout en nootmuskaat
  • 125 ml melk
  • 125 ml room
  • 6 eieren

Bereiding

  1. Stoom de paprika eerst 6 min op 95°C in een geperforeerde pan van 1,5 liter, alvorens hem te pellen en in hele kleine stukjes te snijden.
  2. Schil de wortels en snij ze in plakjes. Stoom ze in een geperforeerde pan van 1,5 liter, 1 minuut op 120°C of 4 min op 100°C.
  3. Doe de kleine broccoliroosjes, de stukjes paprika en de erwtjes bij de worteltjes en stoom nog 1 minuut op 120°C of 4 min op 100°C in een geperforeerde pan van 1,5 liter.
  4. Doe de parelhoen samen met de eieren, de room, de melk en 1/3 van de groenten (paprika, erwtjes, worteltjes en broccoli) in de blender en mix fijn tot een homogene massa. Kruid naar smaak.
  5. Bedek de bodem van een ingevette porseleinen schaal van 2,5 liter met het mengsel en voeg hier een deel van de groenten aan toe. Giet er weer een laag van het mengsel op, en leg er weer groenten in. Dit herhalen tot alle ingrediënten verwerkt zijn.
  6. Dek de pan af met hittebestendige niet-geperforeerde plasticfolie en stoom 45 min op 100°C. Laat de pan nog 5 min in de stoomoven staan alvorens te laten afkoelen.
  7. Laat minstens 12 uur afgedekt in de koelkast staan alvorens te serveren.

TIP: de parelhoen kan vervangen worden door graatloze vis.

 

Aspergeflan met gestoomde asperges

Ontdek het recept hier.


VIS – voor de seafood fans

Provençaalse jakobsschelpen

Totale bereidingstijd: ca. 45 minutenBereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor 2 porties

  • 1 sjalot
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 30 ml Pernod
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 snufje zout
  • 4 jakobsschelpen (elk 25 g), keukenklaar

Bereiding

  1. Snijd de sjalot in schijfjes. Fruit deze in olijfolie en blus de massa vervolgens met Pernod af. Voeg de tijm, de rozemarijn en het zout toe. Laat de massa iets indikken.
  2. Doe alles, samen met de jakobsschelpen, in de vacuumzak en vacumeer het geheel (instellingen zie onderaan).
  3. Bereid de jakobsschelpen (instellingen zie onderaan).
  4. Haal de jakobsschelpen uit de vacuümzak en doe deze meteen op het bord. Serveer de schelpen met stokbrood.

Instellingen Stap 2

  • Zak vacumeren
  • Vacumeerstand 2

Instellingen Stap 3

  • Ovenfunctie: Sous-Vide
  • Temperatuur: 52°C
  • Duur: 30 minuten
  • Niveau: Rooster: 2e van onderen

 

Tongrolletjes met mango

Ontdek het recept hier.

 


VEGGIE – want van groenten krijg je nooit genoeg

Champignons gevuld met Boursin

Ingrediënten voor 6 personen

  • 18 middelgrote champignons
  • Boursin met knoflook en fijne kruiden
  • Sneetjes stokbrood om te toasten
  • Rucola
  • Geroosterde pijnboompitten
  • Ingekookte balsamicoazijn
  • Witte peper van de molen
  • Fijngehakte bieslook
  • Olijfolie
  • Fleur de sel
  • Enkele blaadjes shizo

Bereiding

  1. De champignons uithollen, bestrooien met witte peper en vullen met de Boursinkaas.
  2. Zet de champignons in een geperforeerde pan van 1,5 liter en stoom 6 min op 95°C.
  3. Steek met een ronde vorm 18 stukjes brood uit. Bak het brood aan beide kanten in de olijfolie.
  4. Decoreer ieder bord met de rucola, druppel er wat olijfolie en de ingekookte balsamicoazijn over. Strooi er de geroosterde pijnboompitten over. Leg er de toastjes bij en strooi er een beetje fleur de sel rond.
  5. Zet de gestroomde champignons op de toastjes.
  6. Bestrooi de champignons met enkele blaadjes shizo.

 

Stiekem honger gekregen van de recepten? Wij zijn in ieder geval al aan het watertanden en kunnen niet wachten op het volgende etentje. Heb jij ook een tapas-avond gepland en ben je van plan een van deze recepten te proberen? Laat het ons weten op Facebook of Instagram via #mielebelgium. We wensen je een gezellige, smakelijke avond toe!

Lees meer over